ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑ 17% ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 2010 ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ

«Κόβουν» και το λίπασμα οι Έλληνες αγρότες

*Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων θεωρεί ότι η μείωση «δεν είναι συγκυριακή» και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προβολή του ρόλου των λιπασμάτων στη γεωργία

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2016 12:14

ΑΘΗΝΑ, του Γιώργου Μακρή

Κατά 17% έχει μειωθεί η χρήση λιπασμάτων από τους Έλληνες αγρότες σε σύγκριση με την καλλιεργητική περίοδο 2010-11, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μείνει σχεδόν σταθερές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΕΛ,

-«Στην τελευταία καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2015-Ιούλιος 2016 η συνολική κατανάλωση μειώθηκε στους 730.992 τόνους, 6% χαμηλότερη από την αντίστοιχη κατανάλωση της καλλιεργητικής περιόδου Ιούλιος 2014 – Ιούλιος 2015.

-Σημαντική μείωση που ξεπερνά το 10% σημειώθηκε στην κατανάλωση σύνθετων λιπασμάτων (ΝΡ/ ΝΡΚ/ΡΚ), καθώς και στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Η μείωση αυτή παρατηρείται και στις μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 2016 οι μονάδες Ν είναι 181.523 τόνοι, έναντι 199.425 τόνοι που ήταν την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2014 – Ιούλιος 2015, δηλαδή μειωμένες κατά 10%. Μειωμένες σημαντικά είναι και οι μονάδες φωσφόρου και καλίου, 52.171 τόνοι και 45.870 τόνοι αντίστοιχα, δηλαδή 6,5 και 5,5% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες μονάδες του Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2015.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Ο ΣΠΕΛ εκτιμά ότι «η μείωση δεν είναι συγκυριακή» καθώς κάθε χρόνο και για κάθε καλλιεργητική περίοδο χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερα λιπάσματα. «Το γεγονός αυτό επιφέρει αρνητικές συνέπειες τόσο στην υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών όσο στη μείωση της παραγωγής, με σοβαρό αντίκτυπο πλέον και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων», επισημαίνει το ΔΣ του ΣΠΕΛ που αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς της χώρας, για την ανάδειξη του ρόλου των λιπασμάτων στη γεωργία και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

«Η προσθήκη των απαραίτητων λιπαντικών μονάδων στις καλλιέργειες μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει στην παραγωγή ενός προϊόντος με υψηλή διατροφική αξία, αλλά ταυτόχρονα και σε υψηλότερο κέρδος για τους παραγωγούς», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ κ. Νίκος Κουτσούγερας.

«Η ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ»

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΛ, «τα λιπάσματα αποτελούν την τροφή της τροφής μας. Τα φυτά για την ανάπτυξή τους απαιτούν συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων ανάλογα με το είδος τους, τη χρήση τους και το στάδιο ανάπτυξής τους. Τα λιπάσματα είναι απλές χημικές ενώσεις (πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη φαρμακευτική) που εφοδιάζουν τα φυτά με θρεπτικά στοιχεία. Πρέπει να σημειωθεί σε όποια μορφή και αν προστεθούν τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος, αυτά μετασχηματίζονται σε μια συγκεκριμένη ιοντική μορφή, με την οποία εφοδιάζονται τα φυτά. Συνεπώς τα λιπάσματα έχουν τον ίδιο ρόλο στα φυτά που έχουν οι τροφές για τον άνθρωπο.

Παράλληλα σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O) οι σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης στη γεωργία όχι μόνο οφείλουν να προσανατολιστούν στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος, αλλά και στην παραγωγή φυτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Τα λιπάσματα έχουν να επιτελέσουν σήμερα ακόμη έναν σημαντικό ρόλο, όπως την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, πλούσια σε θρεπτική αξία. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στα φυτά που μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μη ορθή λίπανση έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί μεταβολικές διαταραχές στα φυτά. Αυτό έχει ως συνέπεια και την υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, με σημαντικές ελλείψεις σε ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά κτλ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραγωγή σιταριού υψηλής ποιότητας (πρωτεΐνη >13%, υαλώδη >90%), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εκτός από την ποικιλία, και από την ισορροπημένη λίπανση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass