ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις αγροτών

* Ο πρόεδρος φοροτεχνικών Καρδίτσας Γ. Παπαδημητρίου αποσαφηνίζει σημεία της σχετικής εγκυκλίου της ΓΓΔΕ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2016 11:35

Χωρίς πρόστιμο θα υποβάλλονται οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον Οργανισμό, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.   

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, έγινε δεκτό, ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ, λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική δραστηριότητα στο έτος που αφορούν.  Με έγγραφο διευκρινίστηκε επίσης, ότι για τις ανάγκες υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι αγροτικές επιδοτήσεις/ενισχύσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά σύμφωνα με τις επίσημες «Βεβαιώσεις Εφορίας Φορολογικού Έτους 2014 ή 2015» που εκδίδει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τις ισχύουσες προθεσμίες, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εκπνέει την ίδια ακριβώς ημερομηνία, που εκπνέει και η προθεσμία για τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι τροποιητικές δηλώσεις χαρακτηρίζονται εκπρόθεσμες και υπόκεινται σε πρόστιμο.
" Με την απόφαση αυτή, στην ουσία απαλλάσσεται από το άγχος του αυτονόητου, ο εκάστοτε υπάλληλος στο τμήμα εισοδήματος των Δ.Ο.Υ., γιατί θα μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να παραλαμβάνει δηλαδή τις εκπρόθεσμες δηλώσεις  φορολογίας εισοδήματος χωρίς πρόστιμο, από τη στιγμή που δεν είναι υπαιτιότητα του φορολογουμένου" σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος φοροτεχνικών Καρδίτσας Γ. Παπαδημητρίου.
Επρόκειτο για διαδικασία που ταλαιπωρούσε φορολογούμενους και λογιστές. Ενδεικτικά, αν υποβάλαμε σήμερα συμπληρωματική δήλωση για το φορολογικό έτος 2014 και δηλώναμε επιδότηση 5.000 ευρώ, η οποία καταβλήθηκε χθες, αυτή έπρεπε να υποβληθεί στη Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα ενώ ο υπάλληλος  έπρεπε:
- να παραλάβει τη δήλωση με πρόστιμο ως εκπρόθεσμη,
- να υποβάλλουμε αίτηση ακύρωσης του προστίμου γιατί η αιτία της εκπρόθεσμης υποβολής είχε να κάνει με την καθυστερημένη χορήγηση της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα ο φορολογούμενος δεν είχε καμία ευθύνη,
- να γίνει η ακύρωση του προστίμου.
Με την απόφαση αυτή, στην ουσία απαλλάσσεται από το άγχος του αυτονόητου, ο εκάστοτε υπάλληλος στο τμήμα εισοδήματος των Δ.Ο.Υ., γιατί θα μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να παραλαμβάνει δηλαδή τις εκπρόθεσμες δηλώσεις  φορολογίας εισοδήματος χωρίς πρόστιμο, από τη στιγμή που δεν είναι υπαιτιότητα του φορολογουμένου.
Πάντως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την αναφορά στην απόφαση, της λέξης "βεβαιώσεις" ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση ορίζει και ξεκαθαρίζει την μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμη υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης. Δεν έχει να κάνει με το παραστατικό που θα προσκομιστεί μαζί με τη συμπληρωματική.
Άρα, εφόσον προκύπτει η υποχρέωση να υποβάλλεις συμπληρωματική για το 2014 ή το 2015, ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. την παραλαμβάνει χωρίς πρόστιμο. Μένει να γίνει κατανοητό άμεσα (έστω και τώρα, έστω και αργά), ότι κατ' εξαίρεση με τα ΕΛΠ, οι επιδοτήσεις θα πρέπει να φορολογούνται στο έτος είσπραξης και όχι στο έτος που ανήκουν. Και θα λείψει δια παντός η υποχρέωση τροποποιητικών δηλώσεων. Να επισημάνουμε τέλος, για πολλοστή φορά ότι, η υποχρέωση υποβολής βαραίνει το φορολογούμενο, όχι στον λογιστή. Αν δεν απευθυνθεί ο δικαιούχος το λογιστή του να του πει και να τον ενημερώσει ότι εισέπραξε επιδότηση, δεν μπορεί ο λογιστής να μπει στα δεδομένα του κάθε πελάτη του και να δει αν εισέπραξε επιδότηση"...  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass