ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2015 - 2014 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ

Απειλή προστίμων από «αναδρομικές» επιδοτήσεις

* Ανοιχτό να εξετάσει το θέμα το Υπ. Οικονομικών * Αναγκαίος ο επιμερισμός για να μην αυξηθούν και οι εισφορές του ΕΦΚΑ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2017 23:00

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινές κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εισέπραξαν το 2016 επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αντιστοιχούσαν στα έτη 2015, 2014 ή και παλαιότερα.

Αυτό επισήμανε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι ως την Παρασκευή 21 Απριλίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδιδε βεβαιώσεις για τις επιδοτήσεις που κατέβαλε το 2016 χωρίς να τις επιμερίζει στα έτη αναφοράς, στο έτος δηλαδή που έπρεπε να καταβάλλει την επιδότηση.

 Όπως εξήγησε, αυτό πρακτικά σημαίνει:

«Τα αγροτικά εισοδήματα του 2014 φορολογούνταν με 13% και οι επιδοτήσεις ήταν εντελώς αφορολόγητες.

Το 2015 πάλι τα αγροτικά εισοδήματα φορολογούνταν με 13% και οι επιδοτήσεις ήταν αφορολόγητες μέχρι το ύψος των 12 χιλιάδων, με βάση μια ρύθμιση η οποία έχει κατατεθεί τότε.

Το 2016, όμως, ο συντελεστής είναι 22% και 45% για το αγροτικό εισόδημα και οι επιδοτήσεις φορολογούνται ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ, εφ’ όσον έχει καλυφθεί από το αγροτικό εισόδημα ή από άλλη πηγή το αφορολόγητο, αν κάποιος είχε άλλο εισόδημα.

 Εμείς ζητάμε –εξήγησε ο κ. Β. Κεγκέρογλου - να γίνει αναδρομική κατανομή στο έτος αναφοράς των ενισχύσεων. Βεβαίως, χωρίς πρόστιμα και χωρίς επιβολές ποινών, διότι αυτό ήταν ένα πρόβλημα του κράτους, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ίδιου του συστήματος καταβολής των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και δεν ήταν πρόβλημα του αγρότη. Να αντιστοιχισθούν σε αυτές τις χρονιές τα εισοδήματα και ιδιαίτερα από τις επιδοτήσεις αυτές, τις συγκεκριμένες, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθεί εξ αυτού του λόγου με επιπλέον φόρο για το 2016 ο κάθε αγρότης από αυτούς τους 400 χιλιάδες περίπου που έλαβαν επιπλέον επιδότηση το 2016 για καθυστερήσεις των ετών 2014 και 2015».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ακόμη ότι αν δεν γίνει επιμερισμός των επιδοτήσεων στα προηγούμενα χρόνια, οι αγρότες κινδυνεύουν να πληρώσουν και αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ αφού θα φαίνεται μεγαλύτερο το εισόδημά τους το 2016.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Απαντώντας η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου επισήμανε:

«Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ένταξη στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ των αγροτών, οι οποίοι είχαν υπερβεί τις 5 χιλιάδες από επιδοτήσεις. Πραγματικά το 2016 πληρώθηκαν τόσες πολλές επιδοτήσεις προηγουμένων ετών, με αποτέλεσμα κάποιοι να έπρεπε να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς, από το ειδικό καθεστώς, πράγμα το οποίο δεν θα συνεχιζόταν για τις επόμενες χρονιές γιατί οι επιδοτήσεις αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά στην επιβολή του ΕΦΚΑ και το εισόδημα, σε αυτήν την περίπτωση η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα ότι το εισόδημα το οποίο εισπράττει κάποιος σε μια δεδομένη στιγμή, επιμερίζεται στα έτη τα οποία αφορά. Άρα, με τις βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες να δηλώσουν τα εισοδήματα στα έτη που αναλογούν. Δηλαδή, ξεκινούν από το 2011 ή 2013 κάποιες επιδοτήσεις μέχρι το 2016, θα γίνει ο επιμερισμός, θα κάνουν τις τροποποιητικές τους δηλώσεις και θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση του φόρου.

Ο ΕΦΚΑ ο οποίος θα υπολογιστεί για το 2016 θα αφορά μόνο τις επιδοτήσεις που είναι στο εισόδημα του 2016.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές από αυτές τις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέσα στο 2016 και που αφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια κατά κύριο λόγο είναι επιδοτήσεις οι οποίες δεν συνυπολογίζονται και στο εισόδημα. Οι πιο πολλές αφορούν πληροφοριακό στοιχείο, δηλαδή η ενιαία ενίσχυση συνήθως δίνεται μέσα στο έτος. Κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις είναι εκείνες που αφορούν ενιαίες ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν μέσα στο 2016 και αφορούσαν τα προηγούμενα έτη με τυχόν προβλήματα που υπήρχαν».

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ

Απαντώντας στην επισήμανση του κ. Β. Κεγκέρογλου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκδίδει μια βεβαίωση η οποία αφορά το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβε κάθε αγρότης χωρίς να διαχωρίζει τις επιδοτήσεις του 2015, του 2014 ή και προηγούμενων ετών, η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε:

«Έχει γίνει συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος οφείλει να στέλνει στο Υπουργείο Οικονομικών τις καταστάσεις με τα έτη που αντιστοιχούν οι επιδοτήσεις και γίνεται αυτό. Μου δίνετε τώρα μια πληροφορία την οποία δεν μπορώ να διασταυρώσω. Οφείλω, όμως, να το δω και, εάν πραγματικά δεν ισχύει, τότε θα δω πώς θα γίνει.

Όσον αφορά στις τροποποιητικές, εάν προκύπτει φορολογητέο εισόδημα και θα έχει κάποιες προσαυξήσεις, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και φορολόγηση. Θα δω με τις υπηρεσίες και με τους συνεργάτες μου εάν είναι εφικτό σε αυτήν την περίπτωση, επειδή δεν είναι από δική τους υπαιτιότητα, μήπως μπορέσουμε και δεν έχουμε το πρόστιμο».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass