ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΣ ΧΑΝΟΥΝ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΟΡΟΥΣ

Τα δέντρα της Θεσσαλίας εκτός νιτρορύπανσης

* Εκτός του προγράμματος ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και τα μήλα * Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Δημ. Σοφολόγης

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2017 22:28

Ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα η προδημοσίευση του Προγράμματος «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» ή αλλιώς το γνωστό σε όλους τους παραγωγούς Πρόγραμμα Νιτρορύπανσης και λογικά μέσα στο Καλοκαίρι

θα ακολουθήσει η Πρόσκληση αυτού με πρώτο έτος εφαρμογής την περίοδο 2017 – 2018.

Όπως και αρχικώς είχε διαφανεί, οι δενδρώδεις καλλιέργειες της Θεσσαλίας τελικά δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα, με την προδημοσίευση να βάζει και τη βούλα σ’ αυτό που ήλπιζαν να μην συμβεί παραγωγοί περιοχών με πολύ ισχυρή δενδροκαλλιέργεια, όπως της Αγιάς και του Τυρνάβου. Η απογοήτευσή τους από την εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, όσο και η απορία τους βλέποντας πως στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί άλλες περιοχές της χώρας με τις ίδιες καλλιέργειες!

Τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η κουβέντα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, κάποιοι προσπαθούσαν εναγωνίως να πιέσουν τους παροικούντες της Ιερουσαλήμ ώστε να διορθωθεί η αδικία αυτή της μη συμμετοχής στο Πρόγραμμα Νιτρορύπανσης περιοχών που κατέχουν τα σκήπτρα στην εγχώρια παραγωγή σε προϊόντα όπως είναι τα μήλα και τα αχλάδια, και ισάξια συναγωνίζονται άλλες στις ελιές, στα ροδάκινα και στα βερίκοκα, σε προϊόντα δηλαδή που εντάσσονται στο Πρόγραμμα πρώτη φορά μετά από την εικοσαετή περίπου εφαρμογή του στην Ελλάδα. Ματαίως φορείς, όπως ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας δια των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου ή της Ομάδας Εργασίας, που είχε συστήσει για την εφαρμογή της σημερινής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φώναζαν για το παράδοξο του να εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα οι δενδρώδεις περιοχές του Αργολικού πεδίου, της λεκάνης του Πηνειού Ηλείας, του κάμπου Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας ή η πεδιάδα Άρτας – Πρέβεζας και όχι τα δένδρα της Αγιάς, του Τυρνάβου και γενικότερα της Θεσσαλίας.

«Τα ύψη ενίσχυσης των καλλιεργειών αυτών θα είναι από 20 ως 46,6 ευρώ ανά στρέμμα ανάλογα με την καλλιέργεια» μας λέει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Δημήτρης Σοφολόγης και τονίζει: «Εκτός του πολύ σημαντικού περιβαλλοντικού χαρακτήρα του Προγράμματος, το οποίο μάλιστα συνδυάζει χλωρή λίπανση με ψυχανθή σε αυτές τις ενταγμένες περιοχές, βασικό είναι πως θα αποτελέσει και ένα σημαντικό έσοδο για τον δενδροκαλλιεργητή, και μάλιστα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα… αφορολόγητο έσοδο. Το εξόχως δε αντικρουόμενο, που ίσως μόνο στη χώρα μας μπορεί να συμβεί, είναι το ότι δενδροκαλλιεργητές, λόγου χάρη της Αγιάς, από τη μια δεν μπορούν να εντάξουν τα δένδρα τους στο Πρόγραμμα Νιτρορύπανσης, ενώ από την άλλη με μία πολύ σημαντική, προς όφελος των παραγωγών, τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο τέλος του 2016, οι δενδροκαλλιεργητές της Αγιάς, αλλά και όλης της χώρας που εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης προ εξαετίας, θα λάβουν έξτρα ενίσχυση 10% λόγω του ότι βρίσκονται σε ειδική περιοχή, ευπρόσβλητη στα… νιτρικά!».

Υπάρχει περίπτωση την ύστατη στιγμή να ενταχθούν και τα δένδρα της Θεσσαλίας; «Θα μπορούσε να υπάρξει μόνο αν τροποποιείτο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» υποστηρίζει ο κ. Σοφολόγης λέγοντας, όμως, πως «αυτό για να επιτευχθεί προϋποθέτει άμεσες πρωτοβουλίες και διαδικασίες προ της Πρόσκλησης του Προγράμματος Νιτρορύπανσης στην επικειμένη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στο 2017 μετά την τελευταία που έγινε στις 23 Νοεμβρίου του 2016».

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Αγιά, δυστυχώς, όσον αφορά στο κύριο προϊόν της, τα μήλα, είναι εκτός και του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», του Μέτρου 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδoπτέρων», μιας νέας γεωργοπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 1ου τετραμήνου του 2017 με στόχο τον μετριασμό της επιβάρυνσης από χημικά εντομοκτόνα, που θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, αλλά μόνο σε καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και νεκταρινιάς.

Άρα και από ‘δω «χάνονται» χρήματα για τους μηλοπαραγωγούς, οπότε αυτοί θα αρκεστούν στη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα λάβουν τα μήλα από φέτος μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μένει μόνο να δούμε πόση θα είναι τελικά.

Τώρα για τις ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρινιές που διαθέτουν και η Αγιά και – κυρίως – η περιοχή του Τυρνάβου, αλλά και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας. Τα αγροτεμάχια, τα οποία εντάσσονται στη δράση, πρέπει να διατηρούνται σταθερά κατά θέση και σε έκταση, να κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων – εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και, συγκεκριμένα, της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη. Η πρακτική της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων (dispensers). Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών. Επίσης, να διαθέτουν και να εφαρμόζουν Σχέδιο Εφαρμογής της δράσης στην ενταγμένη εκμετάλλευση, το οποίο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της εγκατάστασης των ατμιστήρων και των παγίδων παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, το Σχέδιο Εφαρμογής αναθεωρείται, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η καταγραφή των συλλήψεων στις παγίδες παρακολούθησης και οι μετρήσεις του ποσοστού προσβολής σε φύλλα και βλαστούς από τα έντομα – στόχους, και περιγράφει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πληθυσμών των τριών μικρολεπιδοπτέρων στα ενταγμένα αγροτεμάχια. Τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής να κάνουν μικτή χρήση φερομονών και χημικών εντομοκτόνων, ενώ τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής να κάνουν αποκλειστικά χρήση φερομονών.

Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 387€ ανά εκτάριο (ανά 10 στρέμματα δηλαδή) ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής και στα 454€ ανά εκτάριο ετησίως για τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής.

Όσοι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες και τα αγροτεμάχιά τους είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης (ΕΑΕ) του έτους 2016 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια) και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στη συγκεκριμένη δράση, μπορούν, με δική τους ευθύνη, να ξεκινήσουν την εφαρμογή των αναφερόμενων παραπάνω δεσμεύσεων.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass