ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Δέκα χρόνια κάθειρξη για μισό εκατομμύριο ευρώ

*Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2017 15:00

Με ποινή κάθειρξης 10 ετών τιμώρησε χθες δικαστήριο της Λάρισας τον πρώην ταμία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας για υπεξαίρεση μισού και πλέον εκατομμυρίου ευρώ (533.907,45 για την ακρίβεια) από τα ταμεία της ΕΑΣ, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δέκα χρόνων.

Ο εν λόγω ταμίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εισαγγελέας Εφετών στην πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, από το 2002 ως και τη στιγμή που τέθηκε σε αργία είχε ως αποκλειστική αρμοδιότητα όλες τις χρηματικές συναλλαγές και τη διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων του κεντρικού ταμείου στην έδρα της Ένωσης στη Λάρισα. Από τα μέσα όμως του 2010 ο συνεταιρισμός άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ταμειακή δυσχέρεια και με αφορμή αυτό ο οικονομικός διευθυντής που ανέλαβε καθήκοντα από το 2011 άρχισε να ερευνά τυχόν απόκλιση που παρουσίαζε το «λογιστικό ταμείο». Δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα που φαινόταν ότι έχει ο συνεταιρισμός με βάση τις λογιστικές εγγραφές των βιβλίων του, με τα πραγματικά διαθέσιμα που υπήρχαν στο ταμείο του. Έτσι παρουσιάστηκε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα χρήματα που μετρήθηκαν στο ταμείο και σε αυτά που φαίνονταν στα βιβλία ως ταμείο. Το έλλειμμα όπως μετρήθηκε ενώπιον ορκωτών λογιστών ήταν 533.907,45 ευρώ.

Αρχικά με επιστολή του ο κατηγορούμενος ομολογούσε την πράξη του και ζητούσε διορία για να βγάλει 300 χιλιάδες ευρώ από την τράπεζα και στη συνέχεια να πουλήσει ένα ακίνητο για να καλύψει το όποιο έλλειμμα. Απολογούμενος όμως στη διαδικασία της ανάκρισης με υπόμνημά του, αρνήθηκε τις πράξεις και ανέφερε μεταξύ άλλων πως πίστευε ότι το έλλειμμα οφείλεται σε λογιστικές εγγραφές που έγιναν κακόβουλα, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πότε αυτές έγιναν. Τόνισε μάλιστα τότε πως η επιστολή που έγραψε και αποδεχόταν το έλλειμμα γράφτηκε κάτω από πίεση. Οι ισχυρισμοί όμως του κατηγορουμένου δεν επιβεβαιωθήκαν σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ταμίας (που δεν παρέστη στη χθεσινή δίκη αλλά εκπροσωπείτο από δικηγόρο) από το 2002 ως και το 2011 «ως ταμίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς αφαίρεσε τμηματικά από το ταμείο του συνεταιρισμού το ποσό των 533.907,45 ευρώ το οποίο με πρόθεση ιδιοποιήθηκε παράνομα. Το αντικείμενο των ανωτέρω πράξεων είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας».

Κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την πράξη της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, αντικειμένου συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Του αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό ενώ αποφασίστηκε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass