ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ

Προβλήματα και ζημιές από τη χαλαζόπτωση

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2017 22:20

Προβλήματα αλλά και ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών σε περιοχές της Λάρισας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιοχές της Χάλκης αλλά και αρκετές των Φαρσάλων, όπου η βροχή συνοδεύτηκε και από χαλάζι.

Ειδικότερα επλήγησαν καλλιέργειες στις περιοχές Δασολόφου, Νεράιδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Καστρακίου, Αγίου Αντωνίου, Καλλιθέας και Σκοπιάς Φαρσάλων. Καταστροφές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, κριθαριών, ντομάτας, κρεμμυδιών, ρεβιθιών, φακών και σε αμυγδαλιές, ενώ καταστράφηκαν και αρκετοί αγροτικοί δρόμοι.

Περισσότερο επλήγη η περιοχή Δασολόφου (περίπου 5.000 στρέμματα), την οποία επισκέφθηκαν χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Μιχ. Λιόντο, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος και δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά το μέγεθος των ζημιών και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Στην περιοχή Δασολόφου διαπιστώθηκαν ζημιές σε εαρινές και χειμερινές καλλιέργειες σε σύνολο 5.000 στρεμμάτων που περιορίζονται στην Κτηματική Περιφέρεια που βρίσκεται μεταξύ της Δημοτικής Ενότητας Δασολόφου μέχρι τα όρια της Δημοτικής Ενότητας Θετιδίου.

Ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην «Ε» ανέφερε ότι «έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν άμεσα και δίκαια οι αποζημιώσεις στους αγρότες της περιοχής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι κοντά στους αγρότες γιατί πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας», είπε.

Ο Λαρισαίος πολιτικός διαβεβαίωσε τους παραγωγούς πως «παρά τη δυσμενή συγκυρία για τη χώρα, η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει λάβει σαφείς οδηγίες ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό τεκμηριωμένες εκτιμήσεις των ζημιών, αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Ήδη στην περιοχή του Τυρνάβου ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις, ενώ στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συμβεί το ίδιο και στις άλλες περιοχές, αφού θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να υποχωρήσει το νερό και να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς, όπου αυτή έχει προκληθεί».

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος ανέφερε: «Καλωσορίζουμε τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας που ήλθαν στην περιοχή μας για να επιληφθούν της εκτίμησης των ζημιών σε πρώτη φάση και να γίνουν δίκαιες και γρήγορες κρίσεις όσον αφορά στις αποζημιώσεις των αγροτών κατόπιν».

Ο κ. Βασίλης Χατζόπουλος, αντιπεριφερειάρχης σε αγροτικά θέματα, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι κοντά στους αγρότες και ευελπιστούμε σε γρήγορες εκτιμήσεις και άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις».

Δόθηκαν κατάλληλες οδηγίες στους παρευρισκόμενους και κυρίως στους βαμβακοπαραγωγούς να αποφύγουν τυχόν επανασπορές εφόσον υπάρχουν έστω και 5 έως 7 φυτά το μέτρο, χωρίς να έχουν καταστραφεί και στα οπωροφόρα να γίνουν άμεσα ψεκασμοί με μυκητοκτόνα προκειμένου να αποφύγουν τυχόν προσβολές από μύκητες και βακτήρια.

Επίσης το κλιμάκιο ενημέρωσε τους παραγωγούς για τον τρόπο και τον χρόνο για τις δηλώσεις που πρέπει να κάνουν μέσα σε ένα δωδεκαήμερο στον ΕΛΓΑ μέσω των ανταποκριτών που βρίσκονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Στην Δημοτική Κοινότητα Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ οι ζημιές στις καλλιέργειες προκλήθηκαν από τις υψηλές βροχοπτώσεις  στις εαρινές και χειμερινές καλλιέργειες. Οι περιοχές αυτές δεν είναι προς το παρόν προσβάσιμες και θα πρέπει μετά από λίγο καιρό και αφού φύγουν τα νερά να μπορέσουν να αποτιμηθούν οι ζημιές στις καλλιέργειες.

Κατά την επίσκεψη στο Δασόλοφο συμμετείχαν ακόμη ο κ. Π. Καλφούντζος, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Μιχ. Λιόντος, διευθυντής ΕΛΓΑ, ο κ. Κων. Δεσπόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος, ο κ. Σταύρος Πουλαράκης, αντιδήμαρχος Φαρσάλων, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δασολόφου κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι και εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ενώ συμμετείχαν και πολλοί αγρότες της περιοχής.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass