ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝEUROPUBLIC ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας κατακτά την ελληνική γη

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2017 16:15

Στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας βρέθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Neuropublic Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος και συζήτησε με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας που μπορεί να εφαρμοστεί στα ακρόδρυα, κυρίως στα αμύγδαλα αλλά και τα καρύδια που καλλιεργούν 34 παραγωγοί της τοπικής Ομάδας, οι οποίοι έχουν καταφέρει να παράγουν ένα πολύ ποιοτικό προϊόν.

Να σημειωθεί ότι επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Χατζηπαπαδόπουλου ήταν η Ζαγορά Πηλίου, περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2017 η πρώτη φάση του έργου, έτσι ώστε το 2018 να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι αγρότες των παραπάνω οργανώσεων.

Στην Ελασσόνα, υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Neuropublic και τον εμπορικό διευθυντή Βορείου Ελλάδος της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ηλία Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωσης Ελασσόνας, Ζήσης Τσιόγκας και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών, Νικόλαος Νταλίπης, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού και ο άνθρωπος που προχώρησε στις πρώτες συζητήσεις με τη Neuropublic, Στέλιος Νάνος.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαπαδόπουλο «οι καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μέσα στο χωράφι. Μετρούν με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα χρονική στιγμή, παρακολουθούν τις εφαρμογές του παραγωγού στο χωράφι και του παρέχουν επιστημονικές συμβουλές ακριβείας, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες του χωραφιού του. Η ομάδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που εφαρμόζει τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας, αποτελείται από μηχανικούς πληροφορικής και συστημάτων, που προσαρμόζουν και επιβλέπουν τα τεχνολογικά συστήματα, και εξειδικευμένους επιστήμονες (φυτοπαθολόγους, εδαφολόγους, γεωργικούς μηχανικούς, εντομολόγους κ.λπ.), που προσαρμόζουν και ερμηνεύουν τα επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη λήψη των αποφάσεων. Ο στόχος κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των υπηρεσιών ήταν να γίνει πλήρης καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν στην καλλιέργεια (έδαφος-κλίμα), των καλλιεργητικών εργασιών που πραγματοποιεί ο παραγωγός, να μετρηθούν οι ιδιαιτερότητες της παραγωγής και να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη θρέψη, τη φυτοπροστασία και την άρδευση. Όλο αυτό το σύστημα (οι άνθρωποι της Neuropublic, οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι που τους υποστηρίζουν) για να μπορέσει να δουλέψει, θα πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία. Έτσι, την πρώτη χρονιά δουλεύουμε με ένα υποσύνολο παραγωγών της οργάνωσης, ώστε να εξοικειωθούν οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί, να στηθούν τα συστήματα τα οποία θα καλύψουν ολόκληρη την παραγωγή και στη συνέχεια ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες, την πρώτη χρονιά, εξειδικεύουν και αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν, με βάση και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 σε 6 περιοχές και στόχος είναι το 2017 να επεκταθεί σε άλλες 10. Οι 6 περιοχές είναι οι Πρέσπες (Συνεταιρισμός «Πελεκάνος», ξηρό φασόλι), η Καστοριά (ξηρό φασόλι), η Βέροια (Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Venus με το βιομηχανικό ροδάκινο), η Ποτίδαια Χαλκιδικής (με έναν μεγάλο παραγωγό αγουρέλαιου και επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής), το Κιάτο Κορινθίας (με τον Συνεταιρισμό Πήγασος, ο οποίος εκτός από τη Στιμάγκα Κορινθίας, όπου παράγει το επιτρ. σταφύλι, δραστηριοποιείται και στη Βόρεια Ελλάδα-Κρύα Βρύση Ημαθίας με την ποικιλία crimson).

Οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα είναι το Κάτω Νευροκόπι με την πατάτα, ο Βελβεντός με το επιτραπέζιο ροδάκινο, η Ελασσόνα με το αμύγδαλο και στην πορεία με το καλαμπόκι (αραβοσιτέλαιο), η Ζαγορά με τα μήλα, η Αίγινα με τα φιστίκια και το Βελεστίνο με σκληρό σιτάρι και καρύδια, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 4.

Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Ενθουσιασμένος από την εφαρμογή του προγράμματος της ευφυούς γεωργίας και στην Ελασσόνα δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, Ζήσης Τσιόγκας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα οφέλη του προγράμματος αυτού θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο το αμύγδαλο και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο αναγνωρισμένο τοπικό προϊόν. «Μέχρι τώρα, η συνεργασία μας με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε διάφορους τομείς, όπως η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ κ.ά. είναι αρκετά πετυχημένη και αισιοδοξούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και με το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass