Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Αυτά είναι τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών

*Συνάντηση Δραγασάκη με συνεταιριστές αύριο

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2017 22:21

Μία μεγάλη γκάμα από εκκρεμότητες που αγγίζουν το σύνολο της αγροτικής παραγωγής του κάμπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην απογευματινή συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα καθαρά οικονομικά θέματα που σχετίζονται με πληρωμές, τα αναπτυξιακά έργα που συνδέονται με έργα άρδευσης και οδοποιίας, ζητήματα που χαρακτηρίζονται εθνικά, όπως η ονομασία της φέτας, αλλά και συνεταιριστικά θα τεθούν υπόψη του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ, ενώ διάφορες διαρροές έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Το αγροτικό θέμα δεν θα απασχολήσει μόνο σήμερα το Αναπτυξιακό Συνέδριο, αλλά και αύριο, καθώς με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου θα πραγματοποιηθεί, το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Διβάνη» συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με εκπροσώπους συνεταιρισμών. Τη συνάντηση αυτή θα μονοπωλήσει αποκλειστικά το φορολογικό ζήτημα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, η οποία καθυστερεί σημαντικά, συγκριτικά με τη γρηγορότερη επιστροφή του σε Συνεταιρισμούς, η μείωση του ΦΠΑ (σε ποσοστό 13%) για αγροτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω Ομάδων Παραγωγών, η φορολόγηση των Νέων Αγροτών, κ.α. Επίσης οι Λαρισαίοι συνεταιριστές αναμένεται να θέσουν και τον προβληματισμό τους για την τροπολογία που έχει παγώσει και αφορά στην παύση των διώξεων εναντίον τους για χρέη των οργανώσεων.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Όσον αφορά στο αγροτικό σκέλος της αυριανής ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι διαρροές μιλούν για ανακοίνωση της πληρωμής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για το 2015, συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ωρών η καταβολή του στους δικαιούχους, που μεταφράζεται σε 7,5 ευρώ για τις ποτιστικές καλλιέργειες και 3,20 ευρώ για τις ξηρικές. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσό για το 2016 (άγνωστος ο χρόνος πληρωμής του) μειώνεται στα 65 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την απορρόφηση ποσοστού που θα κυμαίνεται από 40-60% των 485 επιλαχόντων Νέων Αγροτών της Θεσσαλίας στο πρόσφατο πρόγραμμα που ξεκίνησε, αλλά και την αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής.

Άγνωστο παραμένει αν θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Βαγγ. Αποστόλου τον χρόνο καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία τοποθετείται από 24 ως 27 Οκτωβρίου, ενώ η εκκαθάριση θα γίνει το α΄15νθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τα αιτήματα των αγροτικών φορέων

Ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν στη σημερινή συζήτηση στο «Ιμπέριαλ» έχουν εκδηλώσει στη συνδιοργανώτρια Περιφέρεια, πολλοί εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών, ο Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Η τελευταία παραμένει στο ακουστικό της και για κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό κ. Αποστόλου για το θέμα της φέτας. Όσον αφορά στα αιτήματα που θα τεθούν στο ΥΠΑΑΤ, επιγραμματικά αυτά είναι: Χαμηλές τιμές στα περισσότερα αγροτικά προιόντα, δημιουργία καρτέλ στην αγορά και ασυδοσία στις ελληνοποιήσεις, καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων και ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και γρηγορότερη συνέχιση των προγραμμάτων του ΠΑΑ.

Του Γιώργου Ρούστα