ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΣΠΑ»

Προκηρύσσονται βιολογικά – μεταποίηση ως το τέλος του 2016

*Ε. Αποστόλου: «Θα ξεπεράσουμε το 15% σε απορροφητικότητα ως τον Δεκέμβριο» *Φ. Αραμπατζή (ΝΔ): «Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία: τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ με απορρόφηση μόλις 5,01%»

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2016 12:30

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Ως το τέλος του 2016 ετοιμάζονται να προκηρυχθούν άλλα τέσσερα-πέντε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, ανάμεσα στα οποία τα βιολογικά και η μεταποίηση, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

«Οι μέχρι σήμερα πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτό το μισό χρόνο έχουν ανέβει σε ποσοστό απορρόφησης 8,84%», επισήμανε ο κ. Ε. Αποστόλου αναφέροντας ότι η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 252 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 228 εκατ. ευρώ είναι η κοινοτική συμμετοχή.

«Ταυτόχρονα – πρόσθεσε - έχουν γίνει προκηρύξεις του μέτρου ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αυτό που αφορά την εξισωτική αποζημίωση. Θα απορροφηθούν 160 εκατ. ευρώ εντός της χρονιάς. Επίσης, ένα κομμάτι από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις θα απορροφηθεί. Εμείς υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξεπεράσουμε το 15% όσον αφορά την απορροφητικότητα», τόνισε ο κ. Ε. Αποστόλου και εξήγησε ότι εκτός από το μέτρο Νέων Αγροτών που έχει προκηρυχθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στην τελική επεξεργασία του προγράμματος που αφορά το LEADER σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

«Τα στοιχεία του πίνακα εκτέλεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικά για τη χώρα μας. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία, ακριβώς μετά τη Μάλτα στην απορρόφηση, με ποσοστό 5,01% των πόρων, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 12,42%», αντέτεινε η ερωτώσα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

«Και είναι λυπηρό, κ. υπουργέ, γιατί χώρες νέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία, βρίσκονται στο 16,60% και στο 12,82% αντίστοιχα, ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι δύο μονάδες μπροστά», πρόσθεσε.

Η κ. Φ. Αραμπατζή άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως «συνέπεια αυτής της τραγικής κυβερνητικής αβελτηρίας, κ. υπουργέ, το να κάνετε δηλαδή το αυτονόητο, που είναι να βγάλετε τις σχετικές προκηρύξεις για να τρέξουν τα έτοιμα κοινοτικά κονδύλια, είναι να μένει κλειστό και αδρανές το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο της αγροτικής οικονομίας, το λεγόμενο επί το λαϊκότερο «αγροτικό ΕΣΠΑ», που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην αγροτική παραγωγή και βεβαίως δυναμική και τροχιά στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Και έπρεπε να κατατεθεί, κ. υπουργέ, η συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση στις 13 Οκτωβρίου 2016 και να γίνει σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή, του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Χόγκαν, και να γίνει και η επίκληση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στις 6 Οκτωβρίου προς τη χώρα μας, που σας συνέστησε, κ. υπουργέ, να προχωρήσετε χωρίς καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση, προκειμένου να γίνει η απορρόφηση, για να φέρετε σπασμωδικά και άρον-άρον στις 14 Οκτωβρίου 2016 –και αυτό, βεβαίως, με ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, γιατί λείπει η σχετική και απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση- το πρόγραμμα των νέων γεωργών, πρόγραμμα που είχατε προδημοσιεύσει τον Απρίλιο του 2016, το οποίο βεβαίως και παγώσατε και το οποίο αξίζει να σημειωθεί –ω του θαύματος!- ότι βγήκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις προχθές, στις 18 Οκτωβρίου».

ΤΟ 1,5 ΑΠΟ ΤΑ 4,7 ΔΙΣ.

«Ένα χρόνο εσείς είχατε καθυστερήσει να το στείλετε (σ.σ. το ΠΑΑ 2014-20 στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Μαζί με τις επεξεργασίες, τις επισημάνσεις και όλα αυτά καθυστέρησε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Και η καθυστέρηση οφείλεται σε εσάς», ανταπάντησε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, (το ΠΑΑ 2014-20) «εγκρίθηκε τελικά στο τέλος του 2015. Εμείς, λόγω της μη ωριμότητας της πρώτης υποβολής, αντιλαμβάνεστε πόσο χρόνο χάσαμε. Παρ’ όλα αυτά, σε σύντομο χρονικό διάστημα προχωρήσαμε. Ήδη αυτή την ώρα, έχουμε πέντε μέτρα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου. Έχει προκηρυχθεί ένα μέρος. Εμείς έχουμε δεσμευθεί. Και όντως, μέχρι το τέλος του 2016, θα προκηρυχθούν.

Άρα, λοιπόν, από τα 4,7 έχουμε 1,5 δισεκατομμύριο. Ξεκινάμε. Έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Προκηρύσσουμε όλο το ποσό. Και το κάνουμε για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε τη δυνατότητα από δω και πέρα να μπορούμε να μεταφέρουμε πόρους από το ένα μέτρο στο άλλο. Έτσι, θα δούμε πώς, ξεκινώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υλοποιήσει αυτά που έχουμε ως βάση στο πρόγραμμά μας και με τι ευελιξία στη διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων. Και αυτή την ευελιξία την πήραμε προχθές, όταν ήταν εδώ ο επίτροπος, ο κ. Χόγκαν και κάναμε ουσιαστική συζήτηση. Και όντως, μας είπε και ο ίδιος να προχωρήσουμε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, διότι ουσιαστικά είναι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί ο αγροτικός χώρος να αξιοποιήσει. Και αυτή τη δουλειά κάνουμε», είπε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass