ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ

Σταθερή η προτίμηση των Θεσσαλών στα φυλλώδη λαχανικά

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 22:15

Η συμβολαιακή γεωργία που εφαρμόζεται στην πλειοψηφία της παραγωγής και εξασφαλίζει μια τιμή, σίγουρα πάνω από το κόστος παραγωγής και η αντοχή των φυλλωδών λαχανικών στις συνηθισμένες πια ακραίες καιρικές συνθήκες είναι οι αιτίες που οι θεσσαλοί παραγωγοί, χρόνο με τον χρόνο, στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αυτά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων στη Θεσσαλία η γη που καλλιεργείται με κηπευτικά είναι περίπου 65.000 στρέμματα από τα οποία τα 2.000 είναι σε θερμοκήπια και περίπου 5.000 στρέμματα σταυρανθή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Λάρισας στον νομό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερότητα στην επιλογή των παραγωγών στα φυλλώδη λαχανικά. Έτσι το 2016 σπάρθηκαν με λάχανο περίπου 500 στρέμματα, από τα οποία παρήχθησαν 1500 τόνοι, κουνουπίδι 300 στρ. και μπρόκολο 540 στρ. σύνολο 840 στρ. από τα οποία προέκυψαν 1600 τόνοι, μαρούλι υπό κάλυψη 50 στρ (απόδοση 100 τόνοι) και υπαίθριο 540 στρ (απόδοση 800 τόνοι) και σπανάκι 5400 στρ. από τα οποία παρήχθησαν 6500 τόνοι. Στον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια και γενικότερα στην αγορά των λαχανικών έχουν σπαρθεί συνολικά 2000 στρ. με μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι και μαρούλι. Υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με πέρυσι. Η στρεμματική αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι έχουν μειωμένες αποδόσεις και πλέον οι παραγωγοί αναζητούν άλλες λύσεις και στο πλαίσιο αυτό στρέφονται στα κηπευτικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού «οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής είναι ευνοϊκές, γεγονός που συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη των φυτών. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και συνεχίζουν να γίνονται είναι κυρίως σε προληπτικό επίπεδο. Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη εφαρμόζει Συμβολαιακή Γεωργία με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι προκαθορισμένες από την αρχή της περιόδου. Φέτος, εκτιμάται ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή μπρόκολο 45 λεπτά, κουνουπίδι 40 λεπτά, σπανάκι 18 λεπτά και μαρούλι 70 λεπτά».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass