ΚΕΛΛΑΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή γάλακτος

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2017 14:59

Το θέμα των ζημιών που υπέστησαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι του Ν. Λάρισας, από τον διαρκή παγετό του Ιανουαρίου, κυρίως στην παραγωγή γάλακτος, φέρνει στη βουλή, με ερώτησή του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός με αφορμή αιτήματα κτηνοτρόφων από ολόκληρο το Νομό, αλλά και επιστολή που έλαβε από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Ελάςς), κατέθεσε σχετική ερώτηση, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

«Οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας, μετρούν τις πληγές τους από τον παγετό, που έπληξε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή γάλακτος.
Οι τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την παράλογη φορολογία που τους έχει επιβληθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, στο οποίο αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Οι έγκαιρες αποζημιώσεις, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες και ευελπιστώ το αρμόδιο Υπουργείο να λειτουργήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σχετικά, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα:

Ο διαρκής παγετός του Ιανουαρίου, με αποκορύφωμα τις ελάχιστες θερμοκρασίες της εβδομάδας 6 – 13 Ιανουαρίου (- 19 βαθμούς Κελσίου) σε πολλές περιοχές του Ν. Λάρισας, εκτός από τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που δημιούργησε, επέφερε σημαντικότατες ζημιές τόσο σε ζωικό κεφάλαιο, όσο κυρίως στην παραγωγή γάλακτος. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση τουλάχιστον 30% της φετινής παραγωγής σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή άλλων ετών. Μείωση, η οποία μέχρι το τέλος της γαλακτοκομικής χρονιάς δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Στην περιοχή του Νομού Λάρισας λειτουργούν εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες, παράγοντας τόνους γάλακτος και κρέατος, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία και απασχόληση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας (Γάλα Ελάςς), που αποτελείται από 110 κτηνοτροφικές μονάδες και 170 μέλη, δηλαδή 170 ενεργές κτηνοτροφικές οικογένειες, οι οποίες παράγουν 7.500.000 κιλά αιγοπρόβειο γάλα και 150.000 κιλά αιγοπρόβειο κρέας ετησίως.
Ένας Συνεταιρισμός, που έχει επενδύσει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ στις κτηνοτροφικές μονάδες των παραγωγών και ο οποίος παράγει το 25% του αιγοπρόβειου γάλακτος της επαρχίας Ελασσόνας, της μεγαλύτερης επαρχίας σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, δημιουργώντας για τα μέλη του ένα ασφαλές, οργανωμένο περιβάλλον ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Επειδή εκατοντάδες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω των ανυπολόγιστων ζημιών που υπέστησαν από τον παγετό.

Επειδή οι οικονομικές τους υποχρεώσεις “τρέχουν”, δημιουργώντας τους ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Επειδή η αναγκαιότητα για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, είναι παραπάνω από επιβεβλημένη,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

1. Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας για έγκαιρη καταγραφή των ζημιών;
2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε να υπάρξουν άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass