Ο ΠΥΡΓΕΤΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟ ΑΝΤΥΠΑ

Απ’ τα τσιφλίκια στην «παραγωγική επανάσταση»

* Παρεμβάσεις Αγοραστού, Κολλάτου και μήνυμα Χαρακόπουλου

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 22:20

Παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή Λάρισας κ. Κώστα Μπαργιώτα, του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, καθώς και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και του ΠΑΣΟΚ Λάρισας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τον Δήμο Τεμπών η πανδημοτική εκδήλωση προς τιμή του πρωτομάρτυρα της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα στον Πυργετό.

Μπροστά στον ανδριάντα του Μαρίνου Αντύπα λαός και πολιτική, περιφερειακή και δημοτική ηγεσία τίμησαν τη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα, ο οποίος θυσιάστηκε στην περιοχή του Πυργετού, του ανθρώπου που αγωνίστηκε με σύνθημά του την ισότητα, την αδελφότητα και την ελευθερία πάντοτε στο πλευρό των κολίγων και των κοινωνικά αδικημένων και προετοίμασε το έπος του Κιλελέρ.

Χθες μετά την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του Μαρίνου Αντύπα από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο, ιερέα του Πυργετού έγινε κατάθεση στεφάνων.

 Ακολούθησε χαιρετισμός του οικοδεσπότη δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου.

Ο κ. Κολλάτος, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες αναφέρθηκε στη θυσία του Μαρίνου Αντύπα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αγωνίστηκε για τις λαϊκές ελευθερίες και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων. Έχει φωτίσει τη ζωή των αγροτών με το παράδειγμά του.

Οι αγώνες που ακολούθησαν δεν έχουν ακόμη σταματήσει κι ας αλλάζει συχνά ο σκοπός τους. Ο αγροτικός μας πληθυσμός εργάζεται και μοχθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τις σύγχρονες αγωνίες του και τα επίκαιρα προβλήματά του αλλά και με τον παντοτινό του κόπο.

Επίσης, ο δήμαρχος Τεμπών επισήμανε ότι ως: «δημοτική αρχή αυτό το αναγνωρίζουμε και εργαζόμαστε κι εμείς από το δικό μας μετερίζι για την ανακούφιση και την διευκόλυνση των ανθρώπων που μοχθούν στη γη.

Σε κάθε Δημοτική Ενότητα και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να βελτιώνουμε και να υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα, να συντηρούμε λιμνοδεξαμενές και αντλιοστάσια, να βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία, να πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές για τα προϊόντα του Δήμου μας.

Και αυτό γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και χρειάζεται τη στήριξή μας, την ανάδειξη και την προβολή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του αγρότη και τη βελτίωση των καθημερινών όρων της ζωής του απλού ανθρώπου και στο όνομα όσων καθημερινά κοπιάζουν κόντρα στους δύσκολους καιρούς, ας συνεχίσουμε όλοι να δίνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί».

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στο ίδιο πνεύμα και ο χαιρετισμός από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ο οποίος με έμφαση τόνισε ότι: «Ήρθε η ώρα της νέας παραγωγικής επανάστασης». Ο κ. Αγοραστός επισήμανε επίσης με νόημα και προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει άμεσα να γίνει για τον αγροτικό κόσμο της χώρας:

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Χρηματοδοτήσεις με ανοιχτές τράπεζες, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, μείωση των τιμών παραγωγικών συντελεστών, όπως π.χ. η ενέργεια. Φορολογική, ασφαλιστική και πολιτική σταθερότητα. «Όλα τα παραπάνω, εάν επιτευχθούν θα φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας», είπε ο περιφερειάρχης και κατέληξε λέγοντας: «Όχι στη μετρολογία των μνημονίων. Ναι στην παραγωγή διότι η παραγωγή είναι το ισοδύναμο της κοινωνικής ευημερίας».

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΥΠΑ

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωση ήταν η καθηγήτρια – φιλόλογος του Γυμνασίου Πυργετού κ. Ιωάννα Χατζοπούλου. Η κ. Χατζοπούλου μέσα από μια εμπεριστατωμένη και ιδιαίτερα προσεγμένη ομιλία έκανε αρχικά μια εκτενή αναφορά στα γεγονότα της εποχής από τη γέννηση του Μαρίνου Αντύπα αρχικά, αλλά και στη συνέχεια στην Κρητική Επανάσταση, την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο νέο ελληνικό κράτος το 1881, στον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Επίσης έδωσε ιστορικά στοιχεία για την κατάσταση στη Θεσσαλία μετά την απελευθέρωση όταν τα τσιφλίκια των Οθωμανών πέρασαν στους Έλληνες τσιφλικάδες .

 Η κ. Χατζοπούλου κατέληξε στην ομιλία της: «Ο Μαρίνος Αντύπας πέθανε, αλλά το αγροτικό ζήτημα εκείνης της εποχής έγινε πρωτοσέλιδο και στίχος και όραμα. Η «σεισάχθεια» που πρέσβευε θα γίνει πραγματικότητα με το Κιλελέρ το Μάρτιο του 1910 και με την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας που θα ολοκληρωθεί το 1923 και θα συνδεθεί με την τραγωδία των προσφύγων από τη Μικρά Ασία…».

Στη συνέχεια χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργετού «Βάιος Μαλλιάρας» χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Λαδόπουλος και Νίκος Πουτσιάκας, ο διοικητής του Α.Τ. Ραψάνης κ. Σταύρος Ευαγγελίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος, οι αντιδήμαρχοι κ. Κ. Τσεργάς, Αστ. Σαΐτης, Αχ. Διψάνας και Κ. Νταφούλης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ξανθή Ζησάκη και οι κ. Χρήστος Τσούγιας, Χρ. Τσάτσαρης, Γεώργιος Μανώλης, Γιώργος Νικολάου, Θωμάς Τζέκας, Γ. Αργυρίου και Γιώργος Έξαρχος, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας. Οι πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Πυργετού, Σπηλιάς, Ραψάνης, Όσσας, Καλοχωρίου κ. Αθ. Λαΐνας, Βασίλης Νταής, Ν. Γαγάρας, Γιάννης Μπίκας, Λευτέρης Σερδελής. κ. Ν. Χατζάρας, από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας το μέλος κ. Αριστ. Ανδρέου και της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Ευαγγ. Γιαννούλας,Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων κ.α.

ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Ο στόχος μιας αναγεννημένης περιφέρειας και ενός ισχυρού πρωτογενούς τομέα που θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, θα ήταν και το όραμα του ριζοσπάστη αυτού αγωνιστή, εάν ζούσε σήμερα ανάμεσά μας». Τα παραπάνω υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο, με την ευκαιρία της πανδημοτικής εορτής στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα στον Πυργετό, που διοργάνωσε ο Δ. Τεμπών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση του Δήμου στην οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, εξέφρασε την ευχή τόσο για την επιτυχία της εκδήλωσης όσο και στο να βρουν επιτέλους οι Έλληνες αγρότες τον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Και, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει ο κόσμος της αγροτιάς και του μόχθου να βρει στο κράτος στήριγμα των προσπαθειών του, και όχι αντιθέτως έναν μηχανισμό φορολόγησης που αφυδατώνει τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος παρασιτικών λειτουργιών που οδηγούν τον αγροτικό τομέα και την ελληνική περιφέρεια στην παρακμή και την εξαφάνιση».

ΠΥΡΓΕΤΟΣ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass