ΟΙ ΑΓΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2017 22:17

Αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά προχθές το βράδυ στην Αγιά, όπου οι αγρότες της περιοχής ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεων.

Η σύσκεψη, που έλαβε χώρα στο οικογενειακό κέντρο «Χατζάκος», συγκλήθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Αγιάς. Σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣνΛ Ρίζος Μαρούδας, πολλοί παραγωγοί και εκπρόσωποι συλλόγων, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Σμυρλής, η υπεύθυνη του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Γιαννουλέα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Γρηγόρης Καλαγιάς και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κούκας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΟΑΣνΛ και των συλλόγων, που εξεδόθη μετά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων «Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι ο συνεπής αγώνας, οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, η συσπείρωση των αγροτών στους συλλόγους και την Ομοσπονδία, που εκφράζουν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, μπορεί να φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα όσοι ακόμη παρακολουθούν ως θεατές και δεν πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, αλλά υποτάσσονται στη μοιρολατρία και στη λογική “τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει”.

Μετά την κινητοποίηση δεκάδων αγροτών στον ΕΛΓΑ, κατακτήσαμε ως πρώτο βήμα να υπάρχει παράταση για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τον παγετό ως την Τρίτη 23 Μαΐου και όλες αυτές οι δηλώσεις να είναι εμπρόθεσμες και αποδεκτές από τον ΕΛΓΑ. Καλούμε τους αγρότες, που δεν έκαναν ακόμη δήλωση ζημιάς, να την υποβάλουν ως την Τρίτη και όσοι ξεκινήσουν το αραίωμα των μήλων ή τη συγκομιδή κερασιών να αφήνουν σε κάθε 20 δέντρα ένα δέντρο ως “μάρτυρα” για να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς.

Η ΕΟΑΣνΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς η υποβολή και αποδοχή από τον ΕΛΓΑ των δηλώσεων ζημιάς δεν εξασφαλίζει και ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ουσιαστικές στο σύνολο των καλλιεργειών ή του Δήμου. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για έγκαιρες εκτιμήσεις και ουσιαστικές άμεσες αποζημιώσεις σε όλη την περιοχή και σε όλες τις πληγείσες καλλιέργειες από τον παγετό και αυτό θα το διασφαλίσουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας και τη δυναμική, μαζική συμμετοχή των αγροτών. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην μείνει στη μέση ο αγώνας μας, αλλά να φέρει τα ουσιαστικά αποτελέσματα που δικαιούμαστε.

Και από τη φετινή εμπειρία με το αλαλούμ που επικράτησε με τις δηλώσεις ζημιάς στην Αγιά, αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν να ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ζημιάς για καλλιέργειες από τον παγετό του Ιανουαρίου στο νομό (πχ. ελιές, αμπέλια κ.α.) προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως ζητάνε η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Παλεύουμε για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από το σύνολο των φυσικών κινδύνων και νόσων, τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο. Με εξασφάλιση της ουσιαστικής λειτουργίας και στελέχωσης του ΕΛΓΑ, αλλά και ουσιαστικών δίκαιων αποζημιώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό που και αυτά είναι δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία δεκάδων δισ. ευρώ που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Καμιά επανάπαυση, συσπείρωση και δυνάμωμα των αγροτικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας, ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα δίκαια αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν στο σύνολό τους».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass