Ο ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΣ ΔΗΜ. ΚΑΖΑΝΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ:

Η «φέτα» Καναδά είναι ένα παγόβουνο που είδαμε μόνο την κορυφή του…

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2017 22:35

Η Θεσσαλία και η Μακεδονία είναι περιοχές όπου παράγεται και διατίθεται στην αγορά το συντριπτικό ποσοστό φρέσκου αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος διατίθεται στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για την προώθησή του στην αγορά ως φρέσκο γάλα αλλά και για άλλες χρήσεις όπως γιαούρτι τυρί κ.λπ.


Στο Αργυροπούλι Τύρναβου ο κ. Δημήτρης Καζάνας, πρώην μετανάστης στον Καναδά, από το 1986, μόνος του αρχικά και στη συνέχεια με τους τέσσερις γιους του, τον Χρήστο, τον Αποστόλη, τον Πάνο και τον Νίκο δημιούργησαν μια από τις πλέον σύγχρονες αγελαδοτροφικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής όχι απλά στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μονάδα σήμερα διαθέτει 200 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και το γάλα διατίθεται καθημερινά σε γαλακτοβιομηχανία. Οι αγελάδες εκτρέφονται σε άριστες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.
Η «ΦΕΤΑ» ΚΑΝΑΔΑ
Τον κ. Καζάνα απασχολεί και λόγω ιδιότητας το ζήτημα που έχει προκύψει με τη «φέτα» Καναδά αφού ο ίδιος έζησε στον Καναδά πάνω από 14 χρόνια, από το 1972 έως το 1986. Όπως είναι φυσικό ως οικογένεια ήταν καταναλωτές στα προϊόντα που παράγονταν στον Καναδά. Ο ίδιος μας λέει ότι από τη δεκαετία του 1970 ο Καναδάς παρήγαγε και διέθετε «φέτα» με την ονομασία της αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα, αφού στον Καναδά δεν συλλέγεται πρόβειο γάλα. Τα πρόβατα εκεί που εκτρέφονται είναι από ράτσες κρεατοπαραγωγής. Σήμερα άρχισαν να γίνονται μονάδες από γίδια και πρόβατα με ράτσες γαλακτοπαραγωγής.
Ο κ. Καζάνας επισκέπτεται κάθε χρόνο τον Καναδά για οικογενειακούς λόγους και έχει άμεση εικόνα και λόγω του αντικειμένου ως αγελαδοτρόφος για την πορεία της καναδικής «φέτας». Επιστρέφοντας πριν μερικές μέρες από τον Καναδά μας ενημέρωσε για τις νέες εξελίξεις στο θέμα αυτό που δεν είναι άλλες από τη συνέχιση της παραγωγής της καναδικής «φέτας» από μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρίες της χώρας. Ακόμα μας προσκόμισε φωτογραφίες από τα ράφια σούπερ μάρκετ με «φέτα» Καναδά. Επίσης σημειώνει ότι εκεί διατίθεται και ελληνική φέτα η οποία εισάγεται και συσκευάζεται στη χώρα με την ένδειξη «Ελληνική» και με σήμα το πρόβατο. Η τιμή της όμως ως εισαγόμενο προϊόν είναι διπλάσια και πολλές φορές τριπλάσια από την τιμή που έχει η καναδική παραγόμενη «φέτα» αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα.
 Μιλώντας χθες στην «Ε» ο κ. Δημήτρης Καζάνας σημειώνει: «Το παιχνίδι που παίζεται πάνω στην ονομασία «φέτα» είναι πολυσύνθετο, είναι ένα παγόβουνο που πλέει στη θάλασσα και που μέχρι τώρα είδαμε μόνο την κορυφή του μη γνωρίζοντας το τεράστιο μέγεθος που κρύβει το παγόβουνο αυτό κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass