Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2017 13:52
Αν εξαιρέσει κανείς τη χθεσινή μέρα, οπότε λόγω Τσικνοπέμπτης στήθηκαν οι ψησταριές, τις υπόλοιπες μέρες οι αγρότες την έβγαζαν με ένα καφέ στο χέρι και ένα σάντουιτς από την καντίνα. Πάνε τα καλά χρόνια, όταν η τσίκνα αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο στα μπλόκα των αγροτών. Μία ακόμη απόδειξη ότι το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται… Αν εξαιρέσει κανείς τη χθεσινή μέρα, οπότε λόγω Τσικνοπέμπτης στήθηκαν οι ψησταριές, τις υπόλοιπες μέρες οι αγρότες την έβγαζαν με ένα καφέ στο χέρι και ένα σάντουιτς από την καντίνα. Πάνε τα καλά χρόνια, όταν η τσίκνα αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο στα μπλόκα των αγροτών. Μία ακόμη απόδειξη ότι το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται…

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές την Κυριακή και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία για τις επόμενες μέρες βλέπει ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης, ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Αποκριάς ισχυρή πιθανότητα χαμηλών θερμοκρασιών και βροχών.

Σύμφωνα με το kairos-alex.gr «σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή ο καιρός χαλάει, καθώς αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κατά τόπους. Τη Δευτέρα στη Θεσσαλία συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές και η θερμοκρασία 10-12 τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Από την Τρίτη και μέχρι την επόμενη Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, το πρωί θα κάνει κρύο, το μεσημέρι ο υδράργυρος θα φθάνει τους 16 βαθμούς.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΣΙΤΗΡΩΝ

Σφραγίδα ΦΕΚ πήρε η αιφνίδια αναθεώρηση της ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σποράς για το σκληρό σιτάρι που ορίστηκε στα 12 κιλά στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης, εγκλωβίζοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή σκληρού σίτου σε ένα πλέγµα καλλιέργειας χαµηλών εισροών και µέτριας ποιότητας μέχρι το 2020.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στόχο να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων τον Απρίλιο έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομκών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία σημείωσε ότι η προθεσμία θα εκπνέει στις 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και την 30ή Ιουλίου για τα νομικά. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν παρατάσεις. Αναφορικά με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, ανέφερε ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου ενώ αναμένεται να διατηρηθεί το τρέχον σύστημα εξόφλησης, δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, η υφυπουργός δήλωσε θετική στο σενάριο μείωσης ορισμένων φόρων, όπως η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23% που βρίσκεται στο τραπέζι, με «αντιστάθμισμα» όμως τη μείωση του αφορολόγητου.

ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ, ΜΕΤΑ Η ΔΕΗ

Περιθώριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις προσανατολίζεται να δώσει η ΔΕΗ στους αγρότες που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Την αναστολή των διακοπών ρεύματος προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαίωσε εμμέσως ο επικεφαλής της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης από την Πτολεμαΐδα. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΕΗ πολλάκις έχει δείξει μέχρι τώρα τον κοινωνικό της χαρακτήρα, ιδίως στις περιπτώσεις αγροτών στους οποίους, όπως είπε, υπάρχει ανοχή μέχρι να λάβουν τις επιδοτήσεις τους. Εξέλιξη που ικανοποίησε τον Λαρισαίο κυβερνητικό.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την περασμένη Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», μέσα στη Zootechnia στη Θεσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση με θέμα την έναρξη διαδικασιών για τη δημιουργία μιας μορφής Αγροτικού Επιμελητηρίου. Η άτυπη ομάδα πρωτοβουλίας για τη διερεύνηση δημιουργίας Αγροτικού Επιμελητηρίου θα ξαναβρεθεί στις 12 Μαρτίου, στη Λάρισα, με την ευκαιρία της AgroThessaly, και μια ακόμα φορά στην Αθήνα, μέσα στην άνοιξη, ώστε από τον Σεπτέμβριο να οργανωθεί ένα Συνέδριο, επιστέγασμα της διερευνητικής προσπάθειας και έναρξη των διαδικασιών ίδρυσης Αγροτικού Επιμελητηρίου.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκε η έκδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των βεβαιώσεων επιδοτήσεων για το φορολογικό έτος 2016, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Οι δικαιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση στη διεύθυνση: https://tax-attestation.opekepe.gr/.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Ανοίγει στις 27 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινάμπελων, με τις αιτήσεις να γίνονται δεκτές μέχρι τις 27 Μαρτίου. Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις ο αιτών πρέπει να διαθέτει αγροτεμάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι άδειες για τα περίπου 6.400 στρέμματα θα μοιραστούν σε επίπεδο χώρας και όχι περιφέρειας όπως αρχικά προγραμματιζόταν, ενώ θα συνεχιστεί η αβάντα στις μικρές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα το υπουργείο προσανατολίζεται και για φέτος να δοθεί προτεραιότητα στις εκμεταλλεύσεις (5-20 στρεμμάτων), ώστε οι κάτοχοί τους να πριμοδοτηθούν με το κριτήριο της αύξησης του μεγέθους των μικρών εκμεταλλεύσεων με συντελεστή βαρύτητας που θα ξεκινά από το 0,35.

*Νέα προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι υποψήφιοι αγρότες επενδυτές, προκειμένου να υποβάλλουν τους φακέλους τεκμηρίωσης για τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη παράταση, οι ηλεκτρονικοί φάκελοι τεκμηρίωσης μπορούσαν να υποβάλλονται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γ. Τσιρώνη πραγματοποιήθηκε προχθές και συζητήθηκε με λεπτομέρεια το σχέδιο της ΚΥΑ. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη «το νέο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου κατά 3 εκ. ευρώ (21 εκατ. έναντι 18 εκατ.), έχουν προβλεφθεί νέες δράσεις και αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τη νομαδική μελισσοκομία και την εφαρμοσμένη έρευνα». Στη σύσκεψη λύθηκαν επίσης θέματα όπως οι λειτουργικές δαπάνες των κέντρων μελισσοκομίας των δικαιούχων του προγράμματος, της νομαδικής μελισσοκομίας, της καταπολέμησης των ασθενειών των μελισσών, του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας και γενικότερα συζητήθηκε η ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου. Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο της Υπουργικής απόφασης για τα όρια της διάθεσης μικρών ποσοτήτων μελιού από τους μελισσοκόμους. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ο αν. υπουργός κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση συσκέψεων επί των Υπουργικών Αποφάσεων που θα εκδοθούν για την εφαρμογή των δράσεων του Προγράμματος.

Στο μεταξύ ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Λάρισας θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ. στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44) την ετήσια κοπή πίτας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass