Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας: Ένας νέος θεσμός στην πόλη μας

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2017 23:00

«Ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να τυγχάνουν οι νέοι μελισσοκόμοι, όχι όμως ως ύποπτοι νοθείας, αλλά ως συνάδελφοι που ξεκινούν με όνειρα μια προσπάθεια δύσκολη, στην οποία στηρίζουν τις προσδοκίες τους.

Ούτε οι συνάδελφοι που πουλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, είναι κατά τη γνώμη μας κατά κανόνα ύποπτοι νοθείας».

Αυτά αναφέρει, με δήλωσή του στην «Ε», ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Καλαπούτης, κρατώντας αποστάσεις, εμμέσως πλην σαφώς, από τις απόψεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλη Ντούρα για τη νοθεία στο μέλι, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στην κυριακάτικη συνέντευξη του τελευταίου στην «Ε».

Οι δυο τους όμως φρόντισαν να συνεργαστούν στενά και με επιτυχία, ώστε η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας να αποκτήσει το δικό της Μελισσοκομικό Κέντρο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του, από την 1η Αυγούστου στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κεντρική πλατεία, πάνω από τα Goody’s).

Η ΝΟΘΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Στην υποχρέωση της Πολιτείας να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους για την πάταξη της νοθείας στο μέλι, αλλά και στους ίδιους τους μελισσοκόμους που πρέπει να διαφυλάξουν τη φήμη του μελιού, των παραγωγών και του κλάδου ολόκληρου αναφέρεται με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Καλαπούτης.

Αναλυτικότερα η επίμαχη δήλωσή του έχει ως εξής: «Με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΜΣΕ Βασ. Ντούρα, με τον οποίο είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, σαν Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Είναι προφανές ότι κανείς ευσυνείδητος μελισσοκόμος δεν είναι υπέρ της νοθείας του προϊόντος που με πολύ κόπο παράγει. Η νοθεία είναι πράξη τόσο παράνομη όσο και ανήθικη, στρέφεται δε εναντίον των καταναλωτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και εναντίον των ίδιων των παραγωγών. Σαφέστατα και είμαστε υπέρ των ελέγχων που σκοπό έχουν να πατάξουν κάθε μορφής παρανομία και να προστατεύσουν το πολύτιμο προϊόν μας. Έχουμε δε υποχρέωση να διασφαλίσουμε με κάθε κόστος τη φήμη του μελιού, των παραγωγών και του κλάδου ολόκληρου. Επίσης ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να τυγχάνουν οι νέοι μελισσοκόμοι, όχι όμως ως ύποπτοι νοθείας, αλλά ως συνάδελφοι που ξεκινούν με όνειρα μια προσπάθεια δύσκολη, στην οποία στηρίζουν τις προσδοκίες τους. Ούτε οι συνάδελφοι που πουλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, είναι κατά τη γνώμη μας κατά κανόνα ύποπτοι νοθείας. Όλοι μας προσπαθούμε να διαθέσουμε το προϊόν μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σεβασμό στην ποιότητα αλλά και στον καταναλωτή».

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Μετά πολλές και μαχητικές διαβουλεύσεις των τοπικών μελισσοκομικών φορέων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Μελισσοκομικό Κέντρο Θεσσαλίας, που εξυπηρετούσε και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, διατηρεί στη ζώνη ευθύνης του τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας και το Γραφείο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος αναλαμβάνει πλέον, ως Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας, την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας όπου δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 1.900 μελισσοκόμοι. Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ιδρύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1996, με έδρα τη Λάρισα και έχει στο δυναμικό της 60 περίπου μελισσοκομικούς συλλόγους. Στο γραφείο της ΟΜΣΕ απασχολούνταν δύο γεωτεχνικοί με εξειδίκευση στον κλάδο της μελισσοκομίας, η γεωπόνος κ. Αγλαΐα Κοντοθανάση και η κτηνίατρος κ. Αικατερίνη Καρατάσου, οι οποίες στελεχώνουν το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας, με διάθεση να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό στον νεοσύστατο θεσμό.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Καλαπούτης χαιρετίζει τη δημιουργία του νέου Κέντρου Μελισσοκομίας και το χαρακτηρίζει «ένα σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής μελισσοκομίας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύει τόσο ο μεγάλος αριθμός των μελισσοκόμων του νομού όσο η ποικιλία και η ποιότητα του παραγόμενου μελιού.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Καλαπούτη «τα Κέντρα Μελισσοκομίας αποτελούν τη βασική δράση του κανονισμού 1308/13, που διέπει τα τριετή εθνικά προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την άμεση στήριξη των μελισσοκόμων. Ο θεσμός αυτός διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας γενικότερα να προωθήσουν σχέδια για την ανάπτυξη του κλάδου. Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες των ΚΜ περιλαμβάνουν:

α) Την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στους μελισσοκόμους σε θέματα παραγωγής, εμπορίας, υγιεινής και νομοθεσίας.

β) Την ενημέρωση των Μελισσοκομικών Οργανώσεων και των μελισσοκόμων της ζώνης ευθύνης τους για τα ισχύοντα προγράμματα στον κλάδο της μελισσοκομίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες.

γ) Την οργάνωση και τη διενέργεια προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων καθώς και ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων.

δ) Την εφαρμογή των αναγκαίων διαδικασιών για την υλοποίηση δράσεων του Προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας και άλλων δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο εθνικών ή ενωσιακών προγραμμάτων (ενημέρωση των ενδιαφερομένων, παραλαβή αιτήσεων, συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενημέρωση της μηχανογραφικής εφαρμογής του ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας «melinet», σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες).

ε) Τη δειγματοληψία, εξέταση (εφόσον διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό) ή αποστολή δειγμάτων για εξέταση (νεκρών ή ζωντανών μελισσών, γόνου, μελιού, βασιλικού πολτού, κεριού, γύρης, πρόπολης κλπ.), σε συνεργασία με τα Α.Ε.Ι., Ερευνητικά Ιδρύματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είναι αναγκαίο.

στ) Τη διαρκή καταγραφή των στοιχείων των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Γ.Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass