ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2017 22:21

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας καθώς και ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων και της ενέργειας, είναι ο στόχος του Μέτρου 4.1 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης. Ένα Μέτρο το οποίο περιμένουν με αγωνία αρκετοί παραγωγοί και αγροτικές επιχειρήσεις.

Η προδημοσίευση του Μέτρου αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το μέτρο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Επιλέξιμες προς ένταξη στη δράση είναι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις που έχουν ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση για πρώτη φορά) τα 8.000 ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία Eνιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης.

- Δράση 4.1.2 (νέα ξεχωριστή δράση) «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» που στοχεύει στην ορθολογικότερη χρήση του νερού και τη μείωση των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών σε επίπεδο εκμετάλλευσης.

-Δράση 4.1.3 (νέα ξεχωριστή δράση) «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» στοχεύει στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ήλιος, αέρας, γεωθερμία κ.λπ.) στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στην ορθή διαχείριση των υποπροϊόντων και αποβλήτων τους καθώς και στην αξιοποίηση ΑΠΕ για παραγωγή ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η δράση 4.1.2 θα προκηρυχθεί αφού πρώτα ικανοποιηθεί η σχετική αιρεσιμότητα (τιμολόγηση νερού και επικαιροποίηση διαχειριστικών σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών) εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ. Στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης το ύψος κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει έως 500.000 ευρώ και με βάση την οικονομική βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης, ενώ για συλλογικές επενδύσεις έως 2 εκ. ευρώ (για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται συλλογικές επενδύσεις).

Οι συλλογικές επενδύσεις υλοποιούνται από ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών και κρίνονται επιλέξιμες για στήριξη εφόσον πραγματοποιούνται προς όφελος του συνόλου των μελών της ομάδας, με σκοπό τη βελτίωση συνολικά των επιδόσεων των εκμεταλλεύσεων. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% - 75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και δύναται να προσαυξάνονται στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι γεωργοί ή ομάδες/οργανώσεις παραγωγών ή υλοποιούνται σε ορεινές/μειονεκτικές περιοχές (για πρώτη φορά ενισχύονται συλλογικές επενδύσεις από ομάδες/οργανώσεις παραγωγών με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης).

Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της υλοποίησης του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης, προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής. Πιο συγκεκριμένα μετά την έκδοση της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής η οποία δεν θα υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε υπολειπόμενης δημόσιας οικονομικής στήριξης του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης. Η λήψη προκαταβολής υπόκειται στη σύσταση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης από τον δικαιούχο που αντιστοιχεί στο 100 % του ποσού της αιτούμενης προκαταβολής.

Επιλέξιμες δαπάνες δύναται να είναι:

* Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών. Ενδεικτικά ενισχύονται σταβλικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων για πρώτη πώληση, αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι, θερμοκήπια και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, περιφράξεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου γιο την εξυπηρέτηση των επενδύσεων, κάθε άλλη κτιριακή υποδομή και κατασκευή που είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης, κλπ.

* Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Ενδεικτικά ενισχύονται ο εξοπλισμός ο οποίος ενσωματώνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανήματα αυτοκινούμενα, μηχανήματα και εξοπλισμός συρόμενος και αναρτώμενος, εξοπλισμός δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας κ. ά.

* Αγορά καινούργιου μελισσοκομικού και ανθοκομικού αυτοκινήτου.

* Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών μη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με σπορά στον αγρό,

* Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων της εκμετάλλευσης.

* Κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης.

* Aγoρά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και προσαρμόζονται στις ενεργειακές ανάγκες αυτοκατανάλωσης της εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν από τις υπόλοιπες προβλεπόμενες επενδύσεις της εκμετάλλευσης.

* Αγορά εξοπλισμού Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass