ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Θεσσαλοί αγρότες: Ευχαριστούμε δεν θα… πάρουμε

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2017 22:13

Με αδιαφορία και απαξίωση φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές το σχέδιο νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό, που έθεσε σε διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν τις σχετικές διατάξεις, θεωρώντας ότι «ο συνδικαλισμός δεν μπαίνει σε καλούπια και όσες εν τέλει εγκριθούν θα έχουν την τύχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ κι άλλων παρεμφερών οργανώσεων».


 Σύμφωνα με το σχέδιο, συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών που μπορούν να συνιστώνται και να λειτουργούν στον αγροτικό χώρο αποτελούν οι ΚΑΣ, οι ΚΟΑΣ, ΚΕΣΑΣ, η Ένωση Νέων Αγροτών και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Επίσης, παραγωγοί βιολογικής ή συμβατικής γεωργίας που διακινούν τα προϊόντα τους σε αγορές παραγωγών, μπορούν να ιδρύουν Ενώσεις Αγορών Παραγωγών (ΕΑΠ), Ομοσπονδία Ενώσεων Αγορών Παραγωγών (ΟΕΑΠ) και Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγορών Παραγωγών (ΣΕΑΠ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ενιαίο συνδικαλιστικό αγροτικό κίνημα που θα εκφράζει όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Η διάρκεια της θητείας των μελών της διοίκησης των ΚΑΣ, ΚΟΑΣ, ΚΕΣΑΣ, ΕΝΑ, ΠΕΝΑ και ΕΑΠ είναι τρία χρόνια και δεν επιτρέπεται σε μέλος, να είναι ταυτόχρονα μέλος διοικητικού συμβουλίου ΚΑΣ, ΚΟΑΣ και ΚΕΣΑΣ. Μέσα σε έξι μήνες από τη δικαστική αναγνώριση των οργάνων η προσωρινή διοίκηση συγκαλεί γενική συνέλευση των μελών για την εκλογή αιρετού Δ.Σ. και ελεγκτικής επιτροπής, διαφορετικά η προσωρινή διοίκηση εκπίπτει αυτοδίκαια. Τα μέλη του ΚΑΣ εκλέγουν τα όργανα διοίκησής τους και τους αντιπροσώπους που προβλέπονται από το καταστατικό ή έχουν καθορισθεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στη γενική συνέλευση συμμετέχουν τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
EΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Για τη σύσταση Ενώσεων Νέων Αγροτών απαιτείται η σύμπραξη δέκα τουλάχιστον αγροτισσών και αγροτών ηλικίας μέχρι σαράντα δύο ετών. Η περιφέρεια της ΕΝΑ ορίζεται στο καταστατικό και περιλαμβάνει τα όρια μιας περιφερειακής ενότητας. Για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) απαιτείται η σύμπραξη δεκαπέντε Ενώσεων Νέων Αγροτών από επτά τουλάχιστον περιφερειακές ενότητες. Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών δεν υποκαθιστούν τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και τα μέλη τους μπορούν να είναι μέλη και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ
Από την «Ε», η οποία απευθύνθηκε σε αυτούς για να διερευνήσει τις προθέσεις τους, ενημερώθηκαν για την κατάθεση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ και τη διαβούλευση που «τρέχει» για τον αγροτικό συνδικαλισμό οι περισσότεροι Θεσσαλοί αγροτοσυνδικαλιστές.
Άλλοι γιατί βρίσκονταν σε διακοπές κι άλλοι γιατί θεωρούν την κίνηση Αποστόλου «επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική». «Και να καθορίσουν ένα μητρώο συνδικαλιστών στα μπλόκα πάλι με τις άτυπες Επιτροπές Αγώνα θα συνδιαλαγούν» δήλωσε στην «Ε» Λαρισαίος συνεταιριστής.
Σταθερά αντισυμβατική αποδεικνύεται η στάση στελεχών της ΠΑΣΥ και τοπικά της ΕΟΑΣΝΛ, οι οποίοι θεωρούν ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να ποδηγετήσει το αγροτικό κίνημα και υπενθυμίζουν τη βασική φιλοσοφία τους ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
«Γι΄αυτό έχουμε συγκροτήσει πάνω από 40 ΑΣ σε όλη τη χώρα σε επίπεδο χωριού ή ομάδας χωριών ή ακόμη και Δήμου και 3 Ομοσπονδίες και έχουμε ως στόχο τη συγκρότηση άλλων 5 Ομοσπονδιών σε επίπεδο Νομού ως τέλος του χρόνου.
Ο δικός μας αγώνας δεν αρχίζει και σταματάει μόνο την περίοδο των μπλόκων αλλά συνεχίζεται με πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο τον χρόνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας .

Baγγέλης Αποστόλου: Συνδικαλισμός με όρους διαφάνειας

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον αγροτικό συνδικαλισμό, δίνεται η δυνατότητα της κλαδικής συλλογικής εκπροσώπησης του αγροτικού τομέα, στα διάφορα όργανα της Πολιτείας όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, με όρους διαφάνειας και πνεύμα συνεργασίας.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας ότι «μέχρι σήμερα η εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου ήταν κομμένη και ραμμένη σε κομματικές σκοπιμότητες».
Με την παρέμβασή μας είπε, δίδεται η δυνατότητα σε κλαδικές εκπροσωπήσεις και εξήγησε: «Έχουμε τη γεωργική παραγωγή, έχουμε την κτηνοτροφία, έχουμε την αλιεία, έχουμε τη μελισσοκομία... Θα μπορούν σε αυτούς τους χώρους να έχουν από πρωτοβάθμιο επίπεδο κλαδικούς συλλόγους και θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις συνομοσπονδίες, ούτως ώστε η Πολιτεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει, σε όλες τις συζητήσεις και εκπροσωπήσεις, απέναντί του, όλους τους κλάδους».
Ερωτηθείς αν με το εν λόγω σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται η διαφάνεια στον αγροτικό συνδικαλισμό ο κ. Αποστόλου είπε: «Ακριβώς, πετύχατε την κατάλληλη λέξη, διαφάνεια, συλλογικότητα και κυρίως συμμετοχή όλων αυτών που τους απασχολούν συγκεκριμένα θέματα που μπαίνουν στην ατζέντα των συζητήσεων, των αποφάσεων κ.λπ.
Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι αν και έχουμε δύο μέρες που έχει βγει για διαβούλευση, και μάλιστα σε μέρες δύσκολες λόγω του καλοκαιριού, υπάρχει μια ανταπόκριση αρκετά μεγάλη και κυρίως θα έλεγα θετικές κουβέντες. Εμείς θέλουμε οποιεσδήποτε προσεγγίσεις, να υπάρξουν και αρνητικές, για να μπορέσουμε ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση να παρουσιάσουμε, να πάμε στη Βουλή ένα νομοθέτημα που τουλάχιστον θα δημιουργήσει τις δυνατότητες για να σταθεί για να αποδώσει».
Αναφερόμενος στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι υπάρχουν «γύρω στις 600 συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται. Το αν δραστηριοποιούνται βιώσιμα ή όχι είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Όμως από αυτές, τουλάχιστον γύρω στις 100 οργανώσεις έχουν και σημαντική προσφορά, λειτουργούν βιώσιμα στον αγροτικό χώρο».

Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass