ΕΝΤΟΣ Ή ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΟ ΤΟ 2012

Έως τις 4 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις νομιμοποίησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

*Θα ανασταλεί η λειτουργία στις περιπτώσεις για τις οποίες δεν υποβληθεί αίτηση *Κυρώσεις και πρόστιμα στους κτηνοτρόφους εφ’ όσον δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία και δεν διασφαλίζουν την υγιεινή και καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2017 22:10

Έως τις 4 του προσεχούς Δεκεμβρίου έχουν περιθώριο οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν στην τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) αίτηση νομιμοποίησης για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, εφ’ όσον αυτές υφίσταντο κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4056/2012.

Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, στο πλαίσιο του ν. 4056/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας εντός ορίων κατοικημένων περιοχών ή πλησίον αυτών παρέχεται στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών οι οποίες:

-«Είχαν ιδρυθεί - κατασκευασθεί και λειτουργούσαν (διέθεταν ζωικό κεφάλαιο) κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4056/2012.

-Διατηρούν τη δυναμικότητα που είχαν κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4056/2012, εκτός εκείνων που υπερβαίνουν το 25% των ανώτατων ορίων της κατηγορίας Β και οι οποίες υποχρεούνται να μειώσουν τη δυναμικότητά τους στο παραπάνω ποσοστό.

Η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου αποδεικνύεται από τον κωδικό εκμετάλλευσης - αν έχει ήδη χορηγηθεί - από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, από τη Δήλωση ΟΣΔΕ, από σχετική βεβαίωση Δημόσιας Αρχής.

-Αφορούν μονάδες δυναμικότητας εντός των ορίων της κατηγορίας Β.

-Αφορούν μονάδες με δυναμικότητα μικρότερη από εκείνη της κατηγορίας Β και/που πρέπει να τηρούν τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Επισημαίνεται ότι «δεν επιτρέπεται η έκδοση άδειας διατήρησης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, των οποίων είχε διακοπεί η λειτουργία πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4056/2012».

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΕΤΑ

ΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η υποβολή αίτησης στην ΔΑΟΚ έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017 είναι υποχρεωτική για να συνεχιστεί η λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Δεκτές γίνονται και οι αιτήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους πριν τη δημοσίευση της ΚΥΑ και εξετάζονται μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας, διακόπτεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενδιαφερόμενων που δεν έχουν υποβάλει ανάλογο αίτημα, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Σταυλισμού.

Ως Αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή ορίζεται η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. H διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώνεται σε δύο στάδια:

-Κατά το πρώτο στάδιο χορηγείται ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ, μετά τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών.

-Στη συνέχεια, κατόπιν αυτοψίας στις υποδομές των εν λόγω κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που διενεργείται κατά το δεύτερο στάδιο, από την αρμόδια Επιτροπή Σταυλισμού, χορηγείται η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ από την Αρμόδια Αδειοδοτούσα Αρχή (ΑΑΑ).

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα εφ’ όσον διαπιστωθούν παραβάσεις του Ν. 4056/2012 και παράλειψη της τήρησης των διατάξεων της συναφούς και παράλληλης σχετικής νομοθεσίας σχετικά με:

-την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

-την υγιεινή και καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων,

-τους όρους της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις.

ΔΙΑΚΟΠΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διακοπή της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης επιβάλλεται όταν:

-Διαπιστώνονται παραβάσεις για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης τους και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης.

-Οι ενδιαφερόμενοι φορείς δεν υποβάλλουν ανάλογο αίτημα έκδοσης προσωρινής άδειας διατήρησης έως τις 4.12.2017.

-Με την παύση της δραστηριότητας του φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης διακόπτεται η λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και η άδεια διατήρησης ανακαλείται.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

«Επιλύουμε μακροχρόνια προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούσαν τους κτηνοτρόφους», τόνισε σε δήλωσή του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass