ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Δεν υπάρχει «κόφτης» εισοδημάτων αγροτών-συνταξιούχων του ΟΓΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2016 11:15
Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν «ψαλιδίζονται» οι συντάξεις ΟΓΑ όσων συνταξιούχων αγροτών έχουν εισοδήματα από αγροτική απασχόληση. Ωστόσο μέχρις ότου εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος η ανησυχία παραμένει... Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν «ψαλιδίζονται» οι συντάξεις ΟΓΑ όσων συνταξιούχων αγροτών έχουν εισοδήματα από αγροτική απασχόληση. Ωστόσο μέχρις ότου εκδοθεί αυτή η εγκύκλιος η ανησυχία παραμένει...

 

 

 

 

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να διακατέχει τους συνταξιούχους αγρότες του ΟΓΑ για το ενδεχόμενο περικοπής των αποδοχών τους, στην περίπτωση που εμφανίζουν εισοδήματα από αγροτική ενασχόληση.

Σε αυτή τη διαβεβαίωση προχώρησε πρόσφατα στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, αλλά και με δήλωση του στην «Ε» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος.

Όπως είναι γνωστό συνταξιούχοι άλλων ταμείων, όταν εμφανίζουν εισοδήματα από εργασία ή άλλες δραστηριότητες, η σύνταξη τους ψαλιδίζεται. Στους σχετικούς νόμους υπήρχε η διευκρίνιση ότι από τις περικοπές εξαιρούνταν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το σκεπτικό ήταν πως σε ένα ορεινό χωριό, ένα ζευγάρι αγροτών δεν μπορεί να ζήσει με τη σύνταξη των 400 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΓΑ η πλειοψηφία των αγροτών έχει αυτές τις απολαβές) που λαμβάνει από το ταμείο του και η ενασχόλησή του με τα χωράφια είναι απαραίτητη. Ωστόσο το γεγονός ότι στον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο για το συνταξιοδοτικό, απαλείφθηκε η διευκρίνιση που υπήρχε σε προηγούμενους νόμους για τους αγρότες, προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις των συνταξιούχων. Μάλιστα παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετοί συνταξιούχοι αγρότες να μεταβιβάζουν άρον άρον τα δικαιώματά τους στα παιδιά, για να αποφύγουν την περικοπή του 60% στις συντάξιμες αποδοχές. Τελικά με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πετρόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περικοπής σύνταξης για όσους ενεργούς αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12 Μαΐου, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος. Επειδή όμως, ούτε αυτή η απάντηση θεωρήθηκε επαρκής, καθώς άφηνε ξεκρέμαστους όσους θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη 12η Μαΐου, θα υπάρξει νέα διευκρινιστική εγκύκλιος που θα αναφέρει ότι δεν θα ακολουθήσει κανένα ψαλίδι στις αποδοχές των συνταξιούχων αγροτών μέχρι το 2031, οπότε και θα πρέπει όλες οι συντάξεις να ενοποιηθούν και στην πράξη! Σε αυτή την διευκρίνιση προέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Ε», ταυτιζόμενος και αυτός με την άποψη ότι ο συνταξιούχος αγρότης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, μόνο με την πενιχρή σύνταξή του.

Ωστόσο στη Βουλή έχουν διατυπωθεί κι άλλες φωνές που θέτουν απαραίτητη προϋπόθεση την καθιέρωση μιας μισθολογικής κλίμακας, για την ενεργοποίηση του κόφτη. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου και του βουλευτή κ. Τζελέπη. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εργασίας εξήγησε πως θα υπάρξουν κλιμακωτές αλλαγές, ώσπου να φτάσει να εναρμονιστεί η αγροτική σύνταξη με τις υπόλοιπες. Ωστόσο υποστήριξε πως καλό είναι «οι πατεράδες και οι μανάδες στην ύπαιθρο χώρα να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις για τα παιδιά τους μετά τη νέα δυνατότητα που παρέχεται για ανάπτυξη, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των νέων καλλιεργειών και των νέων αγροτών που θα ανοίξουν, ώστε να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης τόνισε ότι «με την πενιχρή σύνταξη που εισπράττει ένας συνταξιούχος αγρότης είναι πολύ δύσκολο να ζήσει. Ασφαλώς θα πρέπει να κάνουμε ηλικιακή ανανέωση στον αγροτικό κλάδο. Όμως θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει ένα όριο συνολικού εισοδήματος (σύνταξης και αγροτικού) π.χ. 10.000 ευρώ για να ενεργοποιείται ο «κόφτης» του 60%. Από εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω θα μπορούσε να γινόταν η περικοπή της σύνταξης. Θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να συνεργάζεται με το υπουργείο Γεωργίας όταν νομοθετεί αυτά τα θέματα. Δεν μπορείς έναν συνταξιούχο να τον υποχρεώνεις να νοικιάσει ή να πουλήσει δέκα ελαιόδεντρα που έχει για να συμπληρώνει το εισόδημά του από την σύνταξη του ΟΓΑ».

Συμπέρασμα: Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για το θέμα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass