Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2017 22:40

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Στροφή 180 μοιρών από τον καιρό για τις επόμενες ημέρες, καθώς από τις βροχές και το χαλάζι οδηγούμαστε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα στα μέσα της εβδομάδας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς θα συμβάλουν στην απομάκρυνση εντόμων, ενώ για τα ποτίσματα θέλουμε ακόμη 15 μέρες τουλάχιστον. Όσον αφορά στα σιτηρά, εκεί ο αλωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε αφήνει την καλλιέργεια ανεπηρέαστη. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι καλός και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 24 ως 35 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, ενώ την Τρίτη αυτή θα σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι καιρικές συνθήκες και η απότομη αλλαγή του καιρού ευνοούν και την εκδήλωση ξαφνικών βροχών, κυρίως στα ορεινά, η ένταση των οποίων θα είναι ελεγχόμενη. Με υψηλές θερμοκρασίες και πολλή ζέστη θα κυλήσει όλη η ερχόμενη εβδομάδα.

Φροντίδες

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ασθενειών σε αγροτικά προϊόντα δίνει το Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου, με αφορμή τις καιρικές συνθήκες στον κάμπο. Έτσι εάν υπάρξουν τοπικές βροχοπτώσεις σε ορεινές περιοχές καλλιέργειας μηλοειδών, συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας, έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων, συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας. Ακόμη οι καιρικές συνθήκες μέχρι και το τέλος του μήνα, δεν ευνοούν την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου δίνονται αναλυτικές οδηγίες και για τις ασθένειες (ελεγχόμενες μέχρι τώρα) της καρπόκαψας, τετράνυχου (αχλαδιά – μηλιά) και ψύλλας (αχλαδιά). Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Τέλος συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών μόνο μετά από βροχόπτωση, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

Προθεσμίες ΕΛΓΑ

Έως και την Τρίτη 18 Ιουλίου θα μπορούν οι παραγωγοί να υποβάλουν αιτήσεις για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις και χαλάζι) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2013. (Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2013»). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ «η Ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, οι επιλέξιμες αναγγελίες και τα σχετικά έντυπα του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α (www.elga.gr)». Μέχρι τις 3 Ιουλίου 2017 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι κάτοχοι αγροτεμαχίων με επιτραπέζια σταφύλια, ώστε να επιδοτηθούν για την αγορά και τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού ή αντιβροχικής μεμβράνης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΕΛΓΑ. Σε κάθε ένα στρέμμα καλλιέργειας που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναλογούν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα αντιχαλαζικό δίχτυ ή αντιβροχική μεμβράνη.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Σε πρόσφατη σύσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη με δημάρχους του νομού δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία θα γίνουν σύντομα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που είναι στο στάδιο της συγκομιδής στις εκτιμήσεις που θα γίνουν στον νομό Λάρισας, μόλις τελειώσουν οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Στο μεταξύ την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ (παραμένει ίδιος, με εξαίρεση κάποιες μικρές τροποποιήσεις, εδώ και 27 χρόνια) πρόκειται να αναδείξει και στην επικείμενη περιοδεία του σε Καρδίτσα και Λάρισα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης το θέμα θα απασχολήσει και την πανελλήνια σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών στις 2 Ιουλίου στον Προμαχώνα Σερρών, στην οποία θα παραστούν και πολλοί Λαρισαίοι συνεταιριστές. Τέλος η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Ιουνίου έξω από τον ΕΛΓΑ Λάρισας, αλλά και τον ΟΓΑ.

Κυριάκος

Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει προγραμματίσει συναντήσεις με αγρότες της Καρδίτσας και του Τυρνάβου και κτηνοτρόφους της Ελασσόνας το Σαββατοκύριακο, ωστόσο κάποιοι Λαρισαίοι γαλάζιοι συνεταιριστές εκφράζουν –ανεπίσημα- την ενόχλησή τους διότι, δεν τους εζητήθη από το κόμμα κάποια έγγραφη ενημέρωση για τα φλέγοντα ζητήματα του κάμπου. «Εκτός και αν οι σύμβουλοι του προέδρου τα γνωρίζουν όλα τα θέματα, οπότε η δική μας γνώμη είναι περιττή» ήταν το φαρμακερό σχόλιο του συνεταιριστή. Η ανταπάντηση στον ίδιο τόνο: «Ας μην θεωρούν κάποιοι ότι έχουν την αποκλειστικότητα της αγροτικής γνώσης στην περιοχή».

Δακοκτονία

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας θα διενεργηθεί κανονικά, έλαβαν από τον γ.γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αντώνογλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την καθυστέρηση που προκύπτει από τη συνήθη γραφειοκρατία, για την έγκριση του προγράμματος. Το Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΠΕ Λάρισας διαβεβαιώνει ότι «η Υπηρεσία έχει τοποθετήσει παγίδες σε όλο το δίκτυο της Περιφέρειας, η κατάσταση με το δάκο στην ελαιοπαραγωγή χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και μη ανησυχητική, αλλά εφόσον οι αυξημένοι πληθυσμοί του δάκου αρχίζουν τις προσβολές στο δέντρο, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να ξεκινήσουν τους ψεκασμούς.

Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Δυνατότητα υποβολής ακύρωσης ή τροποποίησης οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης έχουν οι παραγωγοί, εφόσον την υποβάλλουν στη διαδικτυακή εφαρμογή μέχρι τις 10 Ιουλίου. Η τροποποιητική απόφαση έρχεται σε συνέχεια της παράτασης στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2017 ως την Παρασκευή 30 Ιουνίου. Αυτό καθορίζει σχετική τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούνε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνδεδεμένη στα αιγοπρόβατα

Στα 11 ευρώ ανά ζώο θα ανέρχεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος από το 2017 και μετά, με συνολικό προϋπολογισμό στα 50,978 εκατ. ευρώ για το έτος, σύμφωνα με σχετική απόφαση. Πρόκειται για τις αλλαγές που δρομολογούνται από το 2017 και μετά στις συνδεδεμένες, με στόχο την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσα από αυτές τις ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή που θα φτάσουν συνολικά στα 124,12 εκατ. ευρώ και τη διαμόρφωση της σχέσης ζωικής και φυτικής παραγωγής περίπου σε 67% προς 33% αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι από το 2017 μειώνεται από τα 120 στα 100 κιλά γάλακτος το ελάχιστο όριο παραγωγής που πρέπει να «πιάσει» ο κτηνοτρόφος για να πάρει την εν λόγω ενίσχυση.

Γάμος

Χαράς ευαγγέλια για τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Λάρισας και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αποστόλη Μωραΐτη, καθώς μεθαύριο Κυριακή 25 Ιουνίου το απόγευμα στον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Κραννώνα παντρεύει την κόρη του, Φιλιώ με τον εκλεκτό της καρδιάς της, Ηλία Σπαθή (από τον Βόλο), με κουμπάρα τη Ματίνα Σούρλα. Σίγουρα στο γαμήλιο γλέντι που θα ακολουθήσει στις «Βερσαλίες», στο μενού τα νόστιμα βοοειδή της φάρμας του θα κυριαρχήσουν. Και προφανώς θα ακουστεί και το τραγούδι, παραφρασμένο «στου παιδιού μου τη χαρά έσφαξα …δέκα ζωντανά».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass