Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2017 22:05

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Απ’ όλα θα έχει ο… μπαχτσές τις επόμενες ημέρες, αφού από τη μία ο υδράργυρος θα αγγίξει το Σάββατο και τους 35 βαθμούς κι από την άλλη την Τρίτη αναμένουμε βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή το πρωί ίσως σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά του νομού, ενώ στην πόλη η συννεφιά θα κυριαρχεί. Θερμοκρασία από 18-33 βαθμούς.

Το Σάββατο η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει στους 34-35β βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ηλιοφάνεια και άπνοια. Τη Δευτέρα τα σύννεφα και ένα ελαφρύ βοριαδάκι θα ρίξουν κάπως την θερμοκρασία στους 29 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη αλλαγή του σκηνικού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (14-18 βαθμοί Κελσίου). Την Τετάρτη λίγα σύννεφα (θερμοκρασία 18-22 β), ενώ από την Πέμπτη η ηλιοφάνεια επανέρχεται, όπως και οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Να σημειωθεί ότι τα βασικά ποτίσματα στην βαμβακοκαλλιέργεια έχουν ολοκληρωθεί, αν και πάντα μια βροχή στην παρούσα φάση χρειάζεται στον κάμπο.

ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

«Δεν καταργείται σε αυτή τη φάση ο φόρος στο κρασί, αλλά μόνο όταν ψηφιστούν τα αντίμετρα» υποστηρίζει η Βολιώτισσα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία διευκρινίζει ότι «κακώς υπήρξε οργισμένη ανακοίνωση του συνδέσμου Οινοποιών, αφού σε αυτή τη φάση οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν επιτρέπουν μία τέτοια αλλαγή. Ωστόσο επισημαίνει ότι η κατάργηση του φόρου στο κρασί είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Έως τα τέλη Ιουνίου πρόκειται να ξαναγίνουν πληρωμές για τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία για το 2014, ενώ ως το τέλος του 2017 αναμένεται να τακτοποιηθούν κι εκκρεμότητες άλλων ετών, πλην ενδεχομένως μερικών ενστάσεων. Αυτά ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σ΄ επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών για καθυστερήσεις στις πληρωμές της βιολογικής γεωργίας- κτηνοτροφίας. Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε πως διαχρονικά υπήρξαν εκκρεμότητες πληρωμών στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και μάλιστα εξήγησε πως η πολιτική ηγεσία βρήκε εκκρεμότητες στις πληρωμές πριν το 2010 και πρόσθεσε πως δημιουργήθηκαν προβλήματα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΑΟΚ, δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

«Η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες για το 2013 και 2014 πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017, ενώ εκκρεμεί η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2015 καθώς αναμένεται εντολή πληρωμής». Αυτό αναφέρεται σε έγγραφη απάντηση που έδωσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ για τα ποσά που έχουν καταβληθεί στους αγρότες σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου. Για την ώρα, οι αρμόδιοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων λαμβάνουν τις εγγραφές των δικαιούχων παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν «συµφωνούν» µε τα στοιχεία του taxisnet, γεγονός που απαιτεί επαλήθευση και φυσικά αρκετό χρόνο, ενώ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και η διαδικασία των συμψηφισμών. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, για την πληρωμή των παραγωγών αναφέρουν ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει μέσα στον Μάιο, μέχρι να κλείσει και επίσημα το ζήτημα της αξιολόγησης, μεταθέτοντας όποιες πιστώσεις στην καλύτερη περίπτωση από τον Ιούνιο και μετά.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 10.960.308,68 ευρώ πλήρωσε χθες Πέμπτη ο ΕΛ.Γ.Α. σε 9.772 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια κυρίως μέσα στο 2016 αλλά και το 2017. Σύμφωνα με την ανάλυση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά σε ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Πέλλας όπου καταβάλλονται συνολικά 1.762.891,54 ευρώ, ενώ για τη Θεσσαλία η κατανομή έχει ως εξής: Ν. Λάρισας 646.874 ευρώ, Ν. Τρικάλων 486.204 ευρώ, Ν. Καρδίτσας 409.406 ευρώ και Ν. Μαγνησίας 45.132 ευρώ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Βαθιές ανάσες φαίνεται να πήραν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ΟΣΔΕ με την ανακοίνωση της παράτασης για την υποβολή των αιτήσεων έως τη 15η Ιουνίου από τον αρμόδιο επίτροπο (η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου). Μόλις λίγες ημέρες πριν από την κανονιστική λήξη της προθεσμίας υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων ΟΣΔΕ, οι αριθμοί έδειχναν εξαιρετικά ανησυχητικοί. Συγκεκριμένα, μόλις κάτι παραπάνω από 200.000 αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί από τις συνολικά 650.000 που εκτιμάται ότι θα φτάσουν. Ακόμη και αν προστεθούν οι παραγωγοί που έχουν απλώς πιστοποιηθεί στο σύστημα TAXISNET, ο συνολικός αριθμός μετά βίας ξεπερνά το 50% των αναμενόμενων αιτήσεων. Μάλιστα στη σχετική λίστα, ο νομός Λάρισας εντάσσεται στην… γαλαρία, αφού μόνο το 18% φαίνεται να έχει τακτοποιήσει αυτή την εκκρεμότητα. Οι λόγοι της χαμηλής προσέλευσης των αγροτών στα ΚΕΑ είναι προφανείς. Από τη μία η αναμενόμενη παράταση της προθεσμίας και από την άλλη εκκρεμότητες που δεν ξεκαθαρίστηκαν, όπως αυτές που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, με την παρακράτηση ή μη του 60% της σύνταξης των συνταξιούχων και κάποια προβλήματα με την έκδοση κωδικών στο TAXISNET.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Αλλαγές αναμένεται να φέρει στην οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών η απόφαση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, για σύνταξη της σχετικής μελέτης. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις περιοχές που θα είναι επιλέξιμες για εξισωτική αποζημίωση το 2018 αλλά και άλλα μέτρα του ΠΑΑ που δίνουν τη σχετική πριμοδότηση για αυτές τις περιοχές. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 30ή Νοεμβρίου 2017. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 30.000 ευρώ πλέον του ισχύοντος ΦΠΑ.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και στα γραφεία της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στην ΒΙΠΕ Βόλου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος) στις 20 Μαΐου. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, μετά τη συγκρότηση του σε σώμα, στην οποία θα συμμετάσχει και το Εποπτικό Συμβούλιο αυτής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο «ιδιαίτερα συμβολική θεωρείται η επιλογή του θεσσαλικού χώρου, ως τόπος για την πρώτη συνεδρίαση της Διοίκησης της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., προκειμένου να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της χώρας και σηματοδοτεί την προσπάθεια που θα καταβληθεί εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου για την επίλυσή τους».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass