Ο ΤΥΡΝΑΒΙΤΗΣ ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΗΣ ΧΡ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Τι περιμένουμε να ακούσουμε από τον γραμματέα της ΝΔ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 11:29

Στον Τύρναβο θα είναι στραμμένα σήμερα το απόγευμα τα βλέμματα των γαλάζιων αγροτών του νομού, με αφορμή την αγροτική συνδιάσκεψη που διοργανώνει η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο, παρουσία του γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη κι άλλων στελεχών.

Πρόκειται για τη δεύτερη αγροτική εξόρμηση της ΝΔ στο νομό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προηγήθηκε περιοδεία του τομεάρχη Αγροτικού, βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη. Η φιλοσοφία του τομεάρχη Αγροτικού ήταν να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, παρά να μιλήσει και πολύ περισσότερο να δεσμευθεί. Μάλιστα, αν και προκλήθηκε -από δημοσιογράφους, αλλά και συνεταιριστές- ο Γ. Κασαπίδης να διευκρινίσει τις θέσεις της ΝΔ στο φορολογικό και ασφαλιστικό, υπήρξε παραπομπή στο μέλλον, με την αιτιολογία ότι «επεξεργαζόμαστε το αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ και με στοιχεία και κοστολόγηση κάθε δέσμευσης θα το κοινοποιήσουμε εγκαίρως και σίγουρα πριν τις εκλογές». Όσον αφορά στην επιλογή του Τυρνάβου, για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης, αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι η επαρχία έχει «χτυπηθεί» πολλάκις από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική (βλέπε προβληματικές αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, φόρος στο κρασί, κλπ) και θεωρείται πρόσφορη περίπτωση για την άσκηση έντονης κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση προς τη συγκυβέρνηση. Επίσης στην παρούσα φάση οι υποχρεώσεις των αγροτών στα χωράφια της επαρχίας, λόγω των δέντρων, δεν είναι πολλές, όπως π.χ. στη Χάλκη ή τη Νίκαια, όπου αυτές τις μέρες κορυφώνεται η συγκομιδή βαμβακιού.

Ο ΧΡ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ

Μήνυμα στην Πειραιώς ότι «η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προτεραιότητές της στον αγροτικό τομέα και με συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να τοποθετηθεί στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα» έστειλαν, μέσω της τοπικής γραμματείας Αγροτικού, οι Λαρισαίοι αγρότες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυγαριάς Τυρνάβου Χρήστου Τσιτσιρίγκου στην «Ε»: «Εμείς θα μιλήσουμε στην αγροτική συνδιάσκεψη της ΝΔ, αλλά καλό είναι το κόμμα να αρχίσει σιγά - σιγά να ανοίγει τα χαρτιά του για το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας. Ιεραρχώντας τις εκκρεμότητες για τις οποίες θα γίνει σήμερα το απόγευμα συζήτηση, ο κ. Τσιτσιρίγκος υποστήριξε:

-Ασφαλιστικό-φορολογικό. Οι υπερβολικές αυξήσεις εισφορών που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση έχουν καταστήσει μη βιώσιμο τον ΟΓΑ και ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, στην προσπάθεια κάποιων να αντιμετωπίσουν καταρχήν την καθημερινότητα και θέματα επιβίωσης της οικογένειάς τους. Η ΝΔ έχει δεσμευθεί για μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά δεν έχει προσδιορίσει τα ποσοστά. Εμείς που θέλουμε να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια, έχουμε προτείνει την επιστροφή του 13% στη φορολογία, με εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές να αυξηθούν σε αριθμό και όχι σε ποσοστό οι κλίμακες, μα σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει επιβάρυνση 27% επί του καθαρού κέρδους. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι ο ΟΓΑ είναι βιώσιμος, αρκεί να μην ασκείται, μέσω του Ταμείου μας και των εισφορών μας, κοινωνική πολιτική, με την ένταξη σε αυτό αλλοδαπών κι άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

-ΕΛΓΑ: Όλοι συμφωνούν ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού είναι προβληματικό και μη βιώσιμο. Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός, με την ένταξη κι άλλων ζημιογόνων αιτιών. Δεν γίνεται στα αχλάδια να πληρώνουμε εισφορές 150 ευρώ\στρ, αλλά να μην καλύπτονται όλες οι ζημιές στο προϊόν. Δεν γίνεται να περιμένουμε να αποζημιωθούμε μετά από ένα χρόνο για τη ζημιά που πάθαμε, ενώ την ίδια ώρα καλούμαστε να προκαταβάλουμε τον φόρο στα υποτιθέμενα κέρδη. Ας μας δίνουν μια προκαταβολή, για να αντιμετωπίσουμε τα τρέχοντα έξοδα και εν συνεχεία, ας γίνει η εκκαθάριση. Ακόμη έχουμε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα της προαιρετικής ασφάλισης. Ας θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό πλαφόν εισφορών, για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και όποιος θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτική ασφάλιση.

-Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί. Έχει δεσμευθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά θέλουμε μια επικαιροποίηση της δέσμευσης αυτής. Και φυσικά τα καζάνια (διήμερα) να γυρίσουμε στην προτέρα κατάσταση, διότι οι φόροι που επιβλήθηκαν είναι δυσβάσταχτοι.

-Συνεταιρισμοί: Όχι στην υποχρεωτικότητα, ναι στη μετοχικότητα.

-Να στηριχθούν μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων μικρές –ευέλικτες- ομάδες παραγωγών που συστήνονται ανά προϊόν.  

-Τέλος η επαρχία Τυρνάβου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το ρωσικό εμπάργκο, με μεγάλο πρόβλημα στην προώθηση των προϊόντων μας στις ξένες αγορές. Ας συμβάλει και η ΝΔ, με τις δυνάμεις και τις συμμαχίες που έχει στη διεθνή σκηνή για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα αυτό.      

Γ. Ρούστας                            

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass