Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

«Χρυσός» του κάμπου το τυρναβίτικο αχλάδι

* Αθ. Χαλούλης: Προσφέρουμε ποιοτικό – καθαρό προϊόν

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2017 22:27
Συνεχίζεται η συγκομιδή και του αχλαδιού Κρυστάλλι Συνεχίζεται η συγκομιδή και του αχλαδιού Κρυστάλλι

Η ονομασία «αχλάδι Τυρνάβου» προϊδεάζει τον καταναλωτή ότι το προϊόν που βλέπει στον μανάβη, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στη λαϊκή αγορά είναι ένα από τα πλέον ποιοτικά προϊόντα όχι στη χώρα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν τοπικιστική υπερβολή, αλλά μια πραγματικότητα. Το αχλάδι Τυρνάβου και ειδικότερα το Κρυστάλλι της περιοχής, που τώρα συλλέγεται από τα περιβόλια είναι από τα πλέον γευστικά.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δένδρων – Πλατανουλίων καλλιεργούνται σε όλες τις γνωστές ποικιλίες πάνω από 10.000 στρέμματα αχλαδιών. Φέτος το μόνο πρόβλημα ήταν ο παγετός του Ιανουαρίου ο οποίος έπληξε τα περιβόλια, ωστόσο η συγκομιδή είναι -έστω και ελάχιστα- αυξημένη συγκριτικά με την περυσινή και αυτό γιατί μπήκαν στην παραγωγή νέα περιβόλια. Οι φετινές καλές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν διάφορες ασθένειες να πλήξουν περιβόλια και φρούτα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να απολαμβάνει ένα πλούσιο σε γεύση αλλά και βιταμίνες αχλάδι Τυρνάβου.

 Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Αθανάσιος Χαλούλης σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια κάνει έναν τεράστιο αγώνα για την προώθηση του Τυρναβίτικου αχλαδιού. Τον δικό τους αγώνα δίνουν καθημερινά πολλούς μήνες κάθε χρόνο εκατοντάδες αγρότες – αχλαδοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, για να καλλιεργήσουν τις δενδροκαλλιέργειες παραγωγής του μοναδικού αχλαδιού στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο το Κρυστάλλι Τυρνάβου, ένα προϊόν για το οποίο άρχισε εδώ και καιρό μια προσπάθεια, μέσω του ΑΣΕΠΟΠ αλλά και από πολιτικούς παράγοντες του νομού μας, να εξελιχθεί σε Π.Ο.Π., δηλαδή σε Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως.

Μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής αχλαδιών επιτραπέζιων και βιομηχανικών είναι και αυτή των Δένδρων -Πλατανουλίων Τυρνάβου. Η «Ε» βρέθηκε στον χώρο της συγκομιδής και της παράδοσης του προϊόντος και είχε συζητήσεις με τους ίδιους τους παραγωγούς, τόσο για την τιμή που δίνουν οι ίδιοι στους εμπόρους, αλλά και αν από την τιμή αυτή σε συνδυασμό με την καλή παραγωγή προκύπτει τελικά θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων – Πλατανουλίων – Αγίας Σοφίας κ. Χρήστος Τασιούλας σημείωσε ότι φέτος η παραγωγή είναι καλή, ποιοτική και ποσοτική. Ωστόσο οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, για τα αχλάδια Κρυστάλλια τα οποία φεύγουν από το χωράφι σε τιμές 80 με 90 λεπτά το κιλό και φτάνουν στον μανάβη της Αθήνας αλλά και της Λάρισας στα 2,50 ευρώ το κιλό αλλά ακόμα και 3 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Τασιούλας σημειώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή των Δένδρων – Πλατανουλίων – Αγίας Σοφίας δραστηριοποιούνται με επιτυχία τέσσερις αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι διακινούν αχλάδια επιτραπέζια και βιομηχανικά, όπως επίσης ροδάκινα και βερίκοκα στην εσωτερική αγορά, στο εξωτερικό αλλά και στη μεταποίηση (κομπόστα).

Και αν στον βασιλιά του αχλαδιού οι τιμές παραγωγού είναι οι παραπάνω, ακόμα χαμηλότερες είναι οι τιμές στα υπόλοιπα επιτραπέζια αχλάδια όπως σάντα, κοντούλες και κόσια.

Οι αχλαδοπαραγωγοί της περιοχής διαμαρτύρονται και φέτος γιατί κάθε χρόνο, ενώ τα έξοδα παραγωγής αυξάνονται με τα αναλώσιμα να έχουν φτάσει στα ύψη, οι τιμές πώλησης προς τον έμπορο παραμένουν χαμηλές ενώ φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή πανάκριβα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική είναι η συμβολή της προώθησης των αχλαδιών αλλά και των άλλων φρούτων, εκτός από τους συνεταιρισμούς και τα ιδιωτικά συσκευαστήρια – ψυγεία αλλά και από τους εμπόρους, οι οποίοι βάζουν και εκείνοι το δικό τους λιθαράκι στην προώθηση των προϊόντων στην αγορά.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου