ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΕ Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού οι αγρότες

*Αν δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα - Εντάσσονται στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 15:20

«Οι αγρότες κατά κανόνα δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και επομένως δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εμπορική ιδιότητα θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι αγρότες, που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τις εκτάσεις τους, αλλά χρησιμοποιούν οργανωμένη επιχείρηση για την εκμετάλλευσή τους. Η τελευταία κατηγορία αγροτών μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό».

Αυτό απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για το τι τελικά ισχύει με τα κόκκινα αγροτικά δάνεια και πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η βιώσιμη ρύθμισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου «στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης, ο οποίος αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και στις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Τράπεζες, Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας), οι αγρότες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης, ακόμη και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, αλλά και προς όλες τις Τράπεζες (κατά συνέπεια και προς την Τράπεζα Πειραιώς), συμπεριλαμβάνοντας και τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εξασφαλίζοντας γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών τους. Βασικός στόχος του νόμου είναι μια δίκαιη συμφωνία με όλους, η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης».

Ο Β. Κεγκέρογλου

Υπενθυμίζεται ότι η ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου ανέφερε τα εξής: «Σύγχυση και εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από τις αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα των ρυθμίσεων για τα αγροτικά δάνεια. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόσφατα δήλωσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που ψηφίστηκε στη Βουλή, μπορεί να περιλαμβάνει και τα δάνεια που βρίσκονται σε εκκαθάριση, αλλά δεν αφορά τους μεμονωμένους αγρότες, παρά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν την «πτωχευτική ικανότητα». Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε τα αντίθετα, αφού υποστήριξε ότι οι αγρότες που διατηρούν βιβλία εσόδων εξόδων υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Επειδή χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε σύγχυση από τα παραπάνω και επειδή, όπως φαίνεται καθίσταται αναγκαία μια νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βιώσιμη ρύθμιση των δανείων αυτών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass