Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2017 13:50

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ακόμη μετρά τις πληγές του ο θεσσαλικός κάμπος από την πρόσφατη χιονόπτωση, ενώ επιζήμιες ήταν και οι τελευταίες βροχοπτώσεις.

Συννεφιές, βροχές και το πρωί της Τρίτης πιθανό χιονόνερο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την επόμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 5 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο θα υπάρξουν και διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ την Κυριακή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές που στις ορεινές περιοχές θα είναι πυκνότερες. Θερμοκρασία αμετάβλητη (0-6β). Από Δευτέρα νέα επιδείνωση του καιρού, με συννεφιές, αυξημένες τοπικά και ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Μάλιστα το πρωί της Τρίτης δεν αποκλείεται να δούμε στην πόλη της Λάρισας ακόμη και χιονόνερο, ενώ θα ακολουθήσουν και βροχοπτώσεις. Από Τετάρτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας συννεφιές, με λίγες βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί η ελάχιστη στους -3 και η μέγιστη στους 4-5β.

Τα παιχνίδια του καιρού

Δύο όψεις έχει η κακοκαιρία που βιώνουμε, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις κι αυτή που πέρασε με τις χιονοπτώσεις. Από τη μία σημειώθηκαν πολλές καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, με μείωση της παραγωγής γάλακτος μέχρι και 50%, και στα κηπευτικά-λαχανικά από την άλλη, κυρίως με τις βροχές που ακολούθησαν, προέκυψαν πολλά οφέλη. Καταρχήν λιώσανε γρηγορότερα τα χιόνια, εμπλουτίστηκε ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, γέμισε η λίμνη Πλαστήρα από την οποία αρδεύεται ο κάμπος το καλοκαίρι, ποτίστηκαν οι αροτραίες καλλιέργειες, π.χ. τα σιτηρά, τα οποία στην παρούσα φάση χρειάζονται νερό ή τουλάχιστον υγρασία.

Αποζημιώσεις

Στις ενέργειες της Κυβέρνησης προκειμένου να αποζημιωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την αγροτική πολιτική στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Επειδή το 2017 μας ήρθε με πολλές ζημιές, ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους πληγέντες έγκαιρα. Έχουν προκύψει πολλές ζημιές και απώλειες από την πρόσφατη θεομηνία τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στην αιγοπροβατοτροφία».

Μπλόκα

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Θεσσαλία επηρέασαν και τον σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς όπως όλα δείχνουν η έξοδος των τρακτέρ στην εθνική οδό θα γίνει με 3-4 μέρες καθυστέρηση. Αυτό αναμενόταν να αποφασίσει χθες βράδυ στο Βασιλί Φαρσάλων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, αλλά και σήμερα στην Καρδίτσα η αντίστοιχη Ομοσπονδία (βλέπε Β. Μπούτας). Απόφαση δικαιολογημένη, καθώς αρκετοί αγρότες μετρούν ακόμη τις πληγές της «Αριάδνης» στις καλλιέργειές τους, ενώ κάποιοι δεν έχουν βάλει ακόμη μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ για να ξεπαγώσουν τα μηχανήματα. Έτσι ο σχεδιασμός προβλέπει την έξοδο των τρακτέρ το Σαββατοκύριακο στις πλατείες των χωριών και μόλις ο στρατηγός Μπούτας δώσει το σύνθημα θα ακουστούν οι …καραβίσιες κόρνες και θα ξεκινήσει η πομπή για τη Νίκαια. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας είναι η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση να γίνει άμεσα και να μην χρειαστεί να περάσουν 40 μέρες, όπως πέρυσι. Γι’ αυτό και οι Τυρναβίτες αγρότες που ανήκουν στις δυνάμεις της ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισαν να οδηγήσουν τα τρακτέρ στον κόμβο Αργυροπουλίου (και όχι στη Νίκαια). Αν χρειαστεί να αυξηθεί η πίεση, αυτά τα τρακτέρ θα μπλοκάρουν τον δρόμο προς Ελασσόνα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις εναλλακτικές επιλογές των οδηγών. Σήμερα θα υπάρξει ανάλογη σύσκεψη στην Αγιά για το αν θα στηθεί το μπλόκο του Γερακαρίου.

Τα Τέμπη

Όσον αφορά στο περσινό μπλόκο των Τεμπών, οι δυνάμεις του παραμένουν …απενεργοποιημένες και κυρίως διαιρεμένες. Χθες βράδυ στον Πλατύκαμπο, υπήρξε μια πρώτη κλειστή σύσκεψη αγροτών της Χάλκης, ενώ αύριο Σάββατο το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών (Παναγής, Γκόντιας, κλπ) συγκαλούν ευρεία σύσκεψη στην Κατερίνη, στην οποία έχουν καλέσει και τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων (βλέπε Κώστα Σπανούλη, Γιώργο Μαχά, κλπ). Και στις δύο αυτές συσκέψεις θα βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις των αγροτών για μπλόκα, με πιθανότερο σενάριο προς το παρόν να μην στηθεί κάποιο μπλόκο και μετά την έξοδο των τρακτέρ του Μπούτα, να επανεξετασθεί η κατάσταση. Πολύ δύσκολα θα στηθεί ένα δυναμικό μπλόκο, όπως το περσινό στην κοιλάδα των Τεμπών.

Πληρωμές

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει κατά τη διάρκεια των μπλόκων με μπαράζ πληρωμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ «τα υπόλοιπα αρκετών εκατ. ευρώ για την ενιαία ενίσχυση του 2016 καθώς και υπόλοιπα από διασταυρωτικούς ελέγχους που θα περιλαμβάνουν καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων καθώς και υπόλοιπα εξισωτικής 2015 θα περιλαμβάνονται στις πληρωμές που θα γίνουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Όσον αφορά στις εκκρεμότητες του 2015 υπενθυμίζεται ότι αυτές ήταν προγραμματισμένες να καταβληθούν τον Δεκέμβριο, ωστόσο η απόφαση του Οργανισμού Πληρωμών ήταν να μετατεθούν για λίγο αργότερα. Στο μεταξύ το ΥπΑΑΤ δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσουν οι καταβολές της επιστροφής στο πετρέλαιο άμεσα, με το τελικό ποσό που θα δοθεί πάντως να αναμένεται αρκετά μειωμένο σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι αγρότες.

Στη Γερμανία

Πυρετωδώς προετοιμάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη συμμετοχή της, με δικό της περίπτερο στην έκθεση της Γερμανίας (8-10 Φεβρουαρίου) fruit logistica για τα Γεωργικά Προϊόντα Διατροφής και την Αγροτική Οικονομία. Πέρυσι στην έκθεση του Βερολίνου, πάνω από 70.000 εμπορικοί επισκέπτες από 130 χώρες παρακολούθησαν τη Fruit Logistica 2016, ενώ συμμετείχαν σε αυτή εισαγωγείς και εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών παραγωγοί, χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές, συσκευασίας και ειδικούς χειρισμό, Μεταφορών και ειδικούς εφοδιαστικής και πολλοί άλλοι.

Εκδρομή του Μελισσοκομικού Συλλόγου

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας διοργανώνει εκδρομή στο Πλέβεν της Βουλγαρίας για να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Μελισσοκομίας από 10 ως 12 Φεβρουαρίου. Μέσα στον μήνα Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση και η κοπή της βασιλόπιτας.

Προθεσμία

Λήγει στις 27 Ιανουαρίου η προθεσμία που έχουν οι παραγωγοί, προκειμένου να ελέγξουν και να οριστικοποιήσουν διοικητικές πράξεις στις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2016, που δεν ολοκληρώθηκαν πριν την πληρωμή δηλαδή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Αυτό ορίζει η δεύτερη τροποποιητική απόφαση, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Καπρέλης, και αφορά σε αιτήματα επιλεξιµότητας, άρσης επικάλυψης και διόρθωσης των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης µέσω διοικητικών πράξεων για όλα τα πεδία της αίτησης. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών.

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Αναρτήθηκε η ενιαία κατάσταση επιλέξιμων αιτήσεων για το Βασικό και το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα της Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων περιόδου 2016-2017, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της κατάστασης, δύνανται να υποβάλλουν ένσταση για διόρθωση των στοιχείων αυτής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, εντός δέκα ημερών από την ανάρτησή της, προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass