Ροδάκινο: Ευνοϊκή χρονιά για το συμπύρηνο, προβληματισμός για το επιτραπέζιο

* Συνάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κονσερβοποιούς

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2017 22:10

Αισιόδοξοι ότι η καλή ποιοτική χρονιά θα αποφέρει και εξίσου καλές τιμές στις συμφωνίες με τις τοπικές βιομηχανίες εμφανίζονται οι ροδακινοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, στην οποία παράγεται η πλειοψηφία των συνολικά 11.000

τόνων συμπύρηνων ροδακίνων στον νομό. Αντιθέτως προβληματισμός επικρατεί για το επιτραπέζιο ροδάκινο, για το οποίο τα μηνύματα της αγοράς δεν είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης Δημήτρη Λεωνιδάκη «φέτος στο συμπύρηνο ροδάκινο (αυτό που προορίζεται για κομπόστα) οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές. Καταρχήν ο καιρός αποτέλεσε –μέχρι στιγμής- σύμμαχο των παραγωγών και η σοδειά χαρακτηρίζεται «άριστη ποιοτικά». Στην παρούσα φάση συνεχίζονται, με αραιή συχνότητα, τα ποτίσματα και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή (αυτές τις μέρες οι παραγωγοί μαζεύουν τα βιομηχανικά ροδάκινα). Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι τα αποθέματα του προϊόντος στην αγορά και φυσικά στις 3 τοπικές βιομηχανίες (ΕΛΒΑΚ, Ιντερκόμ και Ντελμόντε) δεν επαρκούν για την καταναλωτική ζήτηση, οπότε δεν τίθεται θέμα απορρόφησης του προϊόντος». Η εκτίμηση των παραγωγών είναι ότι βάση για να κλειστούν οι συμφωνίες είναι η περσινή τιμή των 30-33 λεπτών\κιλό.

Όσον αφορά στο επιτραπέζιο ροδάκινο, στην επαρχία Τυρνάβου εκτιμάται ότι παρήχθησαν περίπου 700 τόνοι, αλλά από τη μία η χαμηλή ζήτηση, λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων και από τη άλλη το εμπάργκο στη ρωσική αγορά που συνεχίζεται από το 2014, έχουν καταστήσει το προϊόν δύσκολο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι φέτος η τιμή ξεκίνησε στα πρώιμα στα 45-50 λεπτά, όσο πουλήθηκαν πέρυσι τα όψιμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΥΣ

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγ. Αποστόλου συναντήθηκε πρόσφατα με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) και συμφώνησαν στα παρακάτω συμπεράσματα: Η φετινή μεγάλη παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου.  Τα πολύ χαμηλά αποθέματα κομπόστας αλλά και η ανησυχία που υπάρχει για τα αποθέματα του χυμού που είναι υψηλά για την εποχή.  Η βελτίωση της ποιότητας της α’ ύλης και συνακόλουθα της κομπόστας, με σκοπό την επανάκαμψη σε αγορές που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω μέτριας ποιότητας και δυσανάλογου κόστους. Το φαινόμενο για παράνομες εξαγωγές καθώς και οι παράνομοι τόποι παραλαβής (στέκια) για την αντιμετώπιση του οποίου η Ε.Κ.Ε. κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που ο κ. υπουργός έλαβε υπόψη του. Ο τρόπος συμμετοχής της μεταποίησης στην υπό σύσταση Διεπαγγελματική. Οι ελλείψεις για εποχικά εργαζόμενους. Οι παραγωγικές δυνατότητες των αγρών που φυτεύτηκαν από το 2012 και μετά που θα φανούν φέτος.

Η ΕΝΩΣΗ

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας εκτιμά ότι «τα συμπύρηνα ροδάκινα που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, που είναι πολύ γνωστές στους παραγωγούς μας, θα απορροφηθούν στο σύνολο, εφόσον η παραγωγή κυμανθεί σε επίπεδα 60-70% πάνω από την περυσινή. Η βελτίωση της ποιότητας της α’ ύλης και συνακόλουθα της κομπόστας, θα μας δώσει την δυνατότητα επανάκαμψης σε αγορές που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω μέτριας ποιότητας και δυσανάλογου κόστους».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass