Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ

Λιγότεροι φόροι και γραφειοκρατία, περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία

* Στηρίζουμε τη Διεπαγγελματική στη μάχη για την ονομασία της φέτας

«Θέλουμε λιγότερους φόρους και μαζεμένο κράτος, η κυβέρνηση θέλει μεγαλύτερο κράτος για να διορίζει τους συγγενείς και μεγαλύτερη φορολογία.

Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, θα δημιουργήσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρειάζεται ο παραγωγός για να παράξει ποιοτικά προϊόντα και θα εκσυγχρονίσουμε το κράτος, κάνοντάς το πιο φιλικό στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, χθες το απόγευμα, σε κτηνοτρόφους τους οποίους συνάντησε σε ένα καταπράσινο λιβάδι, λίγο έξω από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας, στον δρόμο για Μεγάλο Ελευθεροχώρι. Όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας της φέτας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τη Διεπαγγελματική Ενωση για τη φέτα, χαρακτήρισε τη συμφωνία της CETA «χρήσιμη, με περιθώρια βελτίωσης» και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν. Με ενδιαφέρει τι θα γίνει από εδώ και το εξής, στο μέλλον. Απλά εύχομαι η Διεπαγγελματική της Φέτας να μπορέσει, με τη δική μας υποστήριξη, να διεκδικήσει στη διαπραγμάτευση που θα κάνει αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει, για να υπάρχει το απόλυτο καθεστώς προστασίας για τη φέτα».

Πιστός στο σύνθημα «ήρθαμε για να ακούσουμε περισσότερο και λιγότερο να μιλήσουμε», ο αρχηγός της ΝΔ πραγματοποίησε μια διαφορετική περιοδεία στην ύπαιθρο, μακριά από κλειστές αίθουσες ξενοδοχείων και κομματικά στελέχη, συνομιλώντας με κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάθονταν σε αχυρόμπαλες με φόντο ένα κοπάδι πρόβατα να βόσκει ενώ κάποια στιγμή πέρασε και ένας αναβάτης με το άλογό του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που του παρουσίασαν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και την κριτική τους για τους πολιτικούς που υπόσχονται αλλά δεν πράττουν. «Γι’ αυτό εμείς θα πούμε λίγα αλλά θα τα κάνουμε όλα» υποστήριξε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ -ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τον κλάδο η ονομασία της φέτας, στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που έχουν ρίξει στα τάρταρα τις τιμές στο πρόβειο γάλα, στην εξόντωσή τους από τους αυξημένους συντελεστές σε φορολογία και ασφαλιστικό σύστημα.

Η Αγλαΐα Σπανογιάννη από τους ορεινούς κτηνοτρόφους μίλησε για την αδικία που έχει συντελεστεί με την εξισωτική αποζημίωση, την οποία έχουν πάρει όλοι, ανεξαιρέτως αν ανηφορίζουν τα καλοκαίρια στα βουνά.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Γιάννης Κόκκουρας αναφέρθηκε στο μπλέξιμο με τον ορισμό των επιλέξιμων βοσκοτόπων και με το κόστος παραγωγής, προσδιορίζοντάς το κυρίως στην ενέργεια και στην ανάγκη αξιοποίησης των φωτοβολταϊκών.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Μιχαλογιάννης αναφέρθηκε στη μείωση των κτηνιατρείων, εξέλιξη που δυσκολεύει τη ζωή τους, αλλά και στην προβληματική λειτουργία του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στην Καρδίτσα.

Ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κτηνοτρόφου, μέλους του ΘΕΣγάλα Σταυρούλας Σαπουνά η οποία αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στη μητέρα της που έλαβε σύνταξη χηρείας από τον ΟΓΑ 39 ευρώ, ενώ ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη «γιατί να τον εμπιστευθεί» εκφράζοντας την καχυποψία ότι ίσως την κοροιδέψει, όπως ο Αλ. Τσίπρας.

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στα παραπάνω ζητήματα τόνισε:

Για τη Φέτα: Γνωρίζετε καλά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Αυτή η συμφωνία, είναι μια συμφωνία η οποία έχει και πολλά καλά στοιχεία για τη χώρα μας, διότι επιτρέπει σε πολλά ελληνικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να μπουν στην αγορά του Καναδά χωρίς δασμούς. Έχει, όμως, και ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Και το πρόβλημα το γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι ο περιβόητος αστερίσκος στη φέτα. Ένας αστερίσκος ο οποίος δεν χορηγεί στη φέτα καθεστώς πλήρους προστασίας. Θα μπορούσαμε να επιμερίσουμε τις ευθύνες, αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι προωθείται η δημιουργία μιας διεπαγγελματικής ένωσης για τη φέτα. Κάτι το οποίο το θεωρώ απολύτως σωστό και επιβεβλημένο. Και μπορώ να σας πω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αργήσει κιόλας. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα στηρίξουμε τη Διεπαγγελματική Ένωση για τη φέτα και θα επιχειρήσουμε στο Κοινοβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της Διεπαγγελματικής Ένωσης και η Ένωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. Για να δούμε - αν και σε ποιο βαθμό - μπορούμε να αφαιρέσουμε τον αστερίσκο από τη φέτα, έτσι ώστε να απολαύσει την πλήρη προστασία, που απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορώ να γνωρίζω τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα είναι μια διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα και πρέπει να γίνει υπό τον εθνικό μανδύα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχουν ουσιαστικά κομματικές γραμμές. Δεν έχει σημασία πάλι, το τονίζω, τι έγινε στο παρελθόν. Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν. Με ενδιαφέρει τι θα γίνει από εδώ και το εξής, στο μέλλον. Και εύχομαι η Διεπαγγελματική να μπορέσει, με τη δική μας υποστήριξη, να διεκδικήσει αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει για να υπάρχει το απόλυτο καθεστώς προστασίας για τη φέτα.

Για τις ελληνοποιήσεις ζώων: Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης που δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης και που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Για τον ΕΛΓΑ: Είμαστε υπέρ του διαχωρισμού μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών, αλλά και της αλλαγής του κανονισμού για μία πιο δίκαιη και σωστή αντιστοιχία μεταξύ των εισφορών και των αποζημιώσεων. Υπάρχει ένα σύστημα που έρχεται από το παρελθόν, δεν αντιμετωπίζει τις αλλαγές των τελευταίων ετών και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Εξισωτική αποζημίωση: Ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ διότι μοίρασε σε πολλούς για να αυξήσει την πελατεία, ενώ η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξισωτική να δίνεται σ’ αυτούς που δικαιούνται.

Κόστος παραγωγής: Η Ν.Δ. είχε αγωνιστεί για τη μείωση από το 24% στο 13% προαναγγέλλοντας κατάθεση πρότασης για μείωση του φόρου και στις σύνθετες ζωοτροφές. Υπάρχουν ζητήματα που άπτονται του ΦΠΑ και μπορούν να διορθωθούν. Όσον αφορά στη μείωση της φορολογίας από το 29% θα την πάμε στο 20% και του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 9% εντός δύο ετών.

Για τα φωτοβολταϊκά: Πιστεύουμε σ’ αυτά. Όσο το κόστος των φωτοβολταϊκών θα μειώνεται τόσο θα συμφέρει τον παραγωγό και τον ιδιώτη. Πιστεύω σ’ αυτό. Είναι κάτι στο οποίο κατευθύνεται η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με τράπεζες που μπορούν να διευκολύνουν αγρότες και κτηνοτρόφους για να επενδύσουν.

Για την αξιοπιστία του: Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας είχε αυταπάτες ή αν τελικά εξαπάτησε τους πολίτες. Εάν τελικά γνώριζε δηλαδή ότι αυτά που υποσχόταν δεν μπορούσε να τα κάνει πράξη, απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι «η αποχή από την πολιτική δράση οδηγεί στην υπονόμευση της δημοκρατίας. Παρά την καχυποψία πρέπει οι πολίτες να ψηφίζουν. Δικιά μας δουλειά είναι να αποδείξουμε μετά τις εκλογές, πως είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης τους».

 

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν»

Στον Τύρναβο

 TYRNABOS 2

TYRNABOS5

Τύρναβος (Γραφείο «Ε»)

Στα γραφεία της τοπικής ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου ο πρόεδρος Χριστόφορος Κατσαρός αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και του γνωστοποίησε «τις προσδοκίες των γαλάζιων στελεχών της επαρχίας να γίνει γρήγορα ο πρωθυπουργός για το καλό του τόπου», του δώρισε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο αείμνηστος πατέρας του Κωνσταντίνος, το 1984, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ να μιλά στο πλήθος από το μπαλκόνι του εκλογικού κέντρου το οποίο στεγαζόταν στα σημερινά γραφεία της τοπικής οργάνωσης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «βασική του επιδίωξη είναι η ΝΔ ως κυβέρνηση να καταφέρει να φέρει πίσω όλα τα παιδιά που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Η χαρά μας το βράδυ των εκλογών θα είναι εφήμερη. Η μεγαλύτερη χαρά μας είναι όταν θα ολοκληρώσουμε εκείνα που έχουμε υποσχεθεί και θα ξαναφέρουμε τα Ελληνόπουλα πίσω». Τέλος ο αρχηγός της ΝΔ ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλα τα στελέχη του κόμματος και ιδιαίτερα αυτά που στήριξαν το κόμμα σε δύσκολες στιγμές.

 

«Κατηγορηματικό "όχι" στις αλλαγές του "Καλλικράτη"»

Στην Ελασσόνα

ELASSONA 1

ELASSONA 2

Ελασσόνα (Γραφείο «Ε»)

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις προτεινόμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση που σχεδιάζει και δρομολογεί η σημερινή Κυβέρνηση. Ισοδυναμούν με απόλυτη ακυβερνησία στους Δήμους. Θέλουμε ο δήμαρχος να μπορεί να κάνει δουλειά. Σε περίπτωση που ο εκλογικός νόμος αλλάξει, θα ξανααλλάξει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!». Αυτά υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο δημαρχείο Ελασσόνας, όπου έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης είχε προηγηθεί επίσκεψή του στα γραφεία της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δημ. Δριστέλλα.

Στο δημαρχείο ο δήμαρχος Ελασσόνας στο σύντομο καλωσόρισμά του ανέφερε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παλαιότερη συνάντησή μας, μου είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί την Ελασσόνα ως αρχηγός της Ν.Δ. και το τήρησε και τώρα του ζητώ να υποσχεθεί πως θα επισκεφθεί την Ελασσόνα και ως πρωθυπουργός της χώρας…».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε: «Θεωρώ πως η Θεσσαλία είναι γουρλίδικη για μένα. Σέβομαι και τιμώ τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είχα ασχοληθεί αρκετά και παλαιότερα ως υπουργός. Θέλω να δώσουμε στους Δήμους μεγαλύτερη αυτονομία. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις προτεινόμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με τον δήμαρχο είχαμε μια συζήτηση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελασσόνας. Το φυσικό αέριο είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Ενημερώθηκα για τη Σχολή Γαλακτοκομίας. Πιστεύω πάρα πολύ στην Τεχνική Εκπαίδευση και στον πρωτογενή τομέα. Μέρη όπως είναι η Ελασσόνα μπορούν να συνδυάσουν όλα αυτά, δίνοντας προοπτικές στον τόπο. Ο Όλυμπος είναι ανεκμετάλλευτος θησαυρός. Ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να έρθω με τον γιο μου το καλοκαίρι, από αυτή την πλευρά του Ολύμπου, και να τον γνωρίσω καλύτερα».

 

«Με αξιοκρατικά κριτήρια οι υποτροφίες»

 Τμήμα Βιοχημείας

BIOXHMEIA

«Ενάντια στο προωθούμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιατρική Σχολή Λάρισας όπου βρέθηκε χθες το μεσημέρι, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας Δημήτρη Κουρέτα και υπογράμμισε ότι «κάθε μεταπτυχιακό πρέπει να ορίζει το ύψος των διδάκτρων ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ανταγωνιστικά μεταπτυχιακά». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι υποτροφίες πρέπει να δίδονται με αξιοκρατικά κριτήρια. Κοινή πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κουρέτα είναι η σύνδεση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας, καθώς και η ανάπτυξη συμβάσεων ανάμεσα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και εταιρίες προκειμένου να μπορούν οι σχολές να στηρίζονται σε δικά τους έσοδα και όχι μόνο σε ευρωπαϊκούς πόρους. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους της σχολής από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα. Περιηγήθηκε στα εργαστήρια και τις αίθουσες και επαίνεσε το προσωπικό για την καθαριότητα και την τάξη σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι οι φοιτητές σέβονται τους χώρους του ιδρύματος γιατί αισθάνονται δικό τους το Πανεπιστήμιο.

 

 

 

1GKLITSA

*Φορτωμένος από γκλίτσες αναχώρησε για την πρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού η συνήθεια των κτηνοτρόφων να του δωρίζουν κι από μία συνεχίστηκε τόσο στα περτουλιώτικα λιβάδια όσο και στο Βλαχογιάννι. Μάλιστα στο χωριό της επαρχίας Ελασσόνας οι κάτοικοι, εκτός από την γκλίτσα τον κέρασαν και τοπικές λιχουδιές, μαζί με ένα τσιπουράκι.

 

2XALAROS

*Χαλαρός και ευδιάθετος, παρά το εξαντλητικό του πρόγραμμα ήταν στο Βλαχογιάννι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε με χαρά και υπομονή να φωτογραφηθεί με όσους του το ζήτησαν.

 

3ANHSYXHSAN

*Ανησύχησαν κάποια στιγμή οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν καθ' οδόν για το Βλαχογιάννι, στο ύψος του Τυρνάβου έπεσαν πάνω σε κακοκαιρία, με ισχυρή βροχή και ανεμοστρόβιλο, καθώς η ομιλία του προέδρου της ΝΔ με τους κτηνοτρόφους ήταν υπαίθρια. Τελικά τα φαινόμενα ήταν τοπικά, αφού ο καιρός στα λιβάδια του Βλαχογιαννίου ήταν καθαρός και όλα κύλησαν κατ’ ευχήν. «Τελικά ο Κυριάκος δεν κουβαλάει τα κουσούρια της ατυχίας που είχε ο πατέρας του» σχολίασε κάποιος από την ομήγυρη. Πάντως το Σάββατο στην Τσαριτσάνη κεραυνός σκότωσε 45 πρόβατα, γεγονός για το οποίο ο Γ. Μπαρδανίκας φρόντισε να ενημερώσει τους τοπικούς βουλευτές.

 

Του Γιώργου Ρούστα

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass