ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΧΡΟΝΩΝ

Έραναν τα ζώα με τη βαφή των αυγών για καλοτυχία

Χθες Μεγάλη Πέμπτη με το φόρεμα και των κουδουνιών στα γκεσέμια…

Δημοσίευση: 14 Απρ 2017 22:51
Οι κτηνοτρόφοι Ζήσης και Χρήστος Παρλίτσης ραντίζουν τις νέες προβατίνες με τη βαφή των αυγών για καλοτυχία Οι κτηνοτρόφοι Ζήσης και Χρήστος Παρλίτσης ραντίζουν τις νέες προβατίνες με τη βαφή των αυγών για καλοτυχία

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια ψάλθηκαν στις εκκλησίες χθες Μεγάλη Πέμπτη με τον Ιησού να κοινωνεί τους μαθητές του, στον Μυστικό Δείπνο και το Θείο Δράμα να κορυφώνεται.

Συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών χρόνων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας μεταφέρουν στη σημερινή πραγματικότητα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και κυριότερα της Μεγάλης Πέμπτης, τα οποία έχουν τις ρίζες τους αιώνες πίσω στο παρελθόν.

Σκοπός των εθίμων αυτών, τότε αλλά και τώρα, ήταν και είναι ο αγιασμός των κοπαδιών ώστε να «πάει καλά το βιός».

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη μετά το βάψιμο των κόκκινων αυγών από τη νοικοκυρά του σπιτιού του τσέλιγκα, ο πατέρας – σύζυγος με τα παιδιά πήγαιναν στο κοπάδι και έραναν τα πρόβατα με την κόκκινη μπογιά από το βάψιμο των αυγών για να είναι καλότυχα και να έχουν καλή παραγωγή γάλακτος και αναπαραγωγή. Δεν ράντιζαν ολόκληρο το κοπάδι παρά μόνο εκείνα τα αρνιά τα οποία ο κτηνοτρόφος κρατούσε για νέες προβατίνες του κοπαδιού. Επίσης τη Μεγάλη Πέμπτη οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν το έθιμο ενόψει και της μεταφοράς των κοπαδιών στα ορεινά να περνούν εκείνη την ημέρα στα γκεσέμια τα κουδούνια. Σε λίγες ή περισσότερες ημέρες, συνήθως του Αγίου Γεωργίου τα κοπάδια θα έπαιρναν τον δρόμο για τα βουνά στα οποία θα έμεναν εκεί μέχρι του Αγίου Δημητρίου για να γυρίσουν και πάλι στα χειμαδιά.

Χθες στην κτηνοτροφική περιοχή του Αμπελώνα η κ. Κατερίνα Αποστόλου έβαψε τα κόκκινα αυγά κάτω από τα περίεργα για μάθηση μάτια των εγγονιών της Δήμητρας και Νίκου. Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι Ζήσης Παρλίτσης και Χρήστος Παρλίτσης πήραν την κόκκινη βαφή από τα αυγά και έραναν τα πρόβατά τους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass