Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2016 9:15

Από τον Γιώργο Ρούστα / roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές αναμένουμε σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλία, ενώ χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό και το Σαββατοκύριακο.

Από Δευτέρα οι συννεφιές που θα κυριαρχήσουν σχεδόν όλη την εβδομάδα, ίσως δώσουν την ευκαιρία στους βαμβακοπαραγωγούς κυρίως, να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή και του β΄ χεριού. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται τοπικές συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο λίγες συννεφιές τις πρωινές κυρίως ώρες της ημέρας, οπότε πιθανό να βρέξει πρόσκαιρα στις ορεινές περιοχές. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες μπόρες και πάλι στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές (21-24 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες νεφώσεις, ενώ την Τρίτη υπάρχει πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης. Από Τετάρτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας κυρίως συννεφιασμένος ο καιρός.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης 2015 και λοιπές πληρωμές ύψους 85 εκατ. ευρώ πλήρωσε χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η σημαντικού ύψους πληρωμή σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπόλοιπα βασικής και πράσινης ενίσχυσης 2015 συνολικού ύψους 2.393.914 ευρώ σε 91.286 δικαιούχους ενώ περιλαμβάνονται επίσης πληρωμές για εκκρεμότητες μιας σειράς συνδεδεμένων και ειδικών ενισχύσεων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, βαμβάκι, φασόλι, βιομηχανική ντομάτα, σιτάρι, σπόροι σποράς κ.ά).

Σημαντικό ποσό καταβλήθηκε επίσης για επιστροφή δημοσιονομικής πειθαρχίας (16.700.560 ευρώ σε 244.413 παραγωγούς), για εμπορία και παραγωγή μελιού (4.584.592 ευρώ σε 6.723 δικαιούχους) και βιολογική κτηνοτροφία (1.694.891ευρώ σε 468 δικαιούχους από 1η έως 14/10 και 369.130 ευρώ σε 100 δικαιούχους από 17 έως 18/10). Σημειώνεται ότι παρά το σημαντικό ύψος της πληρωμής ο μεγάλος αριθμός των δικαιούχων σημαίνει πρακτικά ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα δουν μικροποσά στους λογαριασμούς τους. Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στην επικείμενη προκαταβολή του τσεκ, με το χρονοδιάγραμμα να την τοποθετεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Μεταξύ των πληρωμών που ανακοίνωσε χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμπεριλαμβάνονται και 6.684.151,48 ευρώ σε 10.068 κτηνοτρόφους για την εξισωτική των ορεινών. Επίσης πληρώθηκαν 2.182.723,83 ευρώ σε 5.153 κτηνοτρόφους για τις περιοχές εκτός ορεινών. Φυσικά καμιά αναφορά στην πληρωμή για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αφού όλα δείχνουν ότι αυτό συνδέεται με τη δόση των 1,7 δισ. που περιμένουμε ακόμη από τους δανειστές.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 74,938 ευρώ το στρέμμα εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2.500.000 στρέμματα και χορηγείται στους καλλιεργητές με την προϋπόθεση ότι έχουν αιτηθεί να τη λάβουν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης. Αυτά ορίζει σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας ελέγχου για την πληρωμή της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι περιόδου 2016-2017.

Επιπλέον, όπως ορίζεται στην εν λόγω εγκύκλιο, οι παραγωγοί βάμβακος θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2016 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Τυρναβίτικο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου στις 12 το μεσημέρι, με γεωργικά μηχανήματα με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων περιοχής Τυρνάβου. Τα αιτήματα της κινητοποίησης σχετίζονται με την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του, καθώς και για την κατάργηση των φόρων στο κρασί και τη διατήρηση των διημέρων απόσταξης.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 11 στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις στην ονομασία της φέτας και τα προβλήματα στις πληρωμές με την εξισωτική του 2014. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ

Ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργεια –διατροφικά οφέλη-προοπτική των οσπρίων» θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. στο VILLAGE GARDEN (4o χιλ. Λάρισας – Νίκαιας) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών και την Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής αποβλήτων κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Σύμφωνα με το πρόγραµµα που ανακοινώθηκε, σήμερα Παρασκευή το πρωί η περισυλλογή θα γίνει σε χωριά του Δήμου Τύρναβου και το απόγευμα σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που έχει εντοπιστεί βακτηριακό κάψιµο στις αχλαδιές για προληπτικούς λόγους συνιστάται ψεκασµός των οπωρώνων στην αρχή και στο τέλος της πτώσης των φύλλων µε κατάλληλο χαλκούχο σκεύασµα. Σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, στους οπωρώνες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα από το βακτήριο, συνιστάται η λήψη µέτρων για παρεµπόδιση της εξάπλωσής της.

Σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία συνεχίζεται η παρουσία τετράνυχου και ακάρεων, και µάλιστα µε µεγάλους πληθυσµούς, στις πρώιµες, µεσοπρώιµες και όψιµες καλλιέργειες ντοµάτας στους νοµούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι ειδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές ντοµάτας να προχωρήσουν σε ψεκασµό µόνο µετά τη διαπίστωση συµπτωµάτων και να χρησιµοποιήσουν εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΟΚ

Πρόσκληση στους μετόχους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομαδικών Καλλιεργειών «Η Μελούνα Ολύμπου» (πρώην ομαδικός αμπελώνας Τσαριτσάνης—Γαλανόβρυσης-Αετοράχης) να συμμετέχουν ενεργά για την αναβίωση του ΑΣΟΚ και να μην αναθέτουν σε άλλους τις πρωτοβουλίες, απευθύνει με ανακοίνωσή της η προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή. Σύμφωνα με τη ΣΕ (Θάνος Βαθράκης) «ο Συνεταιρισμός είναι σε λύση από τον Απρίλιο του 2012, λόγω του ότι έληξε ο χρόνος διάρκειάς του όπως ορίζεται στο καταστατικό και δεν αποφασίστηκε άλλη παράτασή του από τη Γενική Συνέλευση. Συνεπώς από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα όλες οι αποφάσεις και οι γενικές συνελεύσεις είναι άκυρες. Με τον Νόμο 4384/ΦΕΚ 78/26-4-2016 δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης των Συνεταιρισμών, όταν έχει λήξει ο χρόνος διάρκειάς τους».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 12:00μ στο αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Φυτόκο – Ν. Ιωνία Βόλος. Μεταξύ των ομιλητών ο A.Demidov, διευθυντής,– S. Potapova γραμματέας Επιστημονικού Συμβουλίου του Βοτανικού Κήπου Μόσχας, που θα μιλήσει για τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας, ο Χρήστος Λύκας, επ. καθηγητής του Π.Θ. θα μιλήσει για τη δυναμική ανάπτυξης ενός Βοτανικού Κήπου στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο Νίκος Δούκας, γενικός διευθυντής, Ιπποφαές Ελλάς για το επιτυχημένο Πρόγραμμα του Ιπποφαούς και ο Γεώργιος Νάνος, καθηγητής Π.Θ. για το Ρωσικό Ιπποφαές στη Θεσσαλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass