Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΖΗΤΑ:

Ακατάσχετο λογαριασμό 10.000 ευρώ και φορολογικό συντελεστή 5-8% για κτηνοτρόφους

* Προτείνει μείωση εισφοράς ΕΛΓΑ και ισχυρά κίνητρα για νέους αγρότες - κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 22:32

Να θεσμοθετηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός ύψους 10.000 ευρώ ειδικά για κτηνοτρόφους – πτηνοτρόφους και να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής σε 5-8% ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, τα πολιτικά κόμματα και τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, «σήμερα με τον κλάδο απασχολούνται περίπου 500.000 άτομα στη χώρα μας και χιλιάδες επιχειρήσεις, κύρια μικρομεσαίες, δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές και εξαρτώνται από την κτηνοτροφική παραγωγή. Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι η κτηνοτροφία απορροφά το 1/3 της φυτικής παραγωγής και μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την ελληνική γεωργία».

Ειδικότερα, ο ΣΕΚ ζητεί μεταξύ άλλων:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

- ΕΝΦΙΑ: Στο ν. 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2 αναφέρεται ότι » για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές». Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε «παλάτια» που ξεπερνούν το ύψος των 200.000 ευρώ και έτσι υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.

Προκειμένου να μην συνεχιστεί για μια ακόμη χρονιά η κατάφορη αδικία εις βάρος των πτηνοκτηνοτρόφων ζητάμε απαλλαγή των παραγωγικών μας ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες,) από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου.

-Συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος: Στην κατεύθυνση της επιβίωσης και ενίσχυσης του κλάδου επιβάλλεται άμεσα η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος με επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% – 8% για τη ζωική παραγωγή, όπως ίσχυε πριν.

-Ακατάσχετος λογαριασμός: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι αγρότες δικαιούνται έναν ατομικό ακατάσχετο λογαριασμό, ύψους 1.250 ευρώ. Η κτηνοτροφία όμως διαφοροποιείται από κάθε άλλη αγροτική εργασία καθώς έχει να κάνει με ζωντανούς οργανισμούς που απαιτούν συνεχή φροντίδα κάθε ημέρα, 365 μέρες το χρόνο, που μεταφράζεται από ζωοτροφή, μέχρι φάρμακα. Μόνο οι ζωοτροφές συμμετέχουν κατά 60-65% στη διαμόρφωση του κόστους εκτροφής που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ομαλή λειτουργία των μονάδων τους και την απαιτούμενη ρευστότητα για την αγορά των ζωοτροφών αλλά και των λοιπών εισροών. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει ειδικά για την κτηνοτροφία -πτηνοτροφία να θεσμοθετηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός ύψους 10.000 ευρώ. κ.α.

-Ασφάλιση Ζωικού Κεφαλαίου - Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ: Τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας του ζωικού κεφαλαίου είναι σήμερα περίπου 16 εκ. ευρώ ενώ οι δαπάνες του Οργανισμού για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου ανέρχονται σε περίπου 8 εκ. ευρώ, δηλαδή 50% των καταβαλλόμενων εισφορών. Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα και δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης των κτηνοτρόφων ζητάμε:

* Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για το ζωικό κεφάλαιο κατά 25%.

* Τροποποίηση του κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου έτσι ώστε να

καλύπτονται ασφαλιστικά και άλλοι κίνδυνοι, όπως οι ζημιές από αγριόχοιρους

ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR καθώς και κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

-Για στήριξή των νέων αγροτών - κτηνοτρόφων είναι απαραίτητο:

* Να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική

παραγωγή με απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς για τα πρώτα πέντε χρόνια.

* Να απλουστευτούν οι διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα και να ενισχυθούν για

επενδύσεις σύγχρονων κτιριακών κατασκευών και υποδομών προσαρμοσμένες στα

εδαφοκλιματολογικά δεδομένα της χώρας».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας