ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΥ ΦΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 90% ΣΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ

Φρένο στις ανεξέλεγκτες καύσεις σιτοκαλαμιών

* Οι αγρότες καίνε μόνο με άδεια λέει στην «Ε» ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας Αχιλλέας Τζουβάρας

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 22:34

Πυροσβέστες… παντός καιρού, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο, είναι εκεί για να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη. Οι «πολεμιστές της φωτιάς», οι αφανείς αυτοί ήρωες είναι αυτοί που πάντοτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πυρόσβεσης δασικών και όχι μόνο περιοχών.

Δίνουν μάχη με τις πύρινες φλόγες, πολλές φορές με αυταπάρνηση και θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Είναι άνθρωποι της οικογένειάς μας ή της διπλανής πόρτας που καλούνται να προστατέψουν τον εθνικό μας πλούτο, τη φύση, τα σπίτια μας αλλά και ανθρώπινες ζωές. Είναι «άγρυπνοι φρουροί» που ανά πάσα ώρα και στιγμή καλούνται να επέμβουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας χρειαστεί, όχι απλά να για να σβήσουν μια φωτιά, αλλά και για να βοηθήσουν σε πλημμύρες, σε εντοπισμούς ορειβατών, σε δυστυχήματα, σε απεγκλωβισμούς και σε οτιδήποτε μπορεί να προκύψει στην καθημερινότητα που απαιτεί τη συνδρομή τους.

Το καλοκαίρι είναι η δυσκολότερη περίοδος για εκείνους. Την ώρα που για τους περισσότερους πέφτουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας, εκείνοι καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και να προσφέρουν το 100% των δυνάμεών τους. Χθες για τη Λάρισα αλλά και για την υπόλοιπη Θεσσαλία ήταν μια από εκείνες τις επικίνδυνες ημέρες αφού ο δείκτης επικινδυνότητας, ήταν στο 3, που σημαίνει υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά και κατά συνέπεια αυξημένα μέτρα. Παρά τη δύσκολη μέρα, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αχιλλέας Τζουβάρας, ξέκλεψε λίγο χρόνο για να μιλήσει στην «Ε» για την κατάσταση που επικρατεί στον θεσσαλικό χώρο μέχρι τώρα, για τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και για να επαναλάβει τη σπουδαιότητα των μέτρων προφύλαξης που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

«Ο «πονοκέφαλος» χρόνια τώρα για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι η ανεξέλεγκτη καύση σιτοκαλαμιών. Φέτος καταφέραμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτό και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για αυτό. Βέβαια όλο αυτό συνέβη, γιατί βοήθησαν οι αγρότες, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφ. Θεσσαλίας. Ανοίξαμε τις πόρτες και είπαμε στους αγρότες «Ελάτε να τα κάψουμε μαζί, ελεγχόμενα». Όχι ανεξέλεγκτες ενάρξεις μόνο με άδεια και με τη βοήθειά μας. Ανταποκρίθηκαν και αυτό βοήθησε πολύ το έργο μας. Βέβαια, σημαντική βοήθεια ήταν και η χρήση των Drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πρόληψη – αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και στη συλλογή σημαντικών πληροφοριών για τις εστίες τους» τόνισε αρχικά ο κ. Τζουβάρας.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί μέχρι στιγμής αφού καταγράφεται μια μείωση της τάξης που αγγίζει το 90% ιδιαίτερα στην καύση των σιτοκαλαμιών, όμως ο διοικητής είναι συγκρατημένος και όπως λέει δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. «Είμαστε ακόμη στην καρδιά του καλοκαιριού. Μπορεί να πάμε καλά αλλά δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Σαφώς και είμαστε ευγνώμονες που οι αγρότες βοηθούν, αλλά στην περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να καίει χωρίς άδεια θα οδηγηθεί το δίχως άλλο στον εισαγγελέα. Η αντιμετώπιση του φαινομένου της καύσης σιτοκαλαμιών ανεξέλεγκτα έχει πολλαπλά οφέλη για την υπηρεσία. Μειώθηκε το κόστος επισκευών των οχημάτων, των καυσίμων, ενώ το προσωπικό μας είναι ξεκούραστο και έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κρίσιμες περιπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι στις μεγάλες φωτιές στη Ζάκυνθο και στα Κύθηρα βοηθήσαμε με 6 οχήματα και 30 άνδρες».

Μέχρι στιγμής, το καλοκαίρι για τη Θεσσαλία φαίνεται να είναι καλό και οι φωτιές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Τα σημαντικότερα συμβάντα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική ήταν πλησίον του Βόλου και των Φαρσάλων. «Και στις δύο περιπτώσεις όπου υπήρχε η πιθανότητα ανεξέλεγκτης επέκτασης πέρα από τις χερσαίες δυνάμεις, συνέδραμαν εναέρια μέσα με αποτέλεσμα των έλεγχο των πυρκαγιών σε ικανοποιητικό χρόνο» είπε ο διοικητής, ενώ αναφέρθηκε και στα τέσσαρα μεγάλα συμβάντα που πρόσφερε τις υπηρεσίες της η Πυροσβεστική, στην πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο, στην πτώση του αεροσκάφους στα Δέντρα και στις διασώσεις δύο ορειβατών.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πού εντοπίζονται οι κυριότερες ελλείψεις, ο διοικητής απαντά ότι το σώμα είναι πλήρως στελεχωμένο, με προσωπικό ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τα είδη ατομικής προστασίας (στολές, κράνη κ.λπ.) επίσης δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά μια ανανέωση στον στόλο των οχημάτων θα χρειαζόταν. Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία κυκλοφορούν 232 οχήματα της Πυροσβεστικής, υδροφόρα και επιβατικά. Κάποια ηλικιακά φτάνουν και τα 40 χρόνια, ενώ τα καινούρια είναι ελάχιστα. Σύμφωνα, με τον κ. Τζουβάρα ένα 10-15% των οχημάτων είναι σε εναλλακτική προσωρινή ακινητοποίηση λόγω των βλαβών που ανακύπτουν καθώς και της τακτικής τους συντήρησης. «Μην ξεχνάμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί κατά βάση ένα μηχανοκίνητο μηχανισμό καταστολής. Σίγουρα θα πρέπει τα οχήματα να ανανεώνονται καθώς καταπονούνται ιδιαίτερα και έτσι συχνά πυκνά θέλουν επισκευές. Ο αριθμός στόλου είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικός, κάποια όμως θα πρέπει να αντικατασταθούν» υπογραμμίζει.

Στο κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού, σχολιάζει «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η εκπαίδευσή μας δεν σταματά ποτέ. Όμως κάνουμε ένα επάγγελμα που για να είναι κάποιος καλός δεν αρκεί η εκπαίδευση. Το βασικότερο εφόδιο είναι η αγάπη για αυτό που κάνει. Όταν το αγαπάς το κάνεις και καλά. Πυροσβέστης από αγγαρεία δεν γίνεσαι».

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Η εντεινόμενη ξηρασία λόγω και της κλιματικής αλλαγής, η αθεράπευτη απροσεξία πολλών ανθρώπων και η αιώνια πλεονεξία των οικονομικών συμφερόντων προκαλούν πυρκαγιές κάθε λίγο και λιγάκι, ιδίως τα καλοκαίρια.

Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Τρεις είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις: η ποιότητα των κατασκευών, η δυνατότητα πρόσβασης και η επάρκεια νερού. Κατασκευές: Οι κατοικίες που ανεγείρονται στις πλαγιές λόφων και βουνών, ιδιαίτερα σε απότομα εδάφη με υψηλή και εύφλεκτη βλάστηση είναι επικίνδυνες για τους ενοίκους τους, εφόσον δεν έχουν ληφθεί πρώτα επαρκή μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.

Πρόσβαση: Κατά τη σχεδίαση των δρόμων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις για την πυρασφάλεια της περιοχής. Η ασφαλής πρόσβαση προϋποθέτει δρόμους και οδικά δίκτυα χωρίς αδιέξοδα, ικανού πλάτους, έτσι ώστε, να επιτρέπουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων σε διπλή κατεύθυνση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ασφαλή εκκένωση από τους κατοίκους. Θα πρέπει επίσης, να αφαιρούνται τα κλαδιά που εφάπτονται σε καλώδια υψηλής τάσης, ενώ επιβάλλεται οι δρόμοι να είναι αποψιλωμένοι από τους θάμνους και τα ξηρά χόρτα.

Παροχή νερού: Κάθε κατοικία που βρίσκεται μέσα στο δάσος θα πρέπει να διαθέτει επαρκή ποσότητα νερού και εγκαταστάσεις για την εκτόξευσή του, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος καταστολής. Και αυτό γιατί, οι πυροσβέστες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, όταν μια πυρκαγιά πάρει διαστάσεις. Μια πισίνα, μία τεχνητή λίμνη ή μία δεξαμενή, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, εάν εξαντληθούν τα αποθέματα νερού των πυροσβεστικών αντλιών.

ΕΠΙΛΟΓΗ "ΣΩΣΤΗΣ" ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Πριν ακόμα προχωρήσετε στην αγορά γης για την ανέγερση κατοικίας, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεστε.

Έχετε υπόψη σας ότι το σπίτι σας θα πρέπει να βρίσκεται, κατά το δυνατό, στο επίπεδο τμήμα του οικοπέδου, το οποίο είναι πάντα ασφαλέστερο σε σχέση με κάποιο επικλινές μέρος του.

Ελέγξτε:

Αν στην περιοχή σας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από τον δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν τη κατοικία σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΩΝ

Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να "αρπάξουν" φωτιά εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίστε η οροφή να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά. Θα πρέπει, επίσης, να την καθαρίζετε, όπως και τις υδρορροές, τακτικά από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα βλάστησης.

Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας σας, λάβετε μέτρα, ώστε οι καύτρες από κάποια πυρκαγιά που πιθανώς να εκδηλωθεί στην παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, από το εσωτερικό να μην μπορούν να "μεταπηδήσουν" στο δάσος. Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και απορρίμματα μακριά από τους τοίχους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό συρμάτινο πλέγμα μικρού βρόγχου.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με την κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.

Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από ο,τιδήποτε εύφλεκτο, διότι οι καύτρες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στην παρακείμενη δασική έκταση μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων και ως επακόλουθο τη μετάδοση της φωτιάς σε ολόκληρο το σπίτι. Η κατοικία σας πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς τηλεφωνήστε αμέσως στο 199.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass