Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 300 ΧΙΛ.ΤΟΝΟΥΣ

«Καλπάζει» και φέρνει συνάλλαγμα η καλλιέργεια ακτινιδίου

*Το 2018 η Ελλάδα υπολογίζεται να είναι 3η σε εξαγωγές ακτινιδίου στον κόσμο – εξάγεται το 90% της ελληνικής παραγωγής

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 22:41

Σε διαρκή άνοδο είναι η καλλιέργεια ακτινιδίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ η φετινή χρονιά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρείται ευκαιρία για τη χώρα μας να κερδίσει καινούργιες αγορές λόγω του ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής, η Ιταλία, έχει -εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας- μεγάλες ζημιές και υποβαθμισμένη ποιότητα.

Τα στοιχεία της άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου είναι αποκαλυπτικά για τη δυναμική της καλλιέργειας:

-Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή έχει τριπλασιαστεί και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 210.000 τόνους.

-Παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται βάσει του ΟΣΔΕ σε 87.000 στρέμματα, συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.

-Το ακτινίδιο είναι τρίτο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί μετά τα πορτοκάλια και τα επιτραπέζια σταφύλια, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται.

-Για το 2015 και το 2016 η Ελλάδα ήταν 4η παγκοσμίως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου μετά τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Χιλή, ενώ εκτιμάται ότι το 2018 η Ελλάδα θα βρεθεί στην 3η θέση.

ΠΡΟΩΡΗ ΚΟΠΗ

Στο μεταξύ, το θέμα της πρόωρης κοπής ακτινιδίων έθεσαν τα μέλη της άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως τόνισαν, «η πρόωρη κοπή (με χαμηλά σάκχαρα) ακτινιδίων από τη μια έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την άλλη έρχεται να καταστρέψει την εικόνα των ελληνικών ακτινιδίων στο εξωτερικό, υποβαθμίζοντας σοβαρά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι ο ορισμός (με Υπουργική Απόφαση) δεσμευτικής ημερομηνίας 15.10 πριν από την οποία θα απαγορεύεται η συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, εκτός των πρώιμων ποικιλιών Summer Kiwi, Sorelli και Green light. Την πρακτική αυτή που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες όπως πχ η κύρια ανταγωνίστρια Ιταλία, ακολούθησε στο παρελθόν και η Ελλάδα. Εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2brix, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.

Στους παραβάτες, παραγωγούς και τυποποιητές-διακινητές-εμπόρους, της Απόφασης θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα απόλυτη, χωρίς καμία εξαίρεση ή εναλλακτική κύρωση, ολοσχερής καταστροφή ακτινιδίων πρόωρης/παράνομης κοπής και κάλυψη των εξόδων ταφής των ακτινιδίων στις χωματερές από τους υπεύθυνους, πέραν όποιων άλλων κυρώσεων βάσει του Ν. 4235/14.

Αντίστοιχα ευθύνη θα πρέπει να αποδίδεται με τις όποιες συνέπειες και στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που εκδίδουν πιστοποιητικά καταλληλότητας για ακτινίδια που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις (βαθμός brix)».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της άτυπης Διεπαγγελματικής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες ενέργειες του υπουργείου που είχαν ως αποτέλεσμα τη δέσμευση 80 τόνων παράνομα διακινούμενων ακτινιδίων κι έκριναν επιτακτική την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου ιδιαίτερα την επικείμενη περίοδο (Σεπτέμβριος-μέσα Νοεμβρίου).

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας