ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:

Συνδεδεμένη και για το αχλάδι

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2017 16:03

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου για τα αχλάδια απέστειλε ο πρ. υφυπουργός και βουλευτής κ. Στέλιος Ροντούλης. Στην επιστολή του στον κ. Αποστόλου ο κ. Ροντούλης σημειώνει ότι πήρε την πρωτοβουλία αυτή για να αρθεί

μια εξόφθαλμη αδικία που πικραίνει τους παραγωγούς αχλαδιών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της αχλαδιάς δεν λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση, μολονότι το άλλο σκέλος των γιγαρτόκαρπων, δηλαδή η μηλιά, στηρίζεται (και ορθώς στηρίζεται) με συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 477 ευρώ ανά εκτάριο. Ο κ. Ροντούλης στην επιστολή του σημειώνει: «Εμφανώς, όπως αντιλαμβάνεσθε, έχουμε να κάνουμε με μια άδικη εξαίρεση των αχλαδοπαραγωγών, η οποία θα πρέπει τάχιστα να θεραπευθεί, στη βάση των ακόλουθων επισημάνσεων που πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη:
1) Η έκταση της καλλιέργειας της αχλαδιάς είναι υποπολλαπλάσια της έκτασης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια της μηλιάς. Συνεπώς, τη στιγμή που δίνεται συνδεδεμένη στο μήλο, εύκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί και ένα ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης και στο αχλάδι.
2) Η καλλιέργεια της αχλαδιάς είναι αρκετά ευπαθής και κοστοβόρος υπόθεση. Εύκολα μπορεί να προσβληθεί από αντίξοες καιρικές συνθήκες (που είναι συχνές στην εποχή μας) και από φυτοπαθογόνα αίτια, ενώ γενικά απαιτεί και υψηλές καλλιεργητικές δαπάνες. Έτσι, η συνδεδεμένη ενίσχυση προβάλλει ως αναγκαιότητα για τον αχλαδοπαραγωγό, ο οποίος κυριολεκτικά επενδύει σε μια καλλιέργεια ευμετάβλητου τελικού εισοδηματικού αποτελέσματος.
3) Σε μια περίοδο γενικότερης καταναλωτικής κάμψης και δυσκολιών στις εξαγωγές (π.χ. ρωσικό εμπάργκο), η δυναμική καλλιέργεια του αχλαδιού, γύρω από την οποία συγκροτείται ένας διευρυμένος κύκλος εργασιών και αγροτικών εισροών, δεν μπορεί να μένει αβοήθητη.
Τούτων δοθέντων, διατηρώ την πεποίθηση ότι το ΥΠΑΑΤ εύκολα θα αντιληφθεί την προεκτεθείσα αδικία που υφίστανται οι αχλαδοπαραγωγοί και θα δράσει δεόντως. Επιπροσθέτως, μάλιστα, έχω την προσδοκία ότι και εσείς προσωπικά θα ασχοληθείτε με την υπόθεση αυτή, έτσι ώστε οι θιγόμενοι αχλαδοπαραγωγοί να δικαιωθούν σύντομα. Εξάλλου, η θεραπεία της αδικίας που τώρα βιώνουν θα λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς θα τονώσει μια πολλά υποσχόμενη δυναμική καλλιέργεια και θα ενδυναμώσει το αγροτικό εισόδημα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass