ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Τι θα κάνετε με τους επιλαχόντες νέους αγρότες;

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2017 15:22

Τι θα πράξει με τους επιλαχόντες νέους αγρότες που βρέθηκαν εκτός του Προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειωμένη φορολόγηση και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των νέων αγροτών, ζητά να πληροφορηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικώντης Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Η ερώτηση του Θεσσαλού πολιτικού, που έγινε αποδέκτης διαμαρτιών από επιλαχόντες νέους αγρότες, ενώ είχε και συνάντηση για το ζήτημα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α) κ. Νίκο Παυλονάσιο, έχει ως εξής:

«Η προκήρυξη του Προγράμματος των νέων αγροτών για το σύνολο των χρημάτων που είχαν προϋπολογιστεί για όλη την προγραμματική περίοδο 2014-2020, σε συνδυασμό με την, μόλις, τριετή δέσμευση των επιτυχόντων για ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία -γεγονός χωρίς προηγούμενο έως τώρα- λειτούργησε ως “κράχτης” για νέους ανθρώπους που βιώνουν από πρώτο χέρι την ανεργία.

Η προκήρυξη, όμως, του συνόλου των χρημάτων του συγκεκριμένου μέτρου, στερεί τη δυνατότητα έως το 2020 σε εν δυνάμει νέους αγρότες που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών. Ο σωστός προγραμματισμός θα επέβαλε την κατ’ έτος προκήρυξη του προγράμματος. Ταυτόχρονα, είναι αμφίβολο ότι όσοι σήμερα ενταχθούν, με την μόλις τριετή δέσμευση, θα παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλοντας στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που είναι το ζητούμενο.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ “ΑΔΙΚΙΕΣ”

Βεβαίως, η καθυστέρηση της προκήρυξης του προγράμματος και η ελάχιστη χρονική δέσμευση ενασχόλησης των επιτυχόντων στον πρωτογενή τομέα, είχαν ως αναμενόμενο αποτέλεσμα τη μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων. Έτσι, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ακολούθησε σωρεία διαμαρτυριών για “αδικίες” στη μοριοδότηση και τα κριτήρια ένταξης, άλλα κυρίως τη μη ένταξη των επιλαχόντων. Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, στις 6 υπήρξαν 3.122 επιλαχόντες, από τους οποίους οι 480 στη Θεσσαλία, όπου χτυπά η καρδιά της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής.

Στη Θεσσαλία αρνητική διάσταση έχει λάβει το γεγονός ότι απόφοιτοι αγροτικών σχολών, όπως η Αβερώφειος, δεν μοριοδοτούνται, παρότι εποπτεύονται από το ΥΠΑΑΤ. Παράλληλα, εκφράζονται διαμαρτυρίες για την απόρριψη αιτούντων οι οποίοι είχαν ξεκινήσει αγροτική δραστηριότητα άλλα έκαναν το “λάθος” να ασφαλιστούν στον πρώην ΟΓΑ, καθώς και για τη μη κλιμακούμενη μοριοδότηση της ανεργίας. Η αίσθηση που κυριαρχεί, στο ένα τέταρτο των αιτούντων που βρέθηκαν επιλαχόντες, είναι η έντονη αμφιβολία για την επαρκή χρηματοδότηση ώστε να απορροφηθούν όλοι.

Παρότι υπήρξαν καθησυχαστικές δηλώσεις για την απορρόφηση των επιλαχόντων από τον πρωθυπουργό στην Κοζάνη, και από εσάς προσωπικά στη Βουλή, τόσο η Π.Ε.Ν.Α με ανακοίνωσή της, όσο και Περιφερειάρχες νιώθοντας από πρώτο χέρι την πίεση τονίζουν την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης άμεσα. Ωστόσο, από τα μέχρι στιγμής λεγόμενά σας, η λύση είναι γενική και παραπέμπεται στο μέλλον».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1.  Θα υπάρξουν, και από πού, πόροι για την ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, όπως δεσμευτήκατε, και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης και πληρωμής όσων απορροφηθούν;

2.  Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, προτίθεστε να εισηγηθείτε στην κυβέρνηση ελαφρύνσεις, όπως μειωμένη φορολόγηση και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των νέων αγροτών;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass