ΤΟ 16% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΔΟΤΉΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΗΛΘΑΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΕ 442 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ 2016

ΟΟΣΑ: Μειώστε ενισχύσεις – επιδοτήσεις κόστους παραγωγής στους αγρότες

*Συστήνει στις χώρες να χρηματοδοτούν επενδύσεις και πολιτικές για να καταστεί ο αγροτικός τομέας ανταγωνιστικός και ανθεκτικός στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2017 22:10

Να μειώσουν τις ενισχύσεις στους αγρότες καθώς και τις επιδοτήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουν προγράμματα για να αυξήσει ο αγροτικός τομέας με βιώσιμο τρόπο την παραγωγικότητά του και για να καταστεί ανθεκτικός στην κλιματική αλλαγή και τα σοκ της αγοράς, συστήνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του (2017) για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της αγροτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ από 52 χώρες (τις 35 χώρες – μέλη του, τις 6 χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του και 11 σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες) οι οποίες καλύπτουν τα 2/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, οι συνολικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες έφθασαν τα 442 δις ευρώ για κάθε χρόνο της τριετίας 2014-6. Το 60% του εν λόγω ποσού διατέθηκε για να διατηρηθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στις εσωτερικές αγορές υψηλότερες από τις διεθνείς.

Αποτέλεσμα της πολιτικής επιδοτήσεων, είναι αυτές να καλύπτουν το 16% του εισοδήματος κάθε παραγωγού, έναντι ποσοστού 21% δύο δεκαετίες πριν. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των επιδοτήσεων σε χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ αντίθετα οι επιδοτήσεις στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν αυξηθεί.

Αντίθετα για γενικές υπηρεσίες στον αγροτικό τομέα, όπως η εκπαίδευση των αγροτών, η καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία, οι υποδομές, οι 52 χώρες διέθεσαν μόλις 77 δις ευρώ για κάθε χρόνο της συγκεκριμένης τριετίας (με άλλα λόγια για επιδοτήσεις στους παραγωγούς το ποσό που διατέθηκε ήταν 5,5 φορές μεγαλύτερο).

«Η ενίσχυση των τιμών παραγωγού βλάπτει τους καταναλωτές, ειδικά τους φτωχότερους, και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας τροφίμων», επισημαίνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορίου και Γεωργίας του ΟΟΣΑ Κεν Ας προσθέτοντας: «οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εστιάσουν σε αγροτικές πολιτικές, ιδίως επενδύσεις, που να ευθυγραμμίζονται με τους γενικότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής τους».

«ΜΕΙΩΣΤΕ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ»

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να μειωθούν οι ενισχύσεις στην παραγωγή και οι επιδοτήσεις για τη μείωση του κόστους των εισροών, τις οποίες θεωρεί «αναποτελεσματική μορφή χρήσης των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού», ενώ υποστηρίζει ότι «αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους επιδιωκόμενους στόχους πολιτικής και συχνά, αθέλητα, συμβάλλουν στη χρήση των φυσικών πόρων με μη βιώσιμο τρόπο».

Για τους λόγους αυτούς, ο Οργανισμός θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες που να στοχεύουν στο να καταστεί ο αγροτικός τομέας ανταγωνιστικός, βιώσιμος και ανθεκτικός στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες, η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι ενώ αυξάνεται η χρήση τους διεθνώς καθώς οι χώρες θέλουν να στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών και, δευτερευόντως, να ενθαρρύνουν την παραγωγή μη εμπορικών προϊόντων (όπως, για παράδειγμα, αυτά που σχετίζονται με το περιβάλλον), εν τούτοις οι επιδοτήσεις δεν είναι καλά στοχευμένες προς τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα.

Για το λόγο αυτό συστήνει στις χώρες αντί να αυξήσουν τις επιδοτήσεις, να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες, όπως οι αποτυχίες της αγοράς, που σχετίζονται με το χαμηλό εισόδημα των αγροτών. «Η καλύτερη κατανόηση της οικονομικής κατάστασης των αγροτικών νοικοκυριών είναι ζωτικής σημασίας για να καθοριστούν ειδικοί στόχοι πολιτικής και τα συναφή εργαλεία πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass