ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΚΙΛΕΛΕΡ:

Οι αγώνες μας δεν σταματούν στα μπλόκα

* Ομιλίες, χαιρετισμοί και αγωνιστικό "παρών" αγροτών από πολλά μέρη της χώρας

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 22:41

"Ο δικός μας αγώνας δεν αρχίζει και σταματάει μόνο την περίοδο των μπλόκων αλλά συνεχίζεται με πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο τον χρόνο και σ' όλα τα μέρη της χώρας.

Δεν είμαστε κομήτες που εμφανιζόμαστε περιστασιακά στήνοντας μπλόκα, που είτε εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, είτε άλλα κομματικά συμφέροντα με ελεγχόμενο πλαίσιο δράσης και αγώνα. Είμαστε εδώ, όρθιοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας, μέχρι την τελική δικαίωση. Αυτός είναι ο βασικός άξονας - εκτίμηση, όλων όσοι βρέθηκαν χθες στο Κιλελέρ για να τιμήσουν τα 107 χρόνια από τον αγροτικό ξεσηκωμό των κολίγων του θεσσαλικού κάμπου. Εκατοντάδες αγρότες, εργαζόμενοι, νέοι και ηλικιωμένοι από πολλά μέρη της χώρας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και έδωσαν το αγωνιστικό "παρών" τους συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη δημιουργία μιας "κοινωνικής" συμμαχίας που παλεύει για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ολόπλευρης αξιοποίησης των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού και της ευημερίας του", όπως τόνισαν οι περισσότεροι εκ των ομιλητών της εκδήλωσης.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και μέλος της Συντονιστικής Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό και τα προβλήματα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, και εν συνεχεία επικέντρωσε την ομιλία του στην "επόμενη μέρα" του αγροτικού κινήματος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

...Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα όξυνση των προβλημάτων και μόνο εμείς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση σε νέα και παλιά μέτρα. Μπροστά μας έχουμε, πέρα από τα οξυμμένα προβλήματα που αντιπαλέψαμε στα μπλόκα, νέα ζητήματα όπως τους δασικούς χάρτες, τη λειψή δακοκτονία με ευθύνη του κράτους και των περιφερειών που έχουν την ευθύνη να την πραγματοποιήσουν, τη συμφωνία για τη Φέτα και τη νέα μείωση στην τιμή του γάλατος αλλά και του κρέατος οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες κτηνοτρόφους. Προβλήματα με τον ΕΛΓΑ με ζημιές που δεν αποζημιώνονται είτε στην παραγωγή είτε στο κεφάλαιο και είναι επιτακτική η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι ΑΣ που συσπειρώνονται με το πλαίσιό της ήδη αποφάσισαν 10ήμερο πανελλαδικής αγροτικής δράσης το επόμενο διάστημα σε όλες τις περιοχές της χώρας.

ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα και τα καθήκοντα του οργανωμένου αγροτο-συνεταιριστικού κινήματος, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι:

...Η Ελλάδα έχε όλες τις δυνατότητες να καλύψει με επάρκεια, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, να παράγει πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να κάνει και εξαγωγές τέτοιων προϊόντων. Έχουμε ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, επαρκή μηχανοποίηση της παραγωγής, ο έλληνας αγρότης έχει μεράκι και τεχνογνωσία όμως εξαιτίας της ΚΑΠ, των περιορισμών στην παραγωγή που επέβαλε, των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων γίναμε χώρας εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Πουλάμε πάμφθηνα τα προϊόντα και φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, ποιος κερδίζει από την παραγωγή μας, ποιος κερδοσκοπεί σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Επιμένουμε και δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος, το δυνάμωμα των Α.Σ. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί κατάκτηση του κινήματος, δείγμα της ωριμότητας του, ενισχύουμε τη δράση της παντού. Περήφανα βαδίζουμε αυτό τον δρόμο του αγώνα. Είμαστε πιο έμπειροι, καλύτερα συντονισμένοι, πιο αποφασισμένοι να οργανώσουμε ένα αγροτικό κίνημα αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων που θα συμβάλει στο δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Θα φρενάρει και θα ανατρέψει στην πορεία τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.

Αντάξιο της θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ και των ηρωικών πολυήμερων αγροτικών μπλόκων.

Κολίγοι στα νέα "τσιφλίκια" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων - κατέληξε - δεν θα γίνουμε. Το σύνθημα "τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ" που φωνάζουμε στις κινητοποιήσεις μας, το εννοούμε κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε πράξη.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Ακολούθησε το ψήφισμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

...Στο στόχαστρο της πάλης μας βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται τα μέτρα για τους αγρότες τα οποία λαμβάνονται και εφαρμόζονται στα πλαίσια των απανωτών μνημονίων που συναποφασίσουν και συνυπογράφουν με τους «Θεσμούς» η μία μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία 8 χρόνια, καθώς κι όσα περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της EE. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών, των «νεοτσιφλικάδων» του καιρού μας, που συνεπάγεται παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

...Παρά την μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση που δεχτήκαμε από όλους τους αντιπάλους, καταφέραμε να στήσουμε μπλόκα σ' όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, έχει κατακτήσει την ικανότητα να οργανώνει με επιτυχία την πάλη, ακόμα και όταν οι δυσκολίες που τίθενται μπροστά του είναι πολλές και τα εμπόδια μεγάλα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πάντα με την ίδια στόχευση: Την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων επιβίωσης, την ανατροπή της ΚΑΠ της EE και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που δημιουργούν, πολλαπλασιάζουν και οξύνουν τα προβλήματά μας, το άνοιγμα του δρόμου για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων το μέλος της Κ. Τζέλας, και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους του Δήμου Κιλελέρ (από τον αντιδήμαρχο Βάιο Βισβίκη), την Ε.Γ. του ΠΑΜΕ, την Ένωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και εκπροσώπων μπλόκων από τη Βόρειο Ελλάδα. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με το εμβληματικό "Πέσατε θύματα" από χορωδία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λάρισας και την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ή κατέθεσαν στεφάνια, μεταξύ άλλων και οι: βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου (Μαγνησίας), αντιπροσωπεία του Ε.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Κων. Αβραμόπουλος) και εκπρόσωποι: Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (Βαγγ. Μπούτας), Δήμου Κιλελέρ, ΕΟΑΣΝΛ, ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας, ΕΟΑΣΝ Τρικάλων "Η Άνοιξη", Κ.Σ. ΚΝΕ, ΕΚΛ, Ε.Γ. ΠΑΜΕ, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Λάρισας, ΕΓΕ (μέλος ΟΓΕ), Σωματείο Φαρσάλων, Νάουσας, Λαγκαδά, Πέλλας, Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass