ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΤΣΙΡΩΝΗ

Η κοινωνική οικονομία σε πρωτογενή τομέα-δήμους

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 22:14

Τους τρόπους και τα οφέλη ένταξης του μοντέλου κοινωνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα ανέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας για την «Περιφερειακή στρατηγική για την κοινωνική οικονομία στη Θεσσαλία» στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, με την υποστήριξη της Θεματικής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων.

Το θέμα της ημερίδας που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα στο αμφιθέατρο του Μύλου (2ος όροφος) είναι «ο τρίτος πυλώνας της κοινωνικής οικονομίας και η τοπική αυτοδιοίκηση. Διαβούλευση για τη δημιουργία τοπικών Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε καταρχήν στην παρεξηγημένη έννοια της κοινωνικής οικονομίας, αφού κάποιοι την εξομοιώνουν με μια μορφή κρατισμού, ενώ υποστήριξε ότι σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη της Ε.Ε. η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κρατίδια και δήμους. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την αν. υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, αφενός η κοινωνική Οικονομία να έχει μια όσμωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφετέρου να την εκμεταλλευθούν οι χιλιάδες άνεργοι της χώρας μας, αξιοποιώντας τις πολλές εκτάσεις σχολάζουσων γαιών που ανήκουν σε χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς, στην εκκλησία ακόμη και σε ανενεργούς ιδιώτες. Όσον αφορά στον ρόλο του δήμου στις ΚΑΛΟ, αυτός επικεντρώνεται στην προγραμματική σχέση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα ένας δήμος που θα απασχολήσει ανέργους στις ΚΑΛΟ θα μπορεί να διαθέτει τα παραγόμενα προϊόντα σε κοινωνικές δομές, καθότι δεν θα προβλέπεται η πώληση αυτών των αγαθών στην αγορά. Εμείς στο ΥΠΑΑΤ οφείλουμε να καθαρίσουμε το τοπίο από πελατειακές σχέσεις, οι οποίες στο παρελθόν συκοφάντησαν την έννοια της κοινωνικής οικονομίας» κατέληξε ο κ. Τσιρώνης.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Λάρισας. Ο αντιδήμαρχος Παν. Νταής μίλησε για την τοπική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει στην αυτοδιοίκηση η εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και στα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει ένας δήμος, οι πόροι του οποίου έχουν περιορισθεί σημαντικά. Ωστόσο εμείς οι αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να λάβουμε πρωτοβουλίες για να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινωνία προς την αξιοποίηση της ΚΑΛΟ, αλλά και να κάνουμε πράξη όλα όσα σχετικά προβλέπονται στον Νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε. Το νομικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα υπογραφής δημόσιας σύμβασης με φορείς της ΚΑΛΟ και προγραμματικής σύμβασης με τους δήμους, που ίσως να συνοδεύονται από παραχώρηση εξοπλισμού.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΚΕΛ Κώστας Ρεβήσιος, ο οποίος αφού εξήρε την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας για την πρωτοβουλία αυτής της ημερίδας, μίλησε για τις θετικές πτυχές της ΚΑΛΟ, όπως είναι η αυτοοργάνωση, η συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις, ο συνεργατισμός κ.α. Ο δήμος Λάρισας στηρίζει έμπρακτα την κοινωνική οικονομία, αφού συμμετέχει στην Οικογιορτή, σε σχετικές διαλέξεις και ημερίδες που γίνονται, ενώ προσπαθεί να κοινοποιήσει στο ευρύ κοινό την έννοια και τα οφέλη της.

Για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης αναφορικά με την επιτυχία αυτού του θεσμού και τις συνέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης με φορείς κοινωνικής οικονομίας, μίλησε και ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass