ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: «ΜΑΣ ΡΩΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ…»

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική γεωργία

*Έλληνες με εστιατόρια σε Ευρώπη και Αμερική έρχονται στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας ελληνικά τρόφιμα *Στην Ιταλία το 70% των προϊόντων που καταναλώνουν οι τουρίστες είναι ιταλικά, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό για τα ελληνικά προϊόντα είναι μόλις 10%

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2017 11:00

 «Δεχόμαστε καθημερινά ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και, δεν είναι υπερβολή να πω ότι στο τέλος κάθε συζήτησης, αφού μας αναφέρουν άλλους τομείς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, σχεδόν όλοι αναφέρουν τον τομέα των τροφίμων και ρωτούν πού μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα», αποκάλυψε στη Βουλή ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Στον τομέα αυτό της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων θα πρέπει, οπωσδήποτε, να εξασφαλίσουμε και ξένες επενδύσεις. Πρέπει να εξασφαλίσουμε συνεργασίες και να πετύχουμε και μικτές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις από χώρες που έχουν να δώσουν διαφορετικά δείγματα κι έχουν αξιοποιήσει, πολύ παραπάνω από εμάς, τις δυνατότητές τους σ’ αυτόν τον τομέα και θεωρώ ότι έχουμε σήμερα πάρα πολλές προοπτικές», υποστήριξε ο κ. Πιτσιόρλας και προέτρεψε: «Είναι ένας τομέας πάρα πολύ σημαντικός, αρκεί να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να περιγράφουμε πόσο νόστιμα προϊόντα και τρόφιμα παράγει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να μπούμε στις πιστοποιήσεις, στην κατοχύρωση και πιστοποίηση επώνυμων προϊόντων, στις αλυσίδες ποιότητας παγκοσμίως, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη συνάντηση κυβερνητικών παραγόντων με Έλληνες που διατηρούν εστιατόρια σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και οι οποίοι «θέλουν να αξιοποιούν τα ελληνικά τρόφιμα, για να μας περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σ' αυτή τη διαδικασία και είναι πάρα πολλά, διότι δεν υπάρχει συνέχεια στην ποιότητα, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ποσότητα, δεν υπάρχουν τα logistics, γενικώς, που να μπορούν να εξυπηρετούν αυτή τη δραστηριότητα.

Όλα αυτά πρέπει να καταγραφούν και πρέπει να επιλυθούν. Δυστυχώς, έχουμε ένα πολύ κακό παρελθόν που πρέπει ν’ αλλάξουμε, καθώς και κακές νοοτροπίες και κακιά κουλτούρα στο θέμα αυτό, το οποίο επί δεκαετίες επηρεάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Στην Ιταλία το 70% των αγαθών που καταναλώνουν οι τουρίστες που πηγαίνουν εκεί είναι ιταλικά προϊόντα ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου το 10% συμπεριλαμβανομένων και των αγροδιατροφικών, ανέφερε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας και σχολίασε:

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε το 70% της Ιταλίας, διότι η βιομηχανία μας κινείται σε άλλα επίπεδα. Όμως από το 10% μέχρι το 70% υπάρχει ένα τεράστιο κενό που με κάποιες συντονισμένες δράσεις και ένα βάθος χρόνου θα μπορούσαν αυτά να καλυφθούν».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

«Χρειαζόμαστε μετατόπιση του παραγωγικού προτύπου από ένα παραγωγικό πρότυπο παραγωγής ομοειδών προϊόντων στα οποία η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική για τους διαρθρωτικούς λόγους που όλοι ξέρουμε σε ένα παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των ποιοτικών προϊόντων», επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Παράλληλα, έθεσε στόχο να αυξηθεί η παραγωγή προστιθέμενης αξίας στα ελληνικά προϊόντα. «Για ένα ευρώ αξίας αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα παράγουμε 0,4% προστιθέμενη αξία, όταν η Πορτογαλία παράγει 1,4%. Αυτό λέει πάρα πολλά», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, για να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα, έκρινε αναγκαίες τις οικονομίες κλίμακας και πρότεινε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε την κρίσιμη παραγόμενη μάζα γιατί δεν μπορούμε να εμπορευτούμε προϊόντα χωρίς να έχουμε κρίσιμη μάζα παραγωγής και εμπορίας διότι οι διεθνείς αγορές δεν αρκούνται στο ποιοτικό ελληνικό προϊόν, χρειάζονται και ποσότητες, τις οποίες πρέπει να δημιουργήσουμε μέσα από συλλογικές δράσεις».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass