ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μαθήματα οινοποίησης για τους λάτρεις του κρασιού

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 22:16

Σε μαθήματα οινοποίησης προχωρά ο Όμιλος Φίλων της Αμπέλου και του Οίνου Ν. Λάρισας «Ο Διόνυσος», ο οποίος ανακοίνωσε ότι στα μαθήματα θα διδάσκονται θέματα γενικά περί αμπέλου και οίνου, τρύγος, ερυθρά οινοποίηση, λευκή οινοποίηση, αλκοολική ζύμωση, διαύγαση – σταθεροποίηση, ωρίμανση –εμφιάλωση, γευσιγνωσία αλλά και εργαστηριακές αναλύσεις.

Τα μαθήματα διδάσκονται σε τρία επίπεδα: Για αρχάριους, για επαγγελματίες και για πτυχιούχους χημικούς, γεωπόνους, βιολόγους, βιοχημικούς, φυτικής παραγωγής κ.λπ. Οι περισσότεροι από τους απόφοιτους, διευκρινίζεται από τον Όμιλο, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. Η πλειοψηφία των εκπαιδευθέντων λειτουργεί οινολογικά εργαστήρια, ιδιόκτητα οινοποιεία ή εργάζονται ως υπεύθυνοι παραγωγής σε οινοποιεία ή απασχολούνται ως υπεύθυνοι γευσιγνώστες σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Τα μαθήματα

 Τα μαθήματα διδάσκονται εδώ και 20 χρόνια στο εκπαιδευτήριο του ομίλου (Νιρβάνα 19) στη Λάρισα, ενώ υπάρχουν τρία επίπεδα εκπαίδευσης:

1. Μαθήματα οινοποίησης για αρχάριους οινοποιούς που επιθυμούν να κάνουν ένα καλό κρασί για το σπίτι και την παρέα τους. Τα δίδακτρα είναι 100-150 ευρώ και τα μαθήματα διαρκούν 2-2,5 μήνες.

2. Μαθήματα οινοποίησης για επαγγελματίες του κλάδου (οινοποιούς, μάγειρες, πωλητές οίνων κ.λπ.). Τα μαθήματα διαρκούν 4-5 μήνες και τα δίδακτρα είναι 400-500 ευρώ

3. Μαθήματα οινοποίησης και Οινολογίας για πτυχιούχους ΑΕΙ- ΤΕΙ (χημικούς μηχανικούς- βιοχημικούς, γεωπόνους, φυτικής παραγωγής κ.λπ.) τα μαθήματα διαρκούν 6-6,5 μήνες και συνεχίζονται την επόμενη χρονιά με πρακτική σε οινοποιεία της περιοχής. Τα μαθήματα γίνονται 2 φορές την εβδομάδα από 2-2,5 ώρες κάθε μάθημα και μία φορά τουλάχιστον εργαστηριακές αναλύσεις. Το κόστος ανέρχεται από 400-500 ευρώ ανάλογα την εμπειρία του συμμετέχοντα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου Νίκο Σδραβόπουλο «όσοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια οινολογίας θα ενημερωθούν για τα ιστορικά στοιχεία της αμπελουργίας, την παραγωγή κρασιών και τους παράγοντες ποιότητας, αλλά και για την ιδανική κάβα».

Οι δραστηριότητες του Ομίλου

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Φίλων της Αμπέλου και του Οίνου Ν. Λάρισας «Ο Διόνυσος», δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχει περισσότερα από 100 μέλη και συμβάλλει σημαντικά στην υπόθεση Οίνος του νομού Λάρισας και όχι μόνο. Ο Όμιλος σε συνεργασία με τον αντίστοιχο σύλλογο της Καρδίτσας συνέβαλε στη διάσωση της πολυδύναμης ποικιλίας " Λημνιώνας". Επίσης συνεργάζεται με άλλους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον τομέα των πωλήσεων των οίνων της περιοχής. Ακόμη βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών οίνων από την ποικιλία «Μοσχάτο Τυρνάβου». Μια άλλη σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου είναι η γευσιγνωστική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τα άγρια μανιτάρια σε συνεργασία με τη λέσχη μελέτης και προστασίας της μυκητοχλωρίδας και του δάσους του νομού Λάρισας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass