Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΕ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε 6-7 μήνες

*Δόθηκε νέα παράταση ως την προσεχή Τρίτη για να υποβάλουν δηλώσεις ζημίας οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς *Στήριξη και διευκολύνσεις στους παραγωγούς, ζήτησε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2017 22:55

Ως την προσεχή Τρίτη έχουν προθεσμία οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς να προσέλθουν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημίας για την καταστροφή που υπέστη η καλλιέργειά τους από τον παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σχετική απόφαση έλαβε προχθές το ΔΣ του ΕΛΓΑ και την ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Λαμπρούλη.

Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν επαρκούν οι τρεις εργάσιμες ημέρες ως την Τρίτη (υπολογίζεται και η χθεσινή εργάσιμη) για να υποβληθούν οι εναπομείνασες δηλώσεις ζημιάς.

«Μη μου λέτε τώρα ότι δεν μπορούν οι μηλοπαραγωγοί Αγιάς μέσα σε δύο, σε τρεις ημέρες να πάνε να κάνουν τη δήλωσή τους. Να πάνε και νομίζω πως θα καλυφθούν όλοι», απάντησε ο κ. Ε. Αποστόλου και υπενθύμισε ότι οι αγρότες είχαν στη διάθεσή τους 30 συνολικά ημέρες για να υποβάλουν δηλώσεις.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που επίσης έθεσε ο κ. Γ. Λαμπρούλης, ο κ. Ε. Αποστόλου ξεκαθάρισε:

«Ο ΕΛΓΑ είναι ένα ταμείο το οποίο λειτουργεί ανταποδοτικά. Άρα, όσοι είναι ασφαλισμένοι θα πάρουν τις αντίστοιχες αποζημιώσεις που προβλέπονται, με βάση τον ασφαλιστικό κίνδυνο.

Έχουμε επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες. Εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις παλαιότερα πλήρωναν σε δώδεκα και δεκατρείς μήνες, έχουμε φτάσει στο εξάμηνο, στο επτάμηνο. Είναι μερικές διαδικασίες που όσο και να τις συντομεύσουμε, πρέπει να γίνουν και έχουν έναν συγκεκριμένο χρόνο.

Άρα, όσοι είναι ασφαλισμένοι θα πληρωθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι, αν οφείλουν ασφάλιστρο, θα το δούμε με μια ρύθμιση εντός της καλλιεργητικής περιόδου που διανύουμε, για να τους καλύψουμε. Αν και πάλι δεν καλυφθούν από αυτή τη διαδικασία, το μόνο που μένει στους αγρότες είναι το γνωστό, είναι ο φάκελος ΠΣΕΑ, τον οποίο συντάσσουμε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Έχει τους χρόνους τους, διότι απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ταυτόχρονα τη δυνατότητα από πλευράς του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει τα συγκεκριμένα ποσά», σημείωσε ο κ. Ε. Αποστόλου.

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης έθεσε και άλλα ζητήματα που αφορούν στον ΕΛΓΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η ίδια περιοχή που επλήγη φέτος, ο Δήμος Αγιάς, επλήγη και πέρσι από τον παγετό, δηλαδή το 2016 και όχι μόνο εκεί, αλλά και ο Τύρναβος και άλλες ενδεχομένως περιοχές στη χώρα. Όμως, δεν πήραν αποζημιώσεις διότι δεν αναγνωρίστηκε ως ζημιογόνο αίτιο ο παγετός. Ο παγετός, δηλαδή, μπήκε στη δεύτερη ή στην τρίτη κατηγορία ζημιογόνων αιτιών με βάση τις εκτιμήσεις. Εκτιμήθηκαν, λοιπόν, άλλα ζητήματα.

Γι’ αυτό επιμένουμε πολλές φορές στο ζήτημα των αποζημιώσεων που έχει να κάνει βεβαίως με το εισόδημα των αγροτών, την αγωνία που βιώνει αυτή τη στιγμή αυτή η κατηγορία των δενδροκαλλιεργητών στην περιοχή της Αγιάς, αλλά και άλλοι αγρότες που απασχολούνται σε διάφορες καλλιέργειες, στο τι συμβαίνει στο σύνολο με τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, που αφορά όχι μόνο τις εκτιμήσεις, την έγκαιρη διαδικασία των εκτιμήσεων, αλλά και των αποζημιώσεων, με βάση βεβαίως τις εκτιμήσεις στο 100% των ζημιών, στο σύνολο της ζημιάς, αλλά και για το σύνολο των ζημιογόνων αιτιών, τα οποία ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και το γνωρίζετε αυτό.

Είναι ένα ζήτημα που το αναδεικνύουν και το διεκδικούν και οι αγρότες, τι ΕΛΓΑ χρειάζονται. Εμείς, ως Κομμουνιστικό Κόμμα, λέμε ότι χρειάζονται έναν οργανισμό κρατικό, με την ανάλογη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο ενδεχομένως, που απαιτείται, πολύ δε περισσότερο με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει τους αγρότες».

Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ακόμη ότι «οι αγρότες «πλήττονται από τη συνολικότερη πολιτική, με τις φορολογίες, με τα χαράτσια που πληρώνουν», υπενθύμισε ότι εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια έχει σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών έχουν αυξηθεί και προέτρεψε:

«Οι αγρότες είναι σε απόγνωση με όλη την οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Δάνεια τρέχουν, υποχρεώσεις τρέχουν. Δεν χρειάζεται να τα λέω. Άρα, ίσως θα πρέπει το υπουργείο, η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση να δει και τέτοια ζητήματα διευκόλυνσης αύριο, μεθαύριο, από τη στιγμή που δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass