ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΡΟΪΟΝ

Τύρναβος καλεί Ε.Ε. για το χύμα τσίπουρο

* Ευρεία σύσκεψη στο Δαμάσι και ομιλίες Ντ. Μπλιάτσου - Στ. Ροντούλη

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 22:06
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Δαμάσι για το χύμα τσίπουρο Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Δαμάσι για το χύμα τσίπουρο

Με επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου έγινε στο «Δελήχειο Ίδρυμα» Δαμασίου η πρώτη συνάντηση αμπελοκαλλιεργητών – αμβυκούχων, που βασικό στόχο είχε να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάδειξης του χύμα τσίπουρου σε ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν).

Οι συγκεντρωθέντες παραγωγοί και αμβυκούχοι άκουσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τη βασική εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Μπλιάτσιου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Αγροτικής Ανάπτυξης», και στη συνέχεια διατύπωσαν τις δικές τους ερωτήσεις για τον σχεδιασμό της όλης προσπάθειας.

Συντονιστής και εμπνευστής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στέλιος Ροντούλης.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του κ. Μπλιάτσιου επικεντρώθηκε στα εξής βήματα:

- Επίσημη καταγραφή όλων των παραγωγών παραδοσιακού τσίπουρου.

- Ανάλογη καταγραφή όλων των αμβύκων παραγωγής του προϊόντος.

- Πιστοποίηση όλων των ποσοτήτων, των παραδοσιακών τεχνικών και των συνθηκών παραγωγής από επίσημο Φορέα Πιστοποίησης.

- Υποβολή ολοκληρωμένου Σχεδίου Παραγωγής, Πιστοποίησης και Ελέγχου στην Ε.Ε., προκειμένου να αναγνωριστεί το χύμα τσίπουρο ως ΕΠΙΠ.

Μάλιστα, στο τέλος της τοποθέτησής του, ο κ. Μπλιάτσος χαρακτηριστικά τόνισε: «Με τη δράση του ΕΠΙΠ κατοχυρώνουμε το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο. Η τύχη του προϊόντος θα βρεθεί στα χέρια των ίδιων των παραγωγών, οι οποίοι θα ρίξουν στην αγορά ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία».

Στη συνάντηση, επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου, κ. Λάσκος Μανδηλάς, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, κ. Μιλτιάδης Στεργιούλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για εκείνους που οδήγησαν την υπόθεση του τσίπουρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το ότι οδηγηθήκαμε σαν Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν αναμενόμενο, ύστερα από την καταγγελία των αποσταγματοποιών εις βάρος μας το 2010, η οποία όμως καταγγελία έγινε μπούμερανγκ για τους ίδιους τους καταγγέλλοντες, καθώς έγινε αντιληπτή και η δική τους μισή φορολογία που τώρα θα διπλασιασθεί».

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Στο τέλος της συνάντησης, ο συντονιστής και εμπνευστής της όλης εκδήλωσης, κ. Στέλιος Ροντούλης, συνόψισε τα συμπεράσματα της συζήτησης και ανακοίνωσε ότι όμοια εκδήλωση ενημέρωσης για το ΕΠΙΠ χύμα τσίπουρο θα οργανωθεί και στον Τύρναβο, όπου και θα γίνει η ονομαστική ενυπόγραφη καταγραφή των παραγωγών, οι οποίοι τελικά θα συγκροτήσουν την ομάδα δράσης για την ευόδωση του όλου εγχειρήματος.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ρίξει και τα «καρφιά» του σημειώνοντας με έμφαση στο πυκνό ακροατήριο: «Όσοι επιδιώκουν την καταστροφή του χύμα τσίπουρου θα απογοητευθούν. Οι παραγωγοί, τουλάχιστον αυτοί του Τυρνάβου, είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με την προσφορά στον καταναλωτή νέων «έξυπνων» προϊόντων, τα οποία αναμένεται να έχουν ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στην αγορά, καθώς θα ενσωματώνουν το μεράκι του αμπελοκαλλιεργητή, τη γνησιότητα της τοπικής πρώτης ύλης, την παραδοσιακή παρασκευή με το λαογραφικό της υπόστρωμα και, βεβαίως, την ιχνηλασιμότητα. Οι πολέμιοι του χύμα τσίπουρου θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις, για αυτό καλά θα κάνουν να συμμαζευτούν».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass