Καθαρά από φυτοφάρμακα τα τρόφιμα στην ΕΕ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2017 10:00

ΠΑΡΜΑ

Η συντριπτική πλειονότητα των φυτικών και ζωικών προϊόντων που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμορφώνονται με τα νομοθετημένα όρια για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καταλήγει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Περισσότερο από το 97% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν στην ΕΕ το 2015 ήταν εντός των νομοθετημένων ορίων, αναφέρει η υπηρεσία. Το 53% είχε υπολείμματα φυτοπροστατευτικών σε ποσότητα κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης.

Τα δεδομένα για το 2015 βρίσκονται εξάλλου σε συμφωνία με αυτά που καταγράφηκαν το 2014.

Οι χώρες που συμμετείχαν στην αποστολή δεδομένων ανέλυσαν το 2015 συνολικά 84.341 δείγματα για 774 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Η πλειονότητα των δειγμάτων (69,3%) προήλθε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Ποσοστό 25,8% των δειγμάτων αφορούν προϊόντα από τρίτες χώρες. Η προέλευση των υπόλοιπων δειγμάτων δεν αναφέρθηκε.

Υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων υπήρχε στο 5,6% των δειγμάτων από χώρες εκτός ΕΕ, ποσοστό χαμηλότερο του 6,5% που παρατηρήθηκε το 2014, σύμφωνα με την EFSA.

Για τα προϊόντα από την ΕΕ και τις χώρες του ΕΟΧ υπέρβαση των νομοθετημένων ορίων καταγράφηκε στο 1,7% των δειγμάτων, ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σχέση με το 1,6% για το 2014.

Από τα δείγματα τροφίμων που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά, το 96,5% ήταν χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ή εντός των νομοθετημένων ορίων.

Ως προς τα βιολογικά προϊόντα, το 99,3% των δειγμάτων ήταν χωρίς υπολείμματα ή εντός των νομοθετημένων ορίων

Η πλειονότητα των δειγμάτων ζωικών προϊόντων (84,4%) είχαν ποσότητες φυτοπροστατευτικών κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης.

Στο πλαίσιο της ετήσιας αναφοράς της, η EFSA αναλύει τα αποτελέσματα του προγράμματος ελέγχου της ΕΕ, κατά το οποίο οι χώρες που παρέχουν δεδομένα αναλύουν δείγματα από το ίδιο «καλάθι» τροφίμων. Για το 2015 τα προϊόντα του «καλαθιού» ήταν μελιτζάνες, μπανάνες, μπρόκολο, παρθένο ελαιόλαδο, χυμός πορτοκαλιού, αρακάς, (γλυκές) πιπεριές, επιτραπέζιο σταφύλι, σιτάρι, βούτυρο και αβγά.

Το μέγιστο ποσοστό υπερβάσεων σημειώθηκε για το μπρόκολο (3,4% των δειγμάτων), ακολουθούμενο από το επιτραπέζιο σταφύλι (1,7%). Μικρός αριθμός υπερβάσεων βρέθηκε στο ελαιόλαδο, στο χυμό πορτοκαλιού και στα αβγά κότας. Δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις για το βούτυρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass