Το ελληνικό βαμβάκι «επιστρέφει» στις αγορές

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2017 15:50

Καρπούς αποδίδει η στενή συνεργασία που ξεκίνησε εντατικά πριν από έναν περίπου χρόνο μεταξύ, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.) και του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος (Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β.) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για την «ανάσταση» του ελληνικού βαμβακιού στις διεθνείς αγορές!

Αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια τελεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ έχει και την υποστήριξη των Εκκοκκιστικών Επιχειρήσεων. Αμφότεροι προσβλέπουν στη δημιουργία ενός ισχυρού τεχνοκρατικού πλέγματος ενίσχυσης της ποιότητας του προϊόντος με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τη δυναμική είσοδό του στο παγκόσμιο χρηματιστήριο!

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου σταδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης του Ελληνικού Βαμβακιού, πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος στην Καρδίτσα.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα γίνει γι’ αυτό τον σκοπό, θα αναλυθούν τα στοιχεία δύο πολύ σημαντικών ερευνητικών έργων τα οποία σχετίζονται: α) Με την ταξινόμηση του 1% των παραγόμενων δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος σε επίπεδο χώρας, για τη δημιουργία «Εθνικού Φακέλου Ποιότητας». β) Με τη διερεύνηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαμβακιού από ποικιλίες που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και με την ομαδοποίηση αυτών με βάση την ποιότητα.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Ο προϊστάμενος του Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β. Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε μίλησε στην «ΕτΔ» για την ημερίδα επισημαίνοντας τα εξής:

«Η ημερίδα για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού αποτελεί την πρώτη δημόσια εκδήλωση του συνεργατικού πλαισίου δράσεων που υλοποιείται στη χώρα μας από την Δ.Ο.Β. και το Ε.Κ.Π.Ε.Τ.Τ.Β. με συντονιστή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ως βασική επιδίωξη τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού βαμβακιού! Η συνεργασία αυτή εξελίσσεται με επιτυχία στη βάση εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης 4755/108273 (ΦΕΚ Τ.Β 3257/11-10-2016) που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «η Δ.Ο.Β. σε ειδική συνεδρίαση στο τέλους Ιανουαρίου, με σύμβουλο το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος προδιαγράφει τους ετήσιους παραγωγικούς και ποιοτικούς στόχους. Επίσης η Δ.Ο.Β. αποφασίζει την ποιοτική και ποσοτική στόχευση της νέας χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη την αναφορά του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος. Το Εθνικό Κέντρο προσδιορίζει τα ποιοτικά δεδομένα των σποροπαραγόμενων ποικιλιών βάμβακος στην Ελλάδα κατά την εκκοκκιστική περίοδο, σύμφωνα με τις δηλωθείσες ποικιλίες και συντάσσει αναφορά προς τη Δ.Ο.Β. ως 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, με κοινοποίηση στις Υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ..Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, της άριστης συνεργασίας που έχουμε με τη νέα Δ.Ο.Β. εκτελέστηκαν για το έτος 2016-2017 δύο σημαντικά ερευνητικά-αναπτυξιακά έργα στο τομέα της ποιότητας… Το ένα αφορά στη δημιουργία του λεγόμενου «Εθνικού Φακέλου Ποιότητας» για το βαμβάκι με ταξινόμηση κάθε έτος, ποσοστού των παραγόμενων δεμάτων βάμβακος σε επίπεδο χώρας με τη συνεργασία βέβαια των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Το άλλο έργο αφορά στην ποιοτική ταυτοποίηση των παραγόμενων ποικιλιών βάμβακος στην Ελλάδα. Στόχος αυτού του έργου είναι η καλύτερη αξιοποίηση του γενετικού υλικού και η καλύτερη κατανομή του στις κατάλληλες περιοχές. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από τη Δ.Ο.Β. Την επόμενη περίοδο θα αποφασιστεί η εκτέλεση και νέων έργων όπως η επίδραση του τύπου της συλλεκτικής μηχανής striper στην ποιότητα του συλλεγόμενου βαμβακιού».

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Η συνέχεια της κοινής προσπάθειας ανάδειξης και ανάπτυξης του ποιοτικού ελληνικού βαμβακιού επιφυλάσσει πάντως κι άλλες εκπλήξεις στους παραγωγούς της χώρας μας, δεδομένου ότι - όπως τονίζει ο κ. Νταράουσε - άμεσα ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για το νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο!

«Πέρα από την εκδήλωση της Καρδίτσας» υπογραμμίζει ο έμπειρος ερευνητής, «προγραμματίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης σε άλλες τρεις περιφέρειες της χώρας που καλλιεργούν κατά κόρον βαμβάκι, για την ευαισθητοποίηση καλλιεργητών, εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στην παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στις ερευνητικές δράσεις μας. Εξάλλου, η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθείται στην Ελλάδα είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, εάν θέλουμε να φέρουμε το ελληνικό βαμβάκι σε καλύτερη θέση στις διεθνές αγορές και αυτό γίνεται μόνο με διαμόρφωση συνεργασιών και πλήρη αξιοποίηση εργαλείων, τεχνικών και επιστημονικών δεδομένων».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νταράουσε μας ενημέρωσε πως έχουν προκύψει δυναμικές συνεργασίες της Δ.Ο.Β. και του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, με πολλά μέλη της αλυσίδας βάμβακος σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες σκοπεύουν στον σχηματισμό μιας Εθνικής Ομάδας Εργασίας Βάμβακος.

«Με τα αποτελέσματα των δύο έργων που παρουσιάζονται στην ημερίδα της Καρδίτσας» προσθέτει ο καταξιωμένος επιστήμονας, «διαμορφώνονται ήδη τα πρώτα χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, από τα συμπεράσματα των οποίων θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες για την εφαρμοζόμενη έρευνα στο βαμβάκι».

Ο κ. Νταράουσε υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι για πρώτη φορά ίσως στη χώρα μας, θα παραστούν σε μια ημερίδα για τη ανάπτυξης του βαμβακιού εκατοντάδες εκπρόσωποι των κλάδων της βαμβακοκαλλιέργειας από όλη την Ελλάδα (παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρίες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων), ενώ θα εκπροσωπηθεί δυναμικά και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.

Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ενώ θα υπάρξουν τοποθετήσεις από εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ και φορέων της αλυσίδας παραγωγής βάμβακος.

Του Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass