ΜΟΝΟ ΤΟ 5% ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ

Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα

* Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μικρό μέγεθος κλήρου, αποδυνάμωση συνεταιρισμών και αδυναμία εκμετάλλευσης παραγωγής προϊόντων συμπληρώνουν το παζλ, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονο. *Αγοραστός: Πόρους ακούμε και πόρους δεν βλέπουμε… * Γιατί δεν ήρθε ο ευρωβουλευτής Μαν. Κεφαλογιάννης

Δημοσίευση: 23 Απρ 2017 22:55

Του Κώστα Γκιάστα

Τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς μόνο το 5% των απασχολουμένων είναι κάτω από 35 ετών, ανέδειξε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραθέτοντας και μια σειρά τέτοιων (όπως μόρφωση, κλήρος, συνεταιρισμοί, αδυναμίες εκμετάλλευσης), ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Χρυσόγονος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα.

Στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Αγροτική πολιτική της ΕΕ: Υφιστάμενες δυνατότητες και Προοπτικές για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, δεν παρέστη ο δεύτερος ευρωβουλευτής που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της Νέας Δημοκρατίας και με επιστολή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να το κάνει συνδέοντας μάλιστα τις εξελίξεις στην Τουρκία με αυτό. Μία ημέρα νωρίτερα, ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι είχαν εκδώσει ανακοίνωση εναντίον του, με αιτιολογία τη στάση του για τη φέτα.

«Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πυλώνας είναι βασικός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η αγροτική πολιτική της Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει τον πυλώνα αυτόν με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοπονία και την αλιεία, η οποία να εκπονηθεί ύστερα από σοβαρό διάλογο ουσίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και των παραγωγικών φορέων, ώστε να αλλάξουμε σελίδα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας και να μπορέσει να λειτουργήσει ως ατμομηχανή που θα μπορέσει να τραβήξει ολόκληρη την οικονομία» δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος.

Κατά τη διάρκεια αυτής έγινε πιο αναλυτικός και μεταξύ άλλων τόνισε: «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία παράγουν το 3,7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Ενα ποσοστό υψηλότερο από τα άλλα κράτη που ήταν μέλη της Ε.Ε. ως το 2004. Με βάση εξάλλου τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2013 η απασχόληση στον τομέα αυτόν ήταν 464 χιλιάδες άτομα, δηλαδή περίπου το 1/8 της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις βιομηχανίες, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες όπου, όπως ξέρουμε, υπάρχει πολύ υψηλή ανεργία, στον πρωτογενή τομέα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες καλύπτονται κάθε χρόνο με τη χορήγηση προσωρινών αδειών διαμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. 51.000 για φέτος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Και μόνο εκτός Ε.Ε. χωρίς να βάλουμε πόσοι έρχονται από τη Βουλγαρία και Ρουμανία. Για να καταλάβετε τι πλεόνασμα θέσεων εργασίας υπάρχει, το οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη θα έπρεπε να καλύπτεται από εγχώριους πόρους και κακώς κάνουμε εισαγωγή εργαζομένων τη στιγμή που έχουμε τόσο υψηλή ανεργία».

ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσόγονος μίλησε για την αξία των αγροτικών προϊόντων, αλλά αρίθμησε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Δεν νοείται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χωρίς ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Ενθαρρυντικό είναι πως τα τελευταία χρόνια η αξία των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει αυξητική τάση και μάλιστα σε διψήφιο αριθμό τα τελευταία δύο χρόνια και η περιφέρεια Θεσσαλίας κατέχει τα πρωτεία.

Ωστόσο αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Πρώτον είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, αφού μόνο το 5% των απασχολουμένων είναι κάτω των 35 ετών. Δεύτερον το μικρό μέγεθος του κλήρου και ο κατακερματισμός του. Μέσο μέγεθος εκμετάλλευσης περίπου 48 στρέμματα και μέσο μέγεθος αγροτεμαχίου περίπου 7 στρέμματα. Τρίτον το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Ενα ποσοστό 14% δεν έχει ούτε απολυτήριο του δημοτικού. 70% είναι απόφοιτοι δημοτικού. Μόλις το 1% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Τέταρτον η αποδυνάμωση και η απαξίωση των συνεταιρισμών. Πέμπτον η αδυναμία μας διαχρονικά να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως, ενώ παράγουμε πολλά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και σε κάποια από αυτά είμαστε και πρώτοι σε παγκόσμια παραγωγή, δεν μπορούμε μέσω της μεταποίησης και του δημιουργικού μάρκετινγκ να κερδίσουμε επιπλέον υπεραξία. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η υποχρηματοδότηση της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας και της αγροτικής εκπαίδευσης λόγω των μνημονίων οδηγεί στη συρρίκνωσή τους και σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων επιτείνουν όλα αυτά τα προβλήματα ακόμα περισσότερα», κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

 «Στη Θεσσαλία από την α’ φάση κατανομής του 37,1% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 στις περιφέρειες αντιστοιχεί ένα ποσό 82 εκατομμυρίων ευρώ. Απ’ αυτά, το μόνο που σήμερα φαίνεται στον ορίζοντα είναι το ποσό για τους νέους αγρότες, ήτοι 25,5 εκατομμύρια ευρώ».

…«Κανένα μέτρο με επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχτεί παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Οι προκηρύξεις μέτρων έχουν ουσιαστικά αντικατασταθεί από τις προδημοσιεύσεις. Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό: στρίβειν διά των προδημοσιεύσεων!»

…«Οι νέοι αγρότες και οι νέοι κτηνοτρόφοι, με τις σπουδές τους, τις εμπειρίες τους από την προηγούμενη ενασχόλησή τους σε άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά και αξιοποιώντας την πείρα των παλιότερων, μπορούν να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο παραγωγής, εξωστρέφειας, καινοτομίας στην αγροτική οικονομία της πατρίδας μας».

…«Ευρωπαϊκά κονδύλια 6 δισ. στην ελληνική γεωργία ακούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας και 6 δισ. δεν βλέπουν. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 ακούν και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 δεν βλέπουν.

Αλλά κι εμείς στις Περιφέρειες, για το 37,1% των πόρων του ΠΑΑ ακούμε, το 37,1% δεν το βλέπουμε».

Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-20 κατά την ομιλία του.

«Πραγματικά, αυτό που συμβαίνει δεν το χωρά ανθρώπινος νους: Να υπάρχουν χρήματα, να «καίγεται» κυριολεκτικά ο αγροτικός τομέας αλλά και η ελληνική οικονομία γενικότερα για επενδύσεις, και τα κονδύλια αυτά να μένουν αναξιοποίητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός και έφερε ως παράδειγμα το υπομέτρο του ΠΑΑ για τους νέους αγρότες:

«Ενώ υποτίθεται από τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει κι έτσι δεν μπορούν να γίνουν αξιολογήσεις. Έτσι, και η υλοποίηση του υπομέτρου πηγαίνει πίσω, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να προκηρυχθούν τα σχέδια βελτίωσης που οδεύουν για το φθινόπωρο».

Στην εκδήλωση μίλησε ο συντονιστής Πολιτικής στη Διοικητική Μονάδα Σχεδιασμού και Συνοχής της Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Γιώργος Μαθιουδάκης, ο κ. Δημήτρης Μελάς που είναι  π. γενικός γραμματέας και υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο κ. Νικόλαος Γιαννής που είναι Δρ. Ευρωπαϊκής πολιτικής, στελέχος Ε.Ε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

 

ΠΑΥΛΟΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

«Εμείς τους καλέσαμε όλους…»

PAYLONASIOS

Τη δική του διάσταση για το γεγονός, ότι η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας όχι μόνο χαρακτήριζε τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ως ανεπιθύμητο, αλλά έριχνε πυρά και για την Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών για το γεγονός πως τον κάλεσαν, έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Νίκος Παυλονάσιος. «Εμείς κάνοντας αυτή την ημερίδα αποστείλαμε πρόσκληση σε όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές.

Ανταποκρίθηκαν ο κ. Παπαδημούλης που μας ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ο κ. Κεφαλογιάννης που ήθελε να ρθει και ο κ. Χρυσόγονος που ήρθε. Από εκεί και πέρα δεν είναι καθόλου κομματική εκδήλωση. Είναι ημερίδα για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική και αφορά σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους . Αυτό και μόνο έγινε. Η Πανελλήνια Ένωση απέστειλε email μέχρι και στον κ. Χόγκαν, τον επίτροπο που μας έστειλε βιντεάκι», κατέληξε ο κ. Παυλονάσιος.

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Οι εξελίξεις στην Τουρκία ακύρωσαν την έλευση Κεφαλογιάννη

KEFALOGIANNHS1

Να που το δημοψήφισμα της Τουρκίας έφτασε σε σημείο να επηρεάσει τη σύνθεση μιας ευρωπαϊκού επιπέδου εκδήλωσης στη Λάρισα. Αυτό συνέβη χθες το πρωί καθώς η προγραμματισμένη έλευση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη ακυρώθηκε. Κάποιοι στην αρχή σύνδεσαν την ακύρωση με την αντίδραση των κτηνοτρόφων προχθές, όμως η εξήγηση δόθηκε από τον ίδιο με επιστολή του προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Μέσω αυτής εξηγεί πως δεν ήρθε λόγω υποχρεώσεων που σχετίζονται με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Η ιδιότητα μου ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και οι πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική χώρα μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής με αναγκάζουν να είμαι στις Βρυξέλλες και μου στερούν δυστυχώς τη χαρά να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας.

Γιατί είναι πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή να συζητάς με νέους αγρότες, που έμειναν στον τόπο τους σε δύσκολους καιρούς και στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Με όλους εσάς τους νέους αγρότες που προάγετε την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην αγροτική παραγωγή.

Είχα την ιδιαίτερη χαρά να δω δύο από εσάς, τους Θόδωρο και Γιώργο Βασιλόπουλο να βραβεύονται με το βραβείο καινοτομίας το 2016 στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας. Κάτι που θεωρώ βέβαιο με τόσους άξιους και καλούς ομιλητές», καταλήγει η επιστολή του κ. Κεφαλογιάννη.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛ ΧΟΓΚΑΝ

«Η ηλικιακή ανανέωση ως πρώτη προτεραιότητα»

HOGAN1

Το δικό του μήνυμα για την ηλικιακή ανανέωση έστειλε μέσω βίντεο κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης ο Ευρωπαίος επίτροπος, Φιλ Χόγκαν που τόνισε ότι θα πρέπει  να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Θα έχετε ήδη προσέξει πως το θέμα της ηλικιακής ανανέωσης έχει πρωτίστως ενσωματωθεί στον σχεδιασμό της μελλοντικής κοινής αγροτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να φέρουμε νέες, καινοτόμες και ευέλικτες λύσεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες των νέων αγροτών. Επίσης θα πρέπει να θέσουμε την ηλικιακή ανανέωση ως πρώτη προτεραιότητα και να δώσουμε λύσεις, όπως η πρόσβαση στη γη, η χρηματοδότηση, η γνώση,  η καινοτομία και ό,τι άλλο λειτουργεί ως εμπόδιο στους νέους αγρότες και στους νεοεισερχόμενος στον αγροτικό χώρο».

Συνεχίζοντας ο Φιλ Χόγκαν τόνισε: «Επιπλέον όμως οι προκλήσεις στην ηλικιακή ανανέωση δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αγροτική παραγωγή, αλλά θα πρέπει να δούμε και θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία υποδομών όπως για παράδειγμα σχολείων για τα παιδιά. Σας καλώ λοιπόν σαν νέους αγρότες να είστε όλοι ενωμένοι και ως δυνατή γροθιά να ακουστούν τα αιτήματά σας και η φωνή σας. Να συζητήσετε μεταξύ σας στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης και να κάνετε ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθείτε».

Εν τέλει κάλεσε τους νέους αγρότες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που έχει φτιάξει η Ε.Ε. για την διαβούλευση σχετικά με τον σχεδιασμό της νέας αγροτικής πολιτικής.

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Διαβρωτικός λαϊκισμός αλλά και… απουσίες

MAJIMOS1KELLAS XRHSTOS

Εκκληση για παρέμβαση των ευρωβουλευτών, προκειμένου να αλλάξει ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, αφού παρήλθε η ημερομηνία που η ΕΕ έκανε δεκτές διορθώσεις των κρατών - μελών(!), ο οποίος μπορεί να είναι μοιραίος για εμβληματικά προϊόντα όπως το τσίπουρο Τυρνάβου, απηύθυνε  ο  βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο του διαβρωτικού λαϊκισμού και στον αγροτικό τομέα, αναφέροντας παραδείγματα από τη δική του θητεία, όπως τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Κέλλας στάθηκε στην απουσία των αγροτών από τη χθεσινή εκδήλωση, ενώ η συγκεκριμένη έγινε γι’ αυτούς. Ακόμα έθιξε το θέμα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα που όλοι τον χαρακτηρίζουν ως βασικό πυλώνα, αλλά είπε πως οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν τόσα εμπόδια όπως φορολόγηση, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass