Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2017 22:15

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39-40 βαθμούς το Σάββατο, αλλά από την Κυριακή επιτέλους αναμένουμε μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές (33-34β). Δροσιά και τη Δευτέρα (32-33β), οπότε θα εμφανιστούν και λίγα σύννεφα. Την Τρίτη, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές, η θερμοκρασία αμετάβλητη (29-33 β). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αναστάτωση προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής το χθεσινό σχόλιο της «Ε» για τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα. Πολλοί ήταν αυτοί που μπήκαν στη διαδικασία καλύτερου ελέγχου του λογαριασμού της ΔΕΗ για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι την επιβάρυνσή τους υπέρ των νησιών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μετά από έρευνα της στήλης διαπιστώθηκαν τα εξής: Οι εισφορές υπέρ ΥΚΟ και ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν από πρόπερσι, αλλά αναφέρονταν στην ανάλυση του λογαριασμού ως ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Από φέτος η ΔΕΗ προχώρησε στον διαχωρισμό των επιμέρους χρεώσεων, αναφέροντάς τες ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να γίνουν αντιληπτές από τους αγρότες. Ωστόσο οι χρεώσεις αυτές παραμένουν σταθερές, άρα η αύξηση που εμφανίζεται στα αρδευτικά τιμολόγια οφείλεται στο ενεργειακό κόστος και στην αύξηση των συντελεστών. Προφανώς οι αγρότες καλούνται να συνεισφέρουν, μέσω των αυξημένων λογαριασμών τους, στη χασούρα της ΔΕΗ λόγω των υψηλών συμβολαίων που παρέχει στους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων ή από την ηλεκτροδότηση των νησιών. Δεν φαίνεται να ισχύει η δικαιολογία περί προστίμου από την Ε.Ε. επειδή παράγουμε «βρώμικη ενέργεια», αφού το τελευταίο διάστημα η κατανάλωση, λόγω οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί.

Ο Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δέκτης παραπόνων για τους φουσκωμένους λογαριασμούς από συναδέλφους του αγρότες έγινε τις τελευταίες μέρες και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος σχεδιάζει –σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό- παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επενδύει πολλά στον τουρισμό και στη γεωργία για να μας βγάλει από την κρίση. Τα νησιά ενισχύονται με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η γεωργία γιατί εξαιρείται; Αν η κυβέρνηση κόπτεται για τις ΑΠΕ, επιβάλλοντας σχετικό χαράτσι, γιατί δεν επισπεύδει τα έργα που θα συμβάλουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, όπως είναι τα φράγματα στη Συκιά και το Πευκόφυτο, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στη Μεσοχώρα; Ποια η ανταποδοτικότητα της ΔΕΗ με τους αρδευτές και θα ληφθούν τα παραπάνω υπόψη στα νέα διαχειριστικά σχέδια νερού που θα εκπονηθούν; Αν η κυβέρνηση εννοεί όσα υποστηρίζει για την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό…».

ΣΙΤΗΡΑ

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το χρηματιστήριο τιμών στο σκληρό σιτάρι έχει η ypaithros.gr στη Θεσσαλία, καθώς αναφέρει ότι κερδισμένη βγαίνει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα περιοχές όπως η Κοζάνη, η Καστοριά και η Νεάπολη, όπου οι βροχές είτε ήταν συγκριτικά λιγότερες είτε δεν «πρόλαβαν» να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο προϊόν. Αντίθετα, στη Θεσσαλία το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής είναι υποβαθμισμένο, αναγκάζοντας πολλούς εμπορικούς οίκους της περιοχής να βγουν έξω από τα γεωγραφικά όρια της περιφέρειάς τους, προκειμένου να βρουν ποιοτική πρώτη ύλη, καταβάλλοντας όμως και το ανάλογο αντίτιμο (24 και 25 λεπτά το κιλό, ενώ κάποιοι μιλούν και για 27λ). Όσον αφορά στους Θεσσαλούς παραγωγούς, αυτοί απολαμβάνουν τιμές γύρω στα 21 λεπτά, ενώ σημειώνεται η σημαντική παρέμβαση του ΑΣ Πλατυκάμπου, ο οποίος αγόρασε με 22 λεπτά».

ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Να καθορίσουν άμεσα ικανοποιητική τιμή αγοράς του προϊόντος για όλες τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών καλεί με ανακοίνωσή της η βουλευτής του νομού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Σύμφωνα με τη βουλευτίνα «πληροφορίες που διακινούνται από χθες και έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αναφέρουν ότι η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο θα κυμανθεί φέτος στα 0,24 λεπτά το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες που παραδόθηκαν μέχρι τέλος Ιουλίου στη βιομηχανία. Εξακολουθεί δηλαδή να παραμένει ανοικτό το θέμα των τιμών για τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου του Αυγούστου, που ήδη συγκομίζονται και του Σεπτεμβρίου καθώς και για τις λοιπές όψιμες ποικιλίες που αποτελούν και τον σημαντικότερο όγκο της παραγωγής που οδηγείται προς τη βιομηχανία. Μόνος τρόπος προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών αποτελεί η διαχείριση της παραγωγής βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών πώλησης. Καλείται επομένως η βιομηχανία να προσδιορίσει αμέσως τιμές για όλες τις ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου σε ικανοποιητικά επίπεδα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παραγωγών».

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Στην πληρωμή 75.687.691 εκατ. ευρώ σε συνολικά 27.326 δικαιούχους προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου. Το μεγαλύτερο ποσό των πιστώσεων αφορούσε στην πρώτη δόση (70%) συνολικά 4.957 δικαιούχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (ΠΑΑ 2014 – 2020). Επίσης πιστώθηκαν ακόμα 4 εκατ. ευρώ για το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην πληρωμή των νέων αγροτών, στην πρώτη της φάση θα πιστωθούν συνολικά 148 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμής της α’ δόσης (70% του ποσού στήριξης) των δικαιούχων νέων γεωργών που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πληρωμών των Περιφερειών. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλία οι 1.227 δικαιούχοι θα πληρωθούν 16.456.300 ευρώ. Επίσης, πριν της Παναγίας τοποθετείται χρονικά η πληρωμή των δικαιούχων εξισωτικής για το 2015, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών.

*Το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές που πραγματοποιήθηκαν το 2016 πρόκειται να δοθεί το χρονικό διάστημα από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Περιθώριο έως 31 Αυγούστου και όχι έως 31 Ιουλίου, όπως όριζε η αρχική απόφαση, έχουν οι βιοκαλλιεργητές από την ένταξή τους στο νέο Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, προκειμένου να συνάψουν σύμβαση με σύμβουλο. Σύμφωνα με σχετική τροποποιητική απόφαση, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ την εν λόγω σύμβαση μέσα σε τρεις μήνες από την απόφαση ένταξής τους, με σύμβουλο ο οποίος θα υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας.

* Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν αναρτηθεί οι εισφορές για τον μήνα Ιούλιο για τους αγρότες. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής της εισφοράς είναι η Πέμπτη 31.8.2017.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Μέσω e-mail και όχι πλέον με την αποστολή συστημένων επιστολών θα γίνεται η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων του αγρότη για το 2017, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Με το e-mail οι εμπλεκόμενοι της αίτησης μεταβίβασης ενημερώνονται συνοπτικά για το τρέχον αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης μεταβίβασης και παραπέμπονται στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή “Καρτέλα Αγρότη” (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), στην οποία θα μπορούν να ανατρέχουν και να ανασύρουν ενημερωτικό σημείωμα με όλες τις λεπτομέρειες και τις πληροφορίες για το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης μεταβίβασης. Η πρόσβαση στην “Καρτέλα Αγρότη” πραγματοποιείται με τους ισχύοντες κωδικούς των γεωργών για τις εφαρμογές ΕΑΕ 2017 ή ΜΔΒΕ 2017.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr