ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2016 7:57

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Καλός θα είναι ο καιρός το επόμενο διάστημα, εξέλιξη θετική για τις καλλιεργητικές φροντίδες των ημερών, π.χ. βαμβάκι.

Σήμερα και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ηλιοφάνεια, με μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ως προς την ελάχιστη τιμή, δηλαδή στους 16-17 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί στους 30 β. Από Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει στους 33-34 βαθμούς, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.

ΓΙΟΡΤΕΣ

-Η 7η πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων και φυτών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Στην καθιερωμένη γιορτή των σπόρων, καλούνται και φέτος να πάρουν μέρος όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών (ερασιτέχνες-επαγγελματίες-ομάδες).

-Όλα έτοιμα για τη 2η γιορτή Μανιταριού που διοργανώνεται στην Καλαμπάκα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει συναυλίες, μανιταροεδέσματα, αναζήτηση μανιταριών, κυνήγι τρούφας, χορούς, ενώ κατά τη διάρκεια της Γιορτής, θα υπάρξει συνεδρίαση ομάδας εργασίας με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη συλλογή άγριων μανιταριών. Η ομάδα αυτή θα προτείνει λύσεις για να εξασφαλίσει τη νομιμότητα συλλογής μανιταριών στα ελληνικά δάση.

- Η φετινή 14η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, Αγροτικής Τεχνολογίας και Οικοτεχνίας (Γιορτή του Αγρότη), θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις 27 και 28 Αυγούστου, στο Δημοτικό Γήπεδο Καρίτσας Πιερίας με συνδιοργανωτές, τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τη συνεργασία των συλλογικών φορέων και πολιτών της περιοχής. Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προσκαλούν όσους εμπλέκονται με την αγροτικοί οικονομία, την εκπαίδευση των αγροτών, την παραγωγή και εμπορία αγροτικών - κτηνοτροφικών εφοδίων, πολλαπλασιαστικού υλικού και εξοπλισμού, όσους παραγωγούς μεταποιούν ή τυποποιούν, εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα και ποτά), όσους δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της οικοτεχνίας να συμμετέχουν στην 14η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Αγροτικής Τεχνολογίας και Οικοτεχνίας (Γιορτή του Αγρότη).

ΒΑΜΒΑΚΙ-ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ΣΙΤΑΡΙ

Τα τελευταία ποτίσματα γίνονται αυτές τις μέρες στο βαμβάκι, ενώ το πρόβλημα της εμφάνισης του ρόδινου σκουληκιού αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Το γεγονός ότι δεν είχαμε πολλές βροχές απέτρεψε την προσβολή του φυτού από το πράσινο σκουλήκι. Τα λάστιχα όμως δεν θα μαζευτούν ακόμη, διότι ανάλογα με τον καιρό ίσως χρειαστούν επιπλέον ποτίσματα. Στο καλαμπόκι τα ποτίσματα ολοκληρώθηκαν, τα λάστιχα μαζεύτηκαν και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή, με τις προσδοκίες των παραγωγών περί τιμής να κυμαίνονται στα 20-21 λεπτά. Στο σιτάρι ένα 20% της φετινής συγκομιδής βρίσκεται στις αποθήκες, με τους καλλιεργητές που έχουν τις οικονομικές αντοχές να ελπίζουν ότι το κλίμα στην αγορά θα αντιστραφεί τις επόμενες εβδομάδες. Αρκετοί όμως έκλεισαν τη συμφωνία τις προηγούμενες μέρες στα 17 λεπτά, φοβούμενοι νέα μείωση των τιμών, ενώ μικρές ποσότητες με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά αγοράστηκαν έναντι 19 λεπτών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Ένα ακόμα πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα και στο κόστος παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων φέρνει το «περιβαλλοντικό τέλος» στα τιμολόγια του νερού που θεσπίζει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νέο τέλος που έρχεται να ενσωματωθεί στα τιμολόγια του νερού, κατ’ εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, επιβαρύνει κυρίως τους αγρότες καθώς, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε προς διαβούλευση στη δημοσιότητα, προβλέπονται συγκεκριμένοι κανόνες τιμολόγησης για το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση και το οποίο σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμολογείται. Από την άλλη οι αγρότες υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται να τραβούν νερό από 350 μέτρα βάθος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνσή τους, άλλοι να ποτίζουν με πετρέλαιο, ενώ τα έργα υποδομής να είναι ανύπαρκτα και από την άλλη η κυβέρνηση να εφευρίσκει έναν ακόμη φόρο για την αγροτική παραγωγή. Άλλωστε το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά οφείλεται και στη χρήση του νερού.

ΒΑΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκαν προχθές οι βάσεις και όπως αναμενόταν οι γεωπονικές και γεωτεχνολογικές σχολές σημείωσαν μεγάλη άνοδο, γεγονός που συνδέεται και με τη στροφή των νέων στη γεωργία. Έτσι στη Σχολή Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Αθηνών η βάση φέτος είναι στα 13.467 μόρια από 9.870 μόρια πέρυσι, στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του ίδιου πανεπιστημίου η βάση φέτος είναι στα 17.356 μόρια από 13.964 μόρια πέρυσι (άνοδος 24,3%). Στη Σχολή Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής η βάση διαμορφώθηκε φέτος στα 15.159 μόρια από 10.106 μόρια πέρυσι (άνοδος 50%). Στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα η βάση φέτος είναι στα 8.415 μόρια από 7.392 μόρια πέρυσι (άνοδος 13,8%). Στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στη Λήμνο η βάση ανέβηκε φέτος στα 10.542 μόρια από 8.009 μόρια πέρυσι (άνοδος 31,6%).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου μπορούν οι κληρωθέντες των Προγραμμάτων Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού, του Εκδρομικού Προγράμματος και Δελτίων Θεάματος του ΛΑΕ/ΟΓΑ έτους 2016 να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για να παραλάβουν τα δελτία τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι-κληρωθέντες των Προγραμμάτων Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού, πρέπει να προβούν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου, παραλαμβάνοντας την επιβεβαίωση κράτησης (voucher) από το κατάλυμα της επιλογής τους. Από 5/9/2016, τα αδιάθετα δελτία στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που δεν παρελήφθησαν από τους κληρωθέντες δικαιούχους, θα διανέμονται με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ σε όσους από τους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα αντίστοιχα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΓΑ έτους 2016.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ

ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Συνεπής θα είναι για 23η χρονιά, στον θεσμό του ετήσιου πανελλήνιου συνεδρίου της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), η μόνη θεσμοθετημένη συνδικαλιστική οργάνωση για τις νέες και τους νέους αγρότες της χώρας μας. Το φετινό συνέδριο θα υλοποιηθεί στους χώρους του ξενοδοχείου Rodos Palace από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 με θέμα «Νέοι Αγρότες, καλλιεργούμε το συνεργατισμό». Το θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένο το συνέδριο είναι ο συνεργατισμός, ένα επίκαιρο ζήτημα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της νομοθεσίας στη χώρα μας αλλά και ταυτόχρονα πολύ ουσιαστικό για το μέλλον των αγροτών αφού το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τις μορφές συνεργασίας. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο του συνεδρίου: www.synedriopena.gr, e-mail: synedrio.pena.2016@gmail.com, Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24410-76184, 6981-019395, 6973-999402.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Μετά από 35 και πλέον έτη μάχιμης παρουσίας στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στον νομό Λάρισας, ο κτηνίατρος Θανάσης Γκουντέλας συνταξιοδοτήθηκε. Όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την παρουσία του σε μια κρίσιμη υπηρεσία, όπως αυτή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Διάδοχός του στη διεύθυνση της Υπηρεσίας η κ. Μαρία Ντανίκα και ευχή όλων είναι να συνεχιστεί η άριστη λειτουργία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, παρά τις ελλείψεις προσωπικού.

-Τα σκαλιά της εκκλησίας θα ανέβει αύριο Σάββατο στην Τσαπουρνιά της Ελασσόνας ο γεωπόνος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας Στέλιος Νάνος, προκειμένου να νυμφευτεί την καλή του, Παρασκευή Γκουγκούλη, σε μια τελετή που θα συγκεντρωθεί η αγροτική αφρόκρεμα της επαρχίας και του νομού. Καλά στέφανα κι από τη στήλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass