ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Έως τις 27 Ιουλίου η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες

* Μπορούν είτε να ζητήσουν την εξαγορά της έκτασης, είτε τη χρήση - Απαιτείται ταυτοποίηση της έκτασης με τοπογραφικό διάγραμμα

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2017 17:00

Δέκα μέρες προθεσμία έχουν οι αγρότες προκειμένου να τακτοποιήσουν την έκτασή τους και να διασφαλίσουν την επιδότησή τους στον βαθμό που τα αγροτεμάχιά τους εμφανίζονται να έχουν επικάλυψη με δασική έκταση.

Με βάση τη σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι ενστάσεις θα περάσουν από τον έλεγχο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) προκειμένου να διασταυρωθεί ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) κατά την περίοδο 2014-2017.

Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε (ΦΕΚ Β΄ 2355) καθορίζεται πως «δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος» ενώ ορίζεται ο τρόπος ταυτοποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και την ενημέρωση των πολιτών που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η ΚΥΑ ορίζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως φορέα ενημέρωσης των αγροτών που δηλώνουν εκτάσεις στο σύστημα των επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) και επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες ως φορείς διαχείρισης και υποδοχής των αιτήσεων των αγροτών και την ΕΚΧΑ ως φορέα κατασκευής εφαρμογής που θα βοηθήσει τη Δασική Υπηρεσία για τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται πως "όπως είχε εξαγγελθεί και τηρώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης η ΚΥΑ αυτή εξυπηρετεί καθοριστικά τους αγρότες που θέλουν να τακτοποιήσουν την έκτασή τους και να διασφαλίσουν την επιδότησή τους. Με βάση την ΚΥΑ δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ένταξης της έκτασης στο ΟΣΔΕ, αλλά ταυτοποίηση της έκτασης μόνο με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος. Η Δασική Υπηρεσία, θα βεβαιώνει με ενέργειές της και επί της εφαρμογής της ΕΚΧΑ ότι η έκταση είναι ενταγμένη στο ΟΣΔΕ κατά τα χρόνια 2014 έως 2017".

Συνοπτικά, με βάση και τις προηγούμενες διατάξεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, ισχύουν τα εξής:

* Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν έως τις 27/7/2017 να υποβάλουν αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής τους:

- είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975,

- είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007

1) Εάν αιτηθούν την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο:

• Αίτηση εξαγοράς

• Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87)

• Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975

2) Εάν αιτηθούν τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλουν στο Δασαρχείο:

• Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης)

• Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική πως για μεγάλο αριθμό παραγωγών, που εκτιμάται στις 120.000 - 130.000 τα στοιχεία της δήλωσης ΟΣΔΕ δεν «κουμπώνουν» με τους δασικούς χάρτες, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανασφάλεια μήπως υπάρξουν προβλήματα τόσο σχετικά με το να χαθούν καλλιέργειες όσο και επιδοτήσεις. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 440.000 δηλωμένα αγροτεμάχια στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2017 που επικαλύπτονται ολικώς ή μερικώς με δασικούς χάρτες.

Εκτιμάται επίσης ότι η επικαλυπτόμενη έκταση με δασικούς χάρτες ξεπερνάει το 1,3 εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση από τα συναρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι «όλες οι αιτήσεις είναι ατελώς, δηλαδή χωρίς κόστος για τους αγρότες, και ότι διασφαλίζονται όλες οι επιδοτήσεις, δηλαδή υποστηρίζονται ο αγροτικός κόσμος και το περιβάλλον και αποκαθίσταται η κανονικότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass