ΤΟ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΝΑΝΤΕΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

Πρόγραμμα βελτίωσης καραγκούνικων προβάτων

* Στόχος η επιμήκυνση της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου με σωστούς ζωοτεχνικούς χειρισμούς και αυστηρές επιλογές ζώων-πιλότων

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2016 12:00

Του Γιώργου Ρούστα

Ο Χρήστος Αγγελάκης κατάγεται από το Αγναντερό Καρδίτσας. Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ένιωσε στο πετσί του την κρίση που μαστίζει τον τόπο. Βλέποντας από τη μία να συρρικνώνεται επικίνδυνα το εισόδημά του από τις συνεχώς μειούμενες επιδοτήσεις και τις χαμηλές τιμές του βαμβακιού και από την άλλη να ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη λιπάσματα, σπόροι, ασφαλιστικές εισφορές κτλ, αποφάσισε να στραφεί στην προβατοτροφία. Εξάλλου η προβατοτροφία αποτελούσε πάντα οικογενειακή παράδοση. Όπως δηλώνει ο ίδιος «ο πατέρας μου εξέτρεφε καραγκούνικα πρόβατα από μικρό παιδί. Με το τυρί, το κρέας, το μαλλί τους μεγαλώσαμε εγώ και τα αδέλφια μου. Σήμερα, διατηρώντας ένα μικρό κοπάδι καραγκούνικα πρόβατα, προσπαθώ να εξελίξω τη φυλή, να την κάνω πιο παραγωγική και ανταγωνιστική προς τις ξενικές φυλές. Πιστεύω πως με σωστό προγραμματισμό σε 4-5 χρόνια θα χω δημιουργήσει έναν πυρήνα βελτιωμένων καραγκούνικων προβάτων, μαύρου ομοιογενούς φαινοτύπου, υψηλών αποδόσεων».

ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

Ο Χρήστος Αγγελάκης σε συνεργασία με τον γνωστό Ελληνοαμερικανό κτηνίατρο Ανδρέα Καρρά (Andrekaras) προχώρησε στην γενετική βελτίωση αυτής της φυλής, που κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της εγχώριας προβατοτροφίας. Ο κ. Αγγελάκης δηλώνει αισιόδοξος: Με δεδομένη την ανθεκτικότητα του καραγκούνικου προβάτου, τη μακροβιότητά του, τον χαμηλό δείκτη αντικατάστασής του και των προτερημάτων που απορρέουν από το μαύρο φαινότυπο, νομίζω πως θα τεθούν στέρεες βάσεις ώστε τα «Βελτιωμένα καραγκούνικα πρόβατα» να γίνουν πρώτα στις προτιμήσεις των νέων και όχι μόνο κτηνοτρόφων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας».

Τον ρωτάμε «γιατί επέλεξε το καραγκούνικο πρόβατο και όχι κάποια άλλη ξενική φυλή» και μας απαντά: Απλά γιατί η Δυτική Θεσσαλία όπου βρίσκεται και το χωριό μου, είναι η γενέτειρα των Καραγκούνηδων ως πληθυσμιακή ομάδα και βάσει αυτού είχα την πεποίθηση ότι για να μπορέσω να φτιάξω ένα κοπάδι ξεχωριστό θα έπρεπε να το συνδέσω με τους ανθρώπους, τον τόπο και την κουλτούρα του. Το να βρω όμως καλό γενετικό υλικό και μάλιστα στο μαύρο φαινότυπο που εγώ θέλω, ήταν πολύ δύσκολο. Ζώα προμηθευτήκαμε από 3-4 παραγωγούς της γύρω περιοχής. Όσον αφορά στην απόδοση των ζώων, με σωστό ζωοτεχνικό χειρισμό και γενετική βελτίωση που θα στηρίζεται στην αυστηρότατη επιλογή, πιστεύω να τα καταφέρουμε».

Ο στόχος του είναι τα 400 κιλά κατά μέσο όρο. Ο Χρήστος Αγγελάκης το χαρακτηρίζει «εφικτό. Άλλωστε το καραγκούνικο πρόβατο έχει γάλα. Απλά «στίβει» γρήγορα. Αν επιμηκύνουμε τη γαλακτοπαραγωγική περίοδο, θα τα ‘χουμε καταφέρει! Μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι πως μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας τις βασικές τουλάχιστον ζωοτροφές (καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι κτλ.). Επίσης το χωριό μας διαθέτει αρκετό λιβάδι μεγάλης βοσκοϊκανότητας που σημαίνει δωρεάν βόσκηση».

Σχετικά με τη διάθεση των προϊόντων της επιχείρησης (γάλα, ζώα κτλ) ο Καραγκούνης Χρήστος τονίζει πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρει πώς θα κινηθεί. Το σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το brand name «Βελτιωμένα Καραγκούνικα Πρόβατα» με συνέργειες και απώτερο στόχο την εξωστρέφεια».

Ο ίδιος καταλήγοντας δίνει μια συμβουλή, ειδικά στα νέα παιδιά που σκοπεύουν να ασχοληθούν με το χώρο. «Εμπιστευτείτε μόνο επαγγελματίες και ειδικούς του χώρου (κτηνιάτρους, ζωοτέχνες κτλ). Οι παλιοί κτηνοτρόφοι δεν με πείθουν ούτε με για τις γνώσεις τους αλλά ούτε και την αγνότητα των προθέσεων τους. Έχουν ανδρωθεί στη χρυσή εποχή των επιδοτήσεων και του δήθεν συνεταιρίζεσθαι και στην ουσία λειτουργούν μόνο ως τροχοπέδη».

Κλείνοντας και μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Χρήστος Αγγελάκης αφιερώνει την όλη προσπάθεια του «στον πρόωρα και αναπάντεχα χαμένο πατέρα του Βάιο Αγγελάκη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass