ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σε κρίση η αγορά γαλακτοκομικών

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2016 0:03

 

Βαθύτατη κρίση βιώνουν οι τομείς της κτηνοτροφίας και των οπωροηπευτικών, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος κατά το τελευταίο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ ζήτησε τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, πραγματοποιήθηκε στις 27 & 28 Ιουνίου 2016 στο Λουξεμβούργο το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Τη χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

Το Συμβούλιο, υπουργών Γεωργίας και Αλιείας επικεντρώθηκε στην κατάσταση της αγοράς, για την οποία οι Υπουργοί στο σύνολό τους, επανέλαβαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν ο γαλακτοκομικός τομέας, ο τομέας του χοίρειου κρέατος και των οπωροκηπευτικών. Ο Επίτροπος Hogan σημείωσε ότι πρόκειται να προτείνει νέα μέτρα τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση κυρίως των προβλημάτων στο γαλακτοκομικό τομέα, με στόχο την σταθεροποίηση της παραγωγής κάνοντας αναφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παρακολούθησης της παραγωγής.

Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε τη βαθύτατη κρίση που βιώνουν οι τομείς της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών καθώς και την ευκαιρία που δίνεται για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης διαρθρωτικών προβλημάτων. Τονίζοντας τον εξαγωγικό χαρακτήρα του τομέα των οπωροκηπευτικών στήριξε τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων, σημειώνοντας ότι θα ανέμενε μια πιο φιλόδοξη πρόταση σχετικά με τις κατανεμηθείσες ποσότητες καθώς και την πρόθεση της Επιτροπής για την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης.

Για τον κλάδο της κτηνοτροφίας επανέλαβε ότι η κρίση συνδέεται με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων ιδιαίτερα στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές λόγω του αρνητικού περιβάλλοντος λειτουργίας τους με αυξημένο κόστος παραγωγής, έλλειψη ρευστότητας, αδυναμίας δανεισμού και αθρόες εισροές φθηνότερης πρώτης ύλης από χώρες με υπερπαραγωγή.

Επίκεντρο των μέτρων, τόνισε, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών, κάνοντας αναφορά σε ειδικά μέτρα για τις μειονεκτικές περιοχές και τις περιοχές με περιορισμένες επιλογές για ανάπτυξη άλλων αγροτικών δραστηριοτήτων.

Στη συζήτηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την απώλεια και σπατάλη των τροφίμων το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, μετά από κοινή δήλωση Ελλάδας και Κύπρου η Προεδρία έκανε αποδεκτή την εισαγωγή στα συμπεράσματα της εγγραφής της «Μεσογειακής διατροφής» τον Δεκέμβριο του 2013 στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass